Žltačka môže aj zabíjať

V posledných dvoch rokoch bol na Slovensku zaznamenaný najvyšší výskyt akútnych hepatitíd typu A za posledných 17 rokov. Navyše sa výskyt žltačky posúva z východu smerom na západ. Infekcia vírusom žltačky typu A na Slovensku výrazne dominuje, pričom dospelí majú často závažný a komplikovaný priebeh tohto infekčného zápalu pečene.

23.05.2011 06:00
dovolenka, cestovanie, očkovanie, exotika,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezanedbateľné nie sú ani ďalšie typy hepatitíd označené písmenami abecedy ako B, C, D či E. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že často prechádzajú do chronického štádia, ktoré sa môže skončiť cirhózou a rakovinou pečene. Očkovanie však jestvuje len proti dvom druhom žltačky – A a B.

Počty pacientov so žltačkou na Slovensku v rokoch 2008–2010

žltačka typu A 3 631 prípadov
žltačka typu B 364 prípadov
žltačka typu B v chronickom štádiu 275 prípadov
žltačka typu C 73 prípadov
žltačka typu C v chronickom štádiu 850 prípadov
žltačka typu E 2 prípady

(Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave) 39-ročná žena strávila s manželom dva týždne trvajúcu jesennú dovolenku v dobrom egyptskom hoteli. Mesiac po návrate ju začali bolieť kríže, trpela nechutenstvom, vracala, stúpla jej teplota. Ožltla, bilirubín, čo je žlčové farbivo, dosiahol 9-násobok normy, pečeňové testy vykazovali viac ako 140-násobok normy.

Diagnostikovali jej ťažkú formu akútnej hepatitídy typu A. 25 dní si poležala v nemocnici vrátane Vianoc a Silvestra. Ešte aj po prepustení dosahovali jej pečeňové testy 15-násobok normy.

To však nebolo všetko. „Dva týždne po prepustení museli hospitalizovať jej manžela lekára,“ hovorí doc. MUDr. Pavol Kristian, PhD., z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. „Neožltol, to nie je podmienka, len bol malátny, slabý, mal redšie stolice. Taktiež sa mu potvrdila akútna žltačka typu A a strávil v nemocnici takmer dva týždne. Jeho žena čoskoro musela byť hospitalizovaná opakovane pre zhoršenie stavu. Obaja si priniesli z dovolenky naozaj nepríjemný suvenír.“ Mali šťastie, prežili.

Muž krátko po päťdesiatke z Česka niekoľko rokov dozadu také šťastie nemal. Na tretí augustový deň po príchode z dovolenky v Egypte sa mu priťažilo. Nasadil si paralen a chodil do práce. Doslova rozsieval infekciu. Osoby s akútnou hepatitídou vylučujú vírus koncom inkubačného obdobia a na začiatku klinicky prebiehajúceho ochorenia. Po týždni začal vracať a močiť tmavý moč. V polovici augusta upadol v nemocnici do kómy. Mesiac a päť dní po príchode z Hurghady zomrel.

Najznámejší prípad hromadnej nákazy turistov sa stal v roku 2004 v štvorhvi­ezdičkovom egyptskom hoteli. Vtedy sa v auguste až septembri nakazilo 331 hotelových hostí z 9 európskych štátov. Zdrojom infekcie bol pomarančový džús.

Choroba špinavých rúk

„Áčkovú“ žltačku si však nenosia dovolenkári len z Egypta. Až polovica zo všetkých Slovákov, ktorí si hepatitídu typu A v minulom roku priniesli zo zahraničia, sa v roku 2008 nakazila v Českej republike! „Treba si uvedomiť, že v rozvojových krajinách je celoživotné riziko infekcie viac ako 90 %. Väčšinu infekcií prekonajú už deti v bezpríznakovej forme a tamojší dospelí sú imunizovaní,“ konštatuje doc. Kristian. „V rozvinutých krajinách s dobrým hygienickým štandardom je to však inak. Deti infekcii v ranom detstve uniknú a vo vyšších vekových kategóriách je aj podstatne vyšší výskyt manifestných ochorení. Infekcie sa vyskytujú najmä v rizikových skupinách ako narkomani, homosexuálni muži, cestovatelia či izolované komunity.“ V roku 2010 sa výskyt „áčkovej“ žltačky objavil nielen na východe Slovenska, ale stúpol aj na strednom Slovensku. „Má rada najmä detské kolektívy, ale nepohrdne ani dospelými,“ dodáva obrazne MUDr. Jarmila Pertinačová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Minulý rok na „áčko“ ochorelo 1 453 ľudí.

Vírus „áčkovej“ žltačky prežíva pri teplote 25 stupňov Celzia v suchej stolici a vo vode 30 dní. Prežije dokonca aj dlhodobé zmrazenie a var kratší ako 5 minút. „Inkubačná doba žltačky typu A je 15 až 60 dní,“ pokračuje doc. Kristian. „U malých detí je priebeh väčšinou bezpríznakový.“ Nezvyknú ani ožltnúť. Táto „tichá infekcia“ je však významným prameňom nákazy pre dospelých. A zatiaľ čo úmrtnosť na tisíc prípadov je vo vekovej skupine 5–14 rokov 1,6 človeka, vo veku nad 49 rokov je to 17,5! Hepatitída, čiže zápal pečene typu A, je tzv. chorobou špinavých rúk. Najvyššia koncentrácia vírusu je v stolici, potom v krvi a slinách, lenže deti ju často šíria tak, že pijú jedno po druhom, chytajú rovnaké hračky a podobne. „Umývanie rúk často nestačí,“ upozorňuje MUDr. Pertinačová. „K rozsiahlym epidémiám môže dôjsť po konzumácii nakazených potravín. Koncom roka 2010 vzniklo 16 ochorení po zjedení obeda v jednej kaviarni na východe SR. Ochorelo 12 hokejistov a 4 ďalší stravníci. Nakazená bola pomocná kuchárka.“

Krvná, čiže sérová žltačka

Hepatitída typu B má závažnejší priebeh ako žltačka typu A. Inkubačná lehota je dlhšia: 30–180 dní. Len v jednej tretine prípadov ide o bezpríznakovú infekciu a v polovici prípadov pacient ožltne. Pacient s akútnou infekciou sa môže buď vyliečiť, alebo sa v lepšom prípade stať tzv. zdravým nosičom. V horšom prípade dochádza k chronickej hepatitíde, ktorú je takisto možné liečbou buď stabilizovať, alebo ochorenie napreduje. Vzniká cirhóza a na tomto teréne hepatocelulárny karcinóm. „Vo vyspelých krajinách je v súčasnosti najvýznamnejším spôsobom prenosu sexuálny styk,“ hovorí doc. Kristian. Vírus je stokrát nákazlivejší ako HIV.

Na šírenie vírusovej hepatitídy typu B stačí len malé množstvo krvi – pri tetovaní, piercingu, pichaní drogy. V zaschnutej krvi vírus prežíva aj niekoľko týždňov! Zdrojom infekcie môže byť hoci použitie cudzieho holiaceho strojčeka alebo stomatologické ošetrenie či pedikúra, manikúra vykonaná v zahraničí.

Okrem narkomanov, promiskuitných osôb, cestovateľov či zdravotníkov sú v riziku aj hemofilici, hemodialyzovaní či onkologickí pacienti. Aj pacienti s diabetom majú vyššie riziko infekcie. Patria medzi skupiny obyvateľstva, pre ktorých je očkovanie proti žltačke typu B bezplatné. Odporúča ho aj Slovenská diabetologická spoločnosť.

Na rozdiel od ostatných typov žltačiek, proti hepatitíde typu A aj B jestvuje očkovanie, dokonca v kombinovanej vakcíne. „Ideálny čas očkovania pred dovolenkou je viac ako 6 mesiacov,“ tvrdí MUDr. Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny. „Za optimálny čas však možno považovať ešte aj 6 týždňov pred odchodom. Najkratší čas je 35 dní do nástupu na dovolenku.“ Pri monovakcíne proti typu A ochrana nastupuje už o dva týždne po prvej dávke a proti typu B začína vakcína chrániť najskôr o mesiac.

Ceny vakcín proti žltačke

ochrana pred žltačkou typu A pre dospelých, treba 2 dávky, koncová cena 29,50 €/dávka
ochrana pred žltačkou typu A pre deti, treba 2 dávky, koncová cena 19,21 €/dávka (očkovať možno už po dovŕšení 1 roka)
ochrana pred žltačkou typu A aj B, tzv. kombinovaná vakcína, treba 3 dávky, koncová cena 34,50 €/dávka
ochrana pred žltačkou typu B (od 15 rokov), treba tri dávky, koncová cena 16,71 €/dávka

Poznámka: Vakcíny poskytujú dlhodobú ochranu bez potreby preočkovania. Slovenská populácia do 16 rokov je kompletne zaočkovaná proti hepatitíde B. Dojčatá sa proti „béčkovej“ žltačke očkujú v rámci povinného očkovania. Nad rámec zákona ZP Union hradí svojim poistencom od 1. roku života 30 % ceny každej z dvoch dávok vakcíny proti hepatitíde A. ZP Dôvera hradí svojim poistencom od veku 16 rokov (vrátane) polovicu ceny za kompletné očkovanie kombinovanou vakcínou (3 dávky) proti žltačke typu A aj B. Všeobecná zdravotná poisťovňa hradí tretiu dávku vakcíny proti hepatitíde B aj tretiu dávku kombinovanej vakcíny proti A+B, ale len do výšky sumy za „béčkovú“ vakcínu. Okrem toho je momentálne koncová cena v lekárňach za dávku kombinovanej vakcíny znížená výrobcom na 34,50 € do 30. 6. 2011. Neskôr bude vakcína proti A+B stáť 47,93 €/dávka.

debata chyba