Pasívne fajčenie zabíja aj ľudský plod

Tehotné ženy žijúce alebo pracujúce s fajčiarmi sa vystavujú oveľa vyššiemu riziku, že sa im narodí mŕtve alebo poškodené dieťa.

04.05.2011 13:10
tehotenstvo - fajčenie - pasívne fajčenie Foto:
Nerozptýlený cigaretový dym obsahuje mnoho škodlivých chemikálií a vo väčšej koncentrácii ako dym vdychovaný cez filter cigarety.
debata

Podľa kanadskej štúdie sa takýmto matkám častejšie rodia aj menšie bábätká alebo deti s malou hlavičkou.
Predpokladá sa, že pasívne fajčenie vystavuje ľudí až jednému percentu výparov, ktoré vdychujú aktívni fajčiari. Štúdia navyše pridáva dôkazy, že pasívne fajčenie môže poškodiť aj ešte nenarodené dieťa.

„Táto informácie je dôležitá pre ženy, ich rodiny a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ napísala Joan Craneová z inštitúcie Eastern Health v kanadskom St. John's pre BJOB: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

„Nerozptýlený cigaretový dym obsahuje mnoho škodlivých chemikálií a vo väčšej koncentrácii ako dym vdychovaný cez filter cigarety,“ vysvetlila. Podľa Craneovej a jej kolegov môžu tieto chemikálie poškodiť plod rôznymi spôsobmi – napríklad znížením toku krvi, čo môže poškodiť placentu.

Výskumníci použili databázu tehotných žien z kanadských provincií Newfoundland a Labrador a porovnali mieru mŕtvonarodených detí a iných údajov z pôrodov, napríklad obvodu hlavy, ktorý vplýva na neskorší intelektuálny vývoj detí.

Z takmer 12-tisíc žien v databáze 11 percent uviedlo, že boli vystavené pasívnemu fajčeniu. Miera mŕtvonarodených, zahŕňajúca deti, ktoré zomreli v treťom trimestri tehotenstva, bola 0,83 percenta u pasívnych fajčiarok a 0,37 percenta u žien, ktoré nevdychovali tabakové výpary.

Samo osebe to nedokazuje, že vinníkom je fajčenie. Ale keď výskumníci posúdili aj ostatné rizikové faktory – vrátane veku či konzumácie alkoholu a drog – pasívne fajčiarky mali stále trojnásobne väčšie riziko narodenia mŕtveho dieťaťa. Inými slovami, jedno dieťa zomrie zbytočne v lone jednej zo 117 žien vystavených pasívnemu fajčeniu.

Odborník na mŕtvonarodené deti z University of South Florida v Tampe Hamisu Salihu to označil za obrovský problém. „Budeme teraz informovať pacientky, že pasívne fajčenie ich môže pripraviť o dieťa,“ dodal s tým, že súvislosť nebola predtým preukázaná.

Kanadskí vedci tiež zistili, že deti narodené pasívnym fajčiarkam vážia o 54 gramov menej ako deti žien, ktoré žili a pracovali v nefajčiarskom prostredí. A menšie sú aj ich hlavy, priemerne o 0,24 centimetra. Obvod hlavy je pritom podľa Saliha nepriamo spojený s inteligenciou. „Zákonodarcovia by mali brať tento problém vážne. Musíme uzákoniť predpisy, aby sme ochránili tieto deti,“ myslí si Salihu.

V celosvetovom rozsahu sú najčastejšou príčinou mŕtvonarodeného dieťaťa komplikácie pri pôrode, infekcie v tehotenstve, ako napríklad syfilis, zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak alebo cukrovka a nedostatočný rast plodu.
Spolužitie s fajčiarom je pre deti oveľa nebezpečnejšie, ako sa doteraz predpokladalo, aj podľa českých kardiológov.

Ako píše Mladá fronta dnes, nepomôže ani ísť si zapáliť na balkón. Splodiny sa totiž dostanú do bytu otváraním balkónových dverí, netesnosťami v oknách, na oblečení a vlasoch. Deti potom oveľa častejšie trpia na zápal stredného ucha, astmu či chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, uvádza český denník.

debata chyba