Psoriáza sa podobá spiacej sopke

Psoriázou trpí na svete viac ako 125 miliónov ľudí, na Slovensku je to viac ako 200-tisíc. Objaviť sa môže v akomkoľvek veku, u väčšiny pacientov sa však prvé príznaky vyvinú do dvadsiateho roku života. Keďže ochorením trpí približne každý päťdesiaty človek, je približne taká častá ako cukrovka.

27.05.2011 06:00
psoriáza, koža, ekzém Foto:
Psoriáza je chronické zápalové ochorenie celého organizmu, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži.
debata

Vyrovnať sa s ochorením, ktoré zatiaľ nie je úplne vyliečiteľné, je ťažké. Oveľa horšie však je, že prejavy choroby sú viditeľné.

Podľa prieskumu by napríklad až 25 percent Talianov a 23 percent Nemcov nejedlo pokrm, ktorý pripravil človek s lupienkou, ako sa psoriáze ľudovo hovorí.

„Aj keď psoriáza, okrem vzácnych výnimiek, nie je život ohrozujúcim ochorením, jej vplyv na každodenné aktivity je nepopierateľný,“ vraví doktor Slavomír Urbanček z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. „Strata zamestnania alebo problémy s výberom povolania, odcudzenie v partnerskom vzťahu, pocit hanby a menejcennosti, špinenie šatstva a bielizne každodenným ošetrovaním, depresie či znížená mobilita v dôsledku psoriatického zápalu kĺbov sú problémami, s ktorými sa ako dermatológ v praxi denne stretávam,“ konštatuje.

Podľa istých štúdií každý desiaty psoriatik priznal, že aspoň raz uvažoval o samovražde. „S odmietaním okolia sa títo pacienti stretávajú často. To sa premieta do pracovného prostredia, pri prijímaní do zamestnania na určité profesie, ale aj do partnerského života,“ vraví ďalej doktor Urbanček. Je vysoko pravdepodobné, že majiteľ reštaurácie neprijme do práce čašníka so psoriázou rúk. „Stretol som sa s prípadmi, keď psoriáza jedného z manželov bola príčinou rozvodu. Najčastejším nezmysleným predsudkom totiž je, že ľudia považujú psoriázu za infekčné ochorenie.“

Sklon k ochoreniu sa dedí

Lupienka je chronické zápalové kožné ochorenie. „Aj keď nepatrí do skupiny civilizačných ochorení, akými sú kardiovaskulárne či onkologické choroby, existuje medzi nimi určitá súvislosť,“ vraví Urbanček.

„Významným zistením v posledných rokoch je skutočnosť, že mechanizmy, ktoré vedú k psoriatickému procesu v koži, spôsobujú sprostredkovane aj závažné vnútorné ochorenia, akými sú ateroskleróza a komplex srdcovo-cievnych chorôb, cukrovka alebo zápal kĺbov. Epidemiologické pozorovania dokázali, že ťažkí psoriatici žijú v priemere o 10 rokov menej ako priemerná populácia.“

Toto poznanie radikálne zmenilo pohľad na jej liečbu. „Dôsledná liečba ťažkej psoriázy pomáha okrem riešenia základného kožného problému súčasne predchádzať vážnym komplikáciám.“

Choroba sa prejavuje červenými ložiskami so striebristými šupinami. Vznikajú preto, že koža rýchlo rastie a nedokonale rohovatie. Normálne sa kožná bunka od najhlbšej vrstvy kože dopracuje ku kožnému povrchu približne za mesiac. Pri psoriáze sú to len tri až štyri dni.

Fakty o psoriáze

  • Psoriáza je chronické zápalové ochorenie celého organizmu, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži. Zaraďuje sa medzi autoimunitné ochorenia, pri ktorých sa imunitný systém obráti proti vlastnému organizmu.
    • Okrem kože bývajú postihnuté aj nechty a kĺby. Nejde o nákazlivú, život ohrozujúcu chorobu, ale ľudia so psoriázou majú vyššie riziko vzniku a rozvoja cukrovky, artritídy, srdcových chorôb a depresie.
    • Môže sa prejaviť v akomkoľvek veku, najčastejšie sa po prvý raz objaví vo veku 15 až 35 rokov.
    • Nedá sa vyliečiť, ale je to liečiteľné ochorenie, ktoré môže po adekvátnej liečbe ustúpiť a nemusí sa prejaviť roky.

Ochorenie má podobne ako cukrovka či reumatizmus autoimunitný charakter. Imunologické aj kožné zmeny súvisia s genetickou výbavou človeka. Až u tridsiatich percent chorých možno zistiť nejaké postihnutie v rodine. Nededí sa však choroba, ale sklon k nej. Pri postihnutí jedného rodiča je pravdepodobnosť vzniku ochorenia u dieťaťa 30-percentná, ak majú psoriázu obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje až na 70 percent.

Aj preto sa o nej často hovorí ako o hrozbe podobnej „spiacej“ sopke. Na vzájomnom pôsobení génov a provokačných faktorov totiž záleží, či sa choroba prejaví alebo nie. Provokačné faktory dokážu psoriázu prebudiť zo štádia pokoja do aktívnej fázy.

„Ochorenie začína kdekoľvek na tele, zväčša v pubertálnom veku najčastejšie vo forme červených ložísk, ktoré sa začnú ošupovať. U 70 percent pacientov, ktorí majú súčasne psoriatickú artritídu, predchádza postihnutie kože aj postihnutie kĺbov. Vzácnejšie môže byť prvým príznakom zápal kĺbu,“ vraví doktor.

Jednoznačná príčina vzniku ochorenia neexistuje. „O tom, či sa psoriáza u geneticky predisponovaného jedinca prejaví, rozhoduje viacero faktorov. Spúšťačmi môžu byť stres, infekcie, napr. angína alebo podráždenie kože,“ vysvetľuje dermatológ. Ako ďalej dodáva, neexistuje nijaká prevencia. „Vznik psoriázy je nepredvídateľný. Keďže genetické riziko nesie každý potenciálny rodič postihnutý psoriázou, za preventívne opatrenie možno považovať napríklad manželstvo dvoch psoriatikov, ktoré zvyšuje riziko psoriázy u dieťaťa,“ vysvetľuje.

Ochorenie a životospráva

Vo všeobecnosti sa odporúča dodržiavať všeobecné zásady zdravého životného štýlu – primeraná telesná aktivita, boj proti obezite, ktorá psoriázu zhoršuje, vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu. „V rámci možností sa odporúča eliminovať stres, čo samozrejme nie je vždy možné,“ upozorňuje Urbanček.

Psoriatik si musí uvedomiť, že ide o dlhodobé, nezriedka celoživotné ochorenie. „Poznanie podstaty ochorenia, životospráva, pravidelné kontroly, pravidelné aplikácia celkovej či lokálnej liečby sú základnými požiadavkami kladenými na každého pacienta,“ dodáva.

Medzi najčastejšie komplikácie liečby patria infekcie, zápaly, poranenia a niektoré lieky. Ďalej sú to vplyvy počasia, typické je zhoršenie na jeseň a jar a, naopak, zlepšenie v lete.

Hormonálne vplyvy ju môžu vyvolať napríklad v puberte, po pôrode, v období prechodu či po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Obezita, alkohol a fajčenie majú na svedomí až trikrát častejší nárast ochorenia.
Psoriáza je síce choroba liečiteľná, ale nie je úplne vyliečiteľná. Najdôležitejšie je však mať ju pod kontrolou, preto ju treba liečiť dlhodobo. Je to však náročné pre pacienta, ale aj jeho okolie. Veľmi dôležitá je spolupráca pacienta s lekárom, správne zvolená a starostlivo vedená liečba.

Ľudí trápila už v dávnoveku

O existencii psoriázy sa vie stáročia. Jej typické znaky sa našli na mumifikovaných telách z počiatkov kresťanskej éry. V tých časoch sa však ako liečebný prostriedok používal decht. Okrem toho, že boli takíto pacienti špinaví, navyše aj neuveriteľne páchli.

Chorobu si ľudia často mylne zamieňali s malomocenstvom, v dôsledku čoho bolo mnoho ľudí v stredoveku vylúčených zo spoločnosti. Pojem psoriáza pochádza z gréckeho slova „psora“, ktoré pôvodne označovalo svrab, neskôr každé svrbivé kožné ochorenie.

Prvá zmienka o nej je v diele Corpus Hippocraticum, vydanom sto rokov po smrti gréckeho lekára a filozofa Hippokrata. Až Ferdinand von Hebra v roku 1842 vo Viedni však presne definoval lupienku a opísal jej rôzne klinické príznaky. Až v roku 1940 odborníci po prvý raz v boji proti kožným ochoreniam ako zbraň nasadili vitamín A.

V 20. storočí sa výskumníci snažili objaviť aj príčinu ochorenia. V 90. rokoch minulého storočia sa ukázalo, že psoriáza je mnohofaktorové ochorenie, ktoré závisí od genetických a imunologických faktorov a od vplyvov vonkajšieho prostredia.

Príčiny vzniku psoriázy

  • ide o viacfaktorové ochorenie. Na jeho vzniku sa podieľajú genetické, imunologické faktory, ako aj vplyv vonkajšieho prostredia.
  • za príčinu jej vzniku sa považuje geneticky podmienená porucha funkcie imunitného systému, ktorý spôsobí nadmernú produkciu kožných buniek
  • viaceré štúdie dokázali, že v 30 až 50 percentách prípadov psoriázy sa ochorenie už predtým vyskytlo v rodine
  • výsledky výskumu jednovaječných dvojčiat hovoria, že v 70 percentách prípadov boli postihnuté psoriázou obidve dvojčatá. Ak by dedičnosť bola jedinou príčinou, výsledok by mal byť 100 percent. Tieto výsledky dokazujú, že psoriáza závisí od viacerých faktorov.
  • napríklad u pôvodných obyvateľov v Andách alebo u Eskimákov sa psoriáza nevyskytuje. Možným vysvetlením sú genetické odlišnosti a ich kombinácie s vplyvmi vonkajšieho prostredia.
  • koža postihnutá psoriázou má jeden zásadný nedostatok: bunky sa obnovujú príliš rýchlo
  • okrem zrýchleného množenia buniek sa na vzniku a priebehu psoriázy podieľajú zápalové kožné reakcie. Zápalové reakcie vyvolávajú dva druhy buniek: polymorfonukleárne neutrofily a T-lymfocyty, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri imunitnej reakcii organizmu.
  • psoriáza sa podobá autoimunitnému ochoreniu, keď je „kožná molekula“ mylne považovaná za cudzie teleso a napadnutá imunitným systémom. Molekula odpovedá na toto „napadnutie“ prehnanou reakciou.
  • u pacientov s genetickou predispozíciou k psoriáze môžu ochorenie spustiť vnútorné a vonkajšie faktory z okolitého prostredia. Oba môžu urýchľovať obnovovanie kože. Vonkajšie faktory zahŕňajú napr. sezónnu zmenu počasia a trenie oblečenia o kožu. K vnútorným faktorom patria emocionálny stres, určité lieky a infekčné ochorenia.
  • stres je často zodpovedný za jej prepuknutie – od stresu z nástupu do školy po prázdninách, až po vážnu psychickú traumu
  • určitý životný štýl výrazne zvyšuje riziko vzniku psoriázy. Zvlášť ohrození sú fajčiari, zhoršujúcimi faktormi sú aj obezita a alkohol.
debata chyba