Očkovanie proti ovčím kiahňam - áno alebo nie?

V minulosti sa ovčie kiahne považovali za také neškodné, že sa proti nim neočkovalo. Dnes už tu tá možnosť je, napriek tomu ešte stále toto detské ochorenie neexistuje len "v teoretickej rovine".

30.03.2011 14:00
dieťa, injekcia, očkovanie, vírus, protilátka,... Foto:
Jedna dávka očkovacej látky, či už jednozložkovej (teda len proti kiahňam) alebo v rámci povinného očkovania v kombinácii s očkovaním proti mumpsu, osýpkam a ružienke v pätnástom mesiaci stojí asi 50 eur.
debata

Podľa bratislavskej detskej lekárky Marty Špánikovej ovčie kiahne prebiehajú stále, zväčša v epidémiách, ktoré sa opakujú s frekvenciou dva až tri roky. Vo svojej ambulancii ich naposledy ošetrila v júli minulého roka.

Komplikácie

Ako ďalej vysvetlila pediatrička Špániková, ochorenie u detí v predškolskom a ranom školskom veku zväčša prebieha bez komplikácií, no trvá najmenej dva týždne a ak je v rodine viac detí (ktoré ochorejú jedno po druhom), celková chorobnosť trvá aj niekoľko týždňov. Hoci sú ovčie kiahne detskou chorobou, môžu postihnúť aj dospelého človeka. Priebeh choroby je v tom prípade ťažší.

„Opakovane pozorujem aj komplikácie a ťažší priebeh, ten býva takmer pravidlom u starších detí a dospelých,“ potvrdila Špániková a zdôraznila, že najnebezpečnejšie sú kiahne v prípade, že postihnú tehotnú ženu a jej vyvíjajúci sa plod či novorodeniatko. Matku, ktorá plánuje tehotenstvo a dosiaľ neprekonala kiahne, najskôr v ambulancii vyšetria (serologické vyšetrenie z krvi) či kiahne naozaj neprekonala a ak nemá protilátky, očkujú znova dvoma dávkami jednozložkovej vakcíny. „Očkovacia látka pre deti a dospelých je rovnaká,“ uviedla Špániková.

Nepovinné očkovanie

Očkovanie proti ovčím kiahňam je už v niektorých európskych krajinách ako Nemecko alebo Grécko, povinné (tzv. plošné), na Slovensku však nie. Zaradiť očkovanie do povinného nie je jednoduché a je pomerne drahé – zavedeniu nového očkovania predchádzajú potrebné podrobné analýzy epidemiológov, mikrobiológov, imunológov, vakcinológov. V prípade záujmu si ho rodič na Slovensku plne hradí. Odporúča sa očkovať dvoma dávkami očkovacej látky aj u detí do trinástich rokov – po tejto vekovej hranici sú v každom prípade potrebné dve dávky.

Jedna dávka očkovacej látky, či už jednozložkovej (teda len proti kiahňam) alebo v rámci povinného očkovania v kombinácii s očkovaním proti mumpsu, osýpkam a ružienke v pätnástom mesiaci stojí asi 50 eur. Dieťa, podľa typu vakcíny, môže byť zaočkované už od deviatich mesiacov, spravidla sa však očkujú deti vo veku od 15. – 18. mesiaca v rámci plošného očkovania, kedy je možné v jednej vakcíne podať okrem ovčích kiahní mumps, osýpky, ružienku.

„Medzi týmto vekom a jedenástym rokom života, ak si to rodičia želajú, je možné očkovanie jednozložkovou vakcínou. Ak dieťa neprekonalo ovčie kiahne do jedenásteho roku života a ani nebolo očkované, je možné v rámci povinného očkovania v jedenástom roku proti osýpkam, mumpsu, ružienke zaočkovať aj ovčie kiahne. Znovu preočkovanie je jednozložkovou vakcínou. Staršie deti očkujeme dvoma dávkami jednozložkovej vakcíny,“ spresnila Špániková.

Anketa: Je vaše dieťa zaočkované proti ovčím kiahňam?

Martina Benková (33), Dunajská Lužná, účtovníčka, matka 2,5 ročného Borisa a 8 mesačnej Dianky
Staršieho syna som dala zaočkovať, no s odstupom času to ľutujem. Vtedy mi to lekárka predostrela, akoby som nemala na výber. Ktovie, išlo jej o zisk? Dnes som už múdrejšia. Uvažujem nad tým, že osem mesačnú dcéru už zaočkovať nedám. Povinné očkovania absolvovať musia, nepovinné nemusia. Tiež zdieľam názor „čo nie je smrteľné, prežijeme“.

Ľubica Macková (42), Pezinok, poradkyňa, matka 7 ročného Andreja
Ovčie kiahne sme zatiaľ neprekonali, nechám to prirodzene plynúť. Žiadne očkovanie. Som stále viac a viac presvedčená, že ľudské telo je uspôsobené na prekonávanie rôznych chorôb prirodzenou cestou, t.j. bez zbytočnej chémie. Snažím sa tento prístup aplikovať v realite, hoci nie je jednoduchý.

Martina Mokošová (34), Levoča, masérka, matka polročného Dávida
Dieťa som zatiaľ nedala zaočkovať, skôr by som zvolila tú staromódnejšiu metódu – ak budem vedieť o dieťati, ktoré má ovčie kiahne, zdržiavala by som sa v jeho blízkosti, aby môj synček čo najskôr toto detské ochorenie prekonal. Už len pre to, že u dospelého sú následky oveľa nebezpečnejšie.

Silvia Adamcová (31), Bratislava, dramaturgička, matka 1,5 ročného Igora
Svojho syna som dala zaočkovať len proti tomu, čo vyslovene treba. Na ovčie kiahne sa v našej spoločnosti neumiera a najlepšou prevenciou je prekonať ich v detstve – potom ich už nikdy viac nemusí riešiť. Čiže ak niekto v okolí bude mať kiahne, pôjdeme na „kiahňovú návštevu“.

debata chyba