Spálili ste sa v detstve? Pozor na vyššie riziko rakoviny kože

Výskyt nádorov kože vzrástol za posledných 40 rokov šesťnásobne, dôvodom je stenčená ozónová vrstva aj to, že ľudia častejšie cestujú k moru.

20.04.2011 13:43
opaľovanie sa - slnenie - pláž - piesok -... Foto:
Exotické dovolenky prispeli k zvýšeniu nádorových ochorení kože.
debata

„Často sa pýtame, aké ďalšie faktory než len výrazné zvýšenie počtu ciest za slniečkom do Stredomoria, Afriky, Tichomoria a Ázie hrajú rolu pri zvyšovaní počtu nových prípadov kožnej rakoviny,“ uviedol prednosta dermatovenero­logickej kliniky Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Rizikovým faktorom je vraj tiež ubúdanie ozónovej vrstvy, ktorá sa za 40 rokov stenšila o sedem percent. Desaťpercentný úbytok ozónu pritom znamená 40-percentný nárast kožnej rakoviny.

„Chápem, že koža je dôležitá, pretože obal predáva,“ podotkol Arenberger s odkazom na obľubu častého slnenia a solárií. Pre získanie zlatistej farby pokožky je vraj ale omnoho zdravšie použiť napríklad samoopaľovacie prípravky. Práve pre soláriá je vraj najvyšší nárast rakoviny kože u žien pozorovaný v skupine do 29 rokov. U mužov vraj prevažujú päťdesiatnici, ktorí nedbajú na varovné príznaky, a často tak prídu k lekárovi neskoro.

Pozor by si mali dávať najmä ľudia so svetlou pokožkou, s väčším množstvom materských znamienok alebo tí, ktorí sa spálili v detstve. Pokiaľ sa totiž spáli detská koža, vzrastá riziko vzniku kožných nádorov dvojnásobne, Na vyšetrenie by sa mali dostaviť tí, ktorým sa znamienka zväčšujú, menia farbu alebo tvar. Ako prevenciu pritom lekári odporúčajú používať na bežný pobyt na slnku krém s ochranným faktorom 15 a pri mori 30 a viac.

debata chyba