Artritída má viac foriem - ako rozlíšiť reumu od dny?

Reuma, dna, psoriatická artritída. Ide o rôzne formy artritídy, ktoré sa rozlišujú podľa príčiny. Reumatická a psoriatická artritída sú autoimunitné ochorenia, teda také, pri ktorých imunitný systém útočí na tkanivá vlastného tela.

12.03.2011 08:30
kĺb, bolesť, pohyb, reuma, koleno Foto:
Varovným príznakom reumy je zápal kĺbu.
debata

Pri dne sa ukladajú kryštáliky kyseliny močovej do okolia kĺbu, kde spôsobujú zápal, a septická infekčná artritída je ochorenie kĺbu spôsobené baktériami, ktoré prenikajú do kĺbu z infikovanej rany v jeho blízkosti alebo baktériami. Príčinou infekčnej artritídy môže byť reumatická horúčka, kvapavka, uretritída, príušnice.

Pri všetkých druhoch je dôležité obmedziť alebo vylúčiť prijem živočíšnych tukov a nasýtených mastných kyselín a zvýšiť prijem nenasýtených, takzvaných Omega3 mastných kyselín, ktoré nájdete v rybách, mandliach, vlašských orechoch, ľanových semenách, ale aj v niektorých olejoch. Vhodná je enzymoterapia. Odporúča sa aj zázvor, pretože je silným antioxidantom a má protizápalový účinok.

Dna, kedysi nazývaná aj chorobou bohatých
- je metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšenými hodnotami kyseliny močovej v krvi, akútnym zápalom kĺbov a častým výskytom rozmanitých mimokĺbových prejavov a neskoršie aj chronickým poškodením kĺbov a obličiek. Objavuje sa predovšetkým u obéznych mužov v strednom veku, najmä ak vo vyššej miere konzumujú alkohol. Často je spojená s vysokým tlakom krvi, poruchou metabolizmu tukov, cukrov a poškodenou funkciou obličiek.

  • charakteristickým prejavom je akútny záchvat, ktorý sa objavuje na kĺbe palca nohy, pri opakujúcich sa záchvatoch môže byť postihnutý aj ktorýkoľvek iný kĺb. Kĺb je opuchnutý, červený, lesklý a veľmi bolestivý. Sprievodnými príznakmi môže byť teplota, potenie s celkovou slabosťou a nevoľnosťou. Základom liečby je pokoj na posteli a prísna diéta s prísunom dostatočného množstva tekutín vo forme čaju, alkalických minerálok alebo ovocných štiav. Lieky naordinované lekárom zmiernia bolesť a potlačia zápal.
  • aj v období bez ťažkostí je nutné naďalej obmedzovať všetky jedlá s vysokým obsahom purínov (z nich sa tvorí kyselina močová) ako sú vnútornosti, mäsové výťažky, ale aj alkohol, ktorý je často príčinou vzplanutia ochorenia. Naopak, vhodnými potravinami sú ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, čaj a alkalické minerálky.
  • dna je v podstate poruchou vylučovania soli kyseliny močovej z organizmu, ale jej hlavný problém je v kĺboch. Charakteristické je ukladanie soli kyseliny do kĺbov a okolia. Choroba môže byť aj vyvolaná chronickými hnisavými ložiskami v tele napríklad v mandliach alebo zuboch.

Ako sa stravovať
- nepiť tvrdú a chlórovanú vodu
- vyvarovať sa živočíšnych tukov
- vylúčiť z jedálneho lístka údeniny, vnútornosti (napríklad ľadvinky, mozoček, atď.), červené mäso
- neodporúča sa konzumácia strukovín pre vysoký obsah purínov
- obmedziť pitie kávy – zvyšuje hladinu kyselín v krvi – a čierneho čaju
- zakázaný je alkohol, čokoláda, kakao
- odporúča sa mrkva s jablkami, zeler, artičoky, uhorky, cibuľa, cesnak, pažítka, karfiol, petržlen, hrozno, ovsené vločky, med, mlieko a netučné mliečne produkty, jahody, bylinné čaje
- dobré je denne pojedanie cesnaku rozotreného na chleba
- čerešne zas znižujú hladinu kyseliny močovej v krvi, vhodné sú čučoriedky, ako aj iné tmavočervené a modré plody
- zelerová alebo petržlenová šťava sú výborným diuretikom

--------------------

Reumatoidná artritída, známejšia ako reuma
- je pomerne bolestivým zápalovým ochorením, ktoré vedie k deštrukcii chrupaviek a spojivového tkaniva, následkom čoho dochádza k deštrukcii a deformácii kĺbu. Spôsobuje zníženú schopnosť pracovať alebo trvalú pracovnú neschopnosť. Reuma je štvrtou najčastejšou príčinou invalidity. Trpí ňou viac ako sto miliónov Európanov, s reumatickou artritídou má problémy približne 50-tisíc Slovákov. Ide o chronické zápalové ochorenie neznámej príčiny. Postihnuté kĺby sú opuchnuté, bolestivé, s obmedzenou pohyblivosťou. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí v produktívnom veku, môžu ju mať aj deti.

  • varovným príznakom je zápal kĺbu. Prejavuje sa pretrvávajúcou bolesťou v pokoji a býva spojená s rannou stuhnutosťou. Ak sú bolesť a ranná stuhnutosť spojené s opuchom, ktorý trvá dlhšie ako 10 až 14 dní, treba navštíviť reumatológa.
  • momentálne už existuje dostatok liečebných postupov, ktoré dokážu pomôcť. Súčasť liečenia tvoria aj rehabilitácie, dôležitá je aj kúpeľná starostlivosť.

Príčiny vzniku:
- príčina je neznáma
- genetická predispozícia
- spojitosť s antigénom HLA – DR4
- baktérie, vírusy

Príznaky:
- ranná stuhnutosť kĺbov
- bolestivosť kĺbov v pokoji
- fyzická nevýkonnosť, potenie
- horúčka
- celková slabosť, malátnosť, únavnosť
- nechutenstvo, chudnutie
- kĺby sú bolestivé, teplé, opuchnuté
- v neskorších obdobiach lesklá, vyhladená, atrofická koža
- niekedy vredy predkolenia
- časté komplikácie (baktérie, vírusy, huby, zápal pohrudnice, popľúcnice, osrdcovníka, osteoporóza, nedostatočnosť obličiek, vredy tráviaceho traktu, anémia, znížený hemoglobín, železo,…)

Liečba:
- nesteroidné antireumatiká s protizápalovým, protibolestivým a protihorúčkovým účinkom
- glukokortikoidy znižujúce aktivitu kĺbového zápalu
- lieky modifikujúce chorobu, spomalením a zastavením rozvoja kĺbových erózií a postihnutia chrupky
- imunosupresíva potlačujúce činnosť abnormálne aktivovaného imunitného systému
- podporná liečba – depresia a poruchy spánku antidepresívami a sedatívami, polohovanie a rehabilitácia
- chirurgická liečba, ak zlyhali všetky iné druhy liečby

debata chyba