Kliešte prenášajú zákerné choroby. Pozor, ich aktivita vrcholí

Jarná aktivita kliešťov, ktorá sa začína koncom marca, vrcholí v mesiacoch apríl a máj. Druhýkrát sa začínajú páriť a množiť na jeseň, najmä v septembri.

19.04.2011 13:20
kliešť - prisatý kliešť - nasatý parazit -... Foto:
Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, je k dispozícii len očkovacia látka proti kliešťovej encefalitíde.
debata

Pre život kliešťa sú domovom predovšetkým trávnaté porasty. Pri chôdzi či ležaní vo vysokej tráve môže preliezť na človeka a usadiť sa na tele tam, kde je najjemnejšia koža. „Keď také miesto nájde, zakliešti sa, pričom spôsobí drobné poranenie,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

„V prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči. Prisatie si ani neuvedomíme, až kým si náhodne nevšimneme, že ho máme,“ povedala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Závažnejšie je, že časť populácie kliešťov, ktorá žije v prírode aj na Slovensku, je infikovaná niektorými etiologickými mikroorganizmami, ktoré prenášajú na človeka.

Dominuje hlavne kliešťová encefalitída, častá je aj lymská borelióza. Okrem toho prenáša kliešť aj Q horúčku alebo tularémiu, tá sa však v SR vyskytuje zriedkavo. Pri odstraňovaní kliešťa z tela je najlepšie pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok.

Endemické oblasti, a teda také, kde je výskyt nakazených kliešťov, sú v SR lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. Toto veľké ohnisko sa tiahne od jeho prameňa až po miesto, kde sa vlieva do Dunaja. Za endemické územie možno považovať aj juhozápadnú časť SR, Nitriansky kraj a hlavne jeho južnejšie okresy. Infikované kliešte sa však vyskytujú už aj v oblastiach, kde v minulosti nepotvrdili endemičnosť.

Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, je k dispozícii len očkovacia látka proti kliešťovej encefalitíde. Je vysoko účinná a odporúča sa napríklad lesným robotníkom atď. Pred kliešťovou encefalitídou sa chránia hlavne profesionálne osoby, podľa Avdičovej však pribúdajú aj ľudia, ktorí dávajú očkovať svoje deti. „Na lymskú boreliózu sa zatiaľ nepodarilo vedcom vyvinúť účinnú očkovaciu látku. V európskych podmienkach je mikroorganizmus, ktorý spôsobuje toto ochorenie, totiž veľmi variabilný,“ pokračovala Avdičová. Jedinou ochranou je podľa nej prevencia, ako napríklad chodiť do prírody oblečený. Lymská borelióza je pomerne vážne ochorenie, ktorého výskyt v SR stúpa.

Kliešť môže ochorenie preniesť okrem človeka aj na zvieratá, od ktorých sa môže tiež nakaziť. Nákaze sú vystavené hlavne kozy. Ochorenie sa teda môže preniesť aj pri konzumácii mlieka nakazených kôz a výrobkov z neho, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované. Menšie epidémie sa vyskytujú každý rok. Najčastejšie po konzumácii výrobkov, pri ktorých bol použitý mix ovčieho a kozieho mlieka, ktoré neprešlo dostatočným tepelným spracovaním.

debata chyba