Vápnik, vitamín D a pohyb. To pomáha, ak máte osteoporózu. A čo pivo?

Osteoporóza nebolí, no je o to nebezepečnejšia. Prinášame niekoľko otázok a odpovedí o tejto chorobe.

12.04.2011 14:00
pivo, alkohol Foto:
To, že pivo posilňuje kosti, potvrdila štúdia vedcov z Kalifornskej univerzity.
debata

Nedávno mi lekár diagnostikoval osteoporózu. Mávam bolesti krčnej a bedrovej chrbtice, a to najmä pri dlhšom sedení a státí. Aké sú vhodné opatrenia?
Dôležitý je vápnik, vitamín D a pohyb. Vápnik si môžete kúpiť v lekárni ako doplnok stravy, ale treba jesť aj dostatok mliečnych výrobkov a zeleniny. Pri bolesti chrbta, je pravdepodobné, že príčinou nie je osteoporóza. Tá totiž nebolí, ak súčasne nie je prítomná nejaká komplikácia, napríklad zlomenina. Zájdite radšej k lekárovi, ktorý zistí príčinu bolestí.

Začínam sa liečiť kortikoidmi, pretože mám autoimunitné ochorenie. Ako mám predísť osteoporóze?
Vhodné je užívať vápnik a vitamín D denne. Dávku môžete do tela dostať potravou (najmä mliečnymi výrobkami) alebo liečivami.

Je potrebné do výživy v prevencii ochorenia zaradiť potravinové doplnky?
Nie, ak prijímate vápnik v dostatočnom množstve v prirodzenej strave.

Kedy je ideálny čas na užitie doplnkov stravy s vápnikom? Čím je najlepšie tieto tablety zapiť?
Prípravky s vápnikom je vhodné užívať na poludnie a večer a treba ich dostatočne zapiť vodou. Mlieko, káva či kola nie sú vhodné, pretože bránia jeho správnemu vstrebávaniu.

Koľko vápnika je vhodné užiť pri tejto chorobe?
Denne celkovo 1 000 až 1 500 mg.

Nepijem mlieko, nejem jogurty a syry jem len výnimočne. Ako mám byť preventívna?
Správne vyvážený jedálniček je oveľa lepší, ako akákoľvek náhrada potravinovými doplnkami. Ak však mliečne výrobky vo vašom jedálničku dlhodobo absentujú, je to chyba. Kostná hmota sa buduje len do tridsiatky, potom z nej už iba ubúda.

Diagnostikovali mi osteoporózu. Obľubujem masáže, a tak sa pýtam, či na ne môžem chodiť aj naďalej.
Pri ťažších formách osteoporózy sa neodporúčajú.

Mám osteoporózu a sedavé zamestnanie. Aké aktivity sú pre mňa vhodné?
Najlepšia je chôdza. Prijateľné je aj bicyklovanie, nesmiete však spadnúť. Odporúča sa aj práca v záhrade, vyhnite sa však zdvíhaniu a noseniu ťažkých bremien.

Mám astmu a dlhodobo užívam kortikoidy. Mala by som si dať urobiť test na osteoporózu?
Áno. Dlhodobé užívanie kortikoidov vedie k vzniku osteoporózy. Poproste svojho lekára, aby vás poslal na denzitometriu. Ak sa ochorenie nepotvrdí, mali by ste preventívne začať liečbu vápnikom a vitamínom D.

Mám ísť na denzitometrické vyšetrenie. Existujú nejaké zásady, ktoré treba pred vyšetrením dodržať?
Nijaká zvláštna príprava sa nevyžaduje.

Čo je osteopénia a ako sa lieči?
Ide o medzištádium medzi normálnym stavom kostí a osteoporózou. Kosti rednú, ale ešte nie natoľko, ako pri osteoporóze. Pri liečbe je dôležitý správny pohyb, dostatok vitamínu D a vápnika a pestrá strava.

Je pravda, že tuční ľudia nemajú osteoporózu?
Môžu ju mať aj obézni ľudia, štatisticky sa však častejšie vyskytuje u štíhlych ľudí.

Môže časté röntgenovanie kostí osteoporózu zhoršiť?
Nie, na rozvoj a priebeh choroby nemá vplyv. Jeho množstvo totiž neprekračuje maximálnu odporúčanú dávku na osobu a rok.

Vyšetrenie a diagnostika

Lekár pri diagnostikovaní osteoporózy začína špecifickou anamnézou – pozrie si lekársku a rodinnú históriu pacienta. Dôležité faktory sú
vek nad 65 rokov,
u žien menopauza (prechod),
a prítomnosť minimálne jedného rizikového faktora: už prekonaná osteoporotická fraktúra; rodinná anamnéza fraktúry; prítomnosť ochorení spôsobujúcich zvýšené kostné odbúravanie; dlhodobá liečba kortikoidmi; sklon k pádom; fajčenie; vyššia spotreba alkoholu; BMI pod 19.

Nasleduje klinické vyšetrenie obsahujúce fyzické vyšetrenie, pri ktorom lekár skúma, či pacient netrpí hyperkyfózou (nadmerné zahnutie hrudnej chrbtice dopredu), či nenastala u pacienta podstatná zmena výšky, t. j. znížení o viac ako 3 cm, čo by mohlo znamenať zlomeninu stavcov a laboratórne vyšetrenie – sedimentácia, krvný obraz, vyšetrenie pečene, obličiek, minerálov v sére, kortizolu v moči, prípadne vylučovanie kalcia, vyšetrenie kostného metabolizmu.

Denzitometrické vyšetrenie je meranie obsahu kostného minerálu. Toto vyšetrenie je základom diagnostiky osteoporózy a na jej potvrdenie je nevyhnutné. Vyšetrenie prebieha na DXA osteodenzitometri, ktorý zröntgenuje predovšetkým bedernú časť chrbtice a hornú časť stehnovej kosti. Princípom je posudzovanie denzity (hustoty) kosti mieste merania na podklade stupňa oslabenia RTG žiarenia po prechode kosťou. Stupeň oslabenia porovnáva výsledok meraného pacienta s údajmi zdravých osôb mladého veku (vyjadrenie pomocou T-skóre) a osôb v rovnakom veku, ako je vyšetrovaný pacient (vyjadrenie pomocou Z-skóre). Rozdiel medzi skupinami sa vyjadruje veľkosťou smerodajnej odchýlky.

Röntgenové vyšetrenia – najčastejšie ide o RTG chrbtice.Vedeli ste, že…

Geneticky modifikovaná mrkva je zdrojom vápnika?
To, že liečba tohto ochorenia spočíva vo zvýšených dávkach vápnika, je známa vec. Americkí vedci z Baylor College of Medicine v Houstone a z Texas A&M University však otvorili úplne novú možnosť, ako obohatiť jedálniček o ľahko dostupný vápnik. Metódami génového inžinierstva pozmenili gén, ktorý kóduje bielkovinu dôležitú pre transport vápnika a jeho ukladanie v rastlinných pletivách. Ten potom vniesli do dedičnej informácie mrkvy. Už pokusy na myšiach dopadli veľmi povzbudzujúco, pretože myši živené touto mrkvou absorbovali s potravou dvakrát viac vápnika ako myši kŕmené obyčajnou mrkvou. Podobne dopadli aj pokusy na ľudských dobrovoľníkoch. Absorpcia vápnika z geneticky modifikovanej mrkvy bola o 41 percent vyššia. Výsledok štúdie zverejnil vedecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pivo je dobré na kosti?
Podľa ďalšej štúdie si milovníci piva nemusia vymýšľať krkolomné výhovorky na to, aby si objednali ďalší polliter. To, že tento zlatistý mok posilňuje kosti, potvrdila štúdia vedcov z Kalifornskej univerzity. Správu zverejnila agentúra Reuters. Pivo je tak podľa vedcov bohatým zdrojom kremíka, ktorý zabraňuje vzniku osteoporózy. Vedci zistili, že v litre piva je 6,4 až 56,5 miligramu kremíka na liter. Priemerný denný príjem pre človeka je pritom medzi 20 a 50 miligramami. Najviac ho obsahujú svetlé pivá, v tmavých je ho menej.

debata chyba