Chronickú bolesť si pacient môže tlmiť sám - neurostimulátorom

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach liečia chronickú bolesť najmodernejšou metódou. Na neurochirurgickej klinike už implantovali piatim pacientom neurostimulátor. O úspešnosti metódy zatiaľ svedčí najmä to, že bolesti ľuďom ustúpili a zlepšila sa im kvalita života.

27.05.2011 13:50
debata
Chronické bolesti chrbtice trápia najmä ľudí,... Foto: SHUTTERSTOCK
kríže, chrbát, chrbtica, miecha, nervy, bolesť, stavce, stavec Chronické bolesti chrbtice trápia najmä ľudí, ktorí podstúpili jej niekoľkonásobnú operáciu.

„Je to metóda, ktorá sa používa pri liečbe chronickej, nezvládnuteľnej bolesti driekovej chrbtice a dolných končatín, najčastejšie po viacnásobných operáciách chrbtice, keď predchádzajúca terapia neviedla k dostatočnej úľave od bolesti. Spočíva v stimulácii miechy jemnými elektrickými výbojmi prostredníctvom elektród, ktoré sa implantujú do tzv. epidurálneho priestoru blízko k mieche. Týmto implantovaným elektródam sú zo zdroja energie dodávané elektrické výboje a tie zabraňujú prenosu bolesti z miesta vzniku do mozgu,“ vysvetľuje zástupca prednostu neurochirurgickej kliniky Vladimír Kaťuch.

Zníženie bolesti je výrazné, vďaka čomu nemusí pacient užívať toľko liekov. Tridsaťsedemročný Ladislav Fujak veľmi dobre vie, čo sú chronické bolesti chrbtice. Nakoniec bol odkázaný na opiáty. „Bol som od nich dokonca závislý. Táto metóda mi pomohla zbaviť sa nielen bolestí, ale vrátiť sa aj do života,“ povedal šťastný pacient.

Optimálny stav sa po spolupráci s lekárom dosiahne za šesť až osem týždňov. Metóda nemá nijaké vedľajšie účinky a pôsobí lokálne. Navyše má neurostimulátor aj jednu veľkú výhodu. „Ak nastanú nejaké komplikácie, stačí vybrať elektródu. Hoci túto metódu nepoužívame dlho, zatiaľ nenastali problémy u žiadneho z pacientov,“ doplnil prednosta kliniky Miroslav Gajdoš.

Implantovanie zariadenia prebieha v dvoch fázach. V prvej, takzvanej skúšobnej fáze, zavedie operatér pacientovi do oblasti miechy elektródy, ktoré privádzajú do príslušných nervov elektrické impulzy generované neurostimulátorom. Pacient počas nej zostáva pri vedomí, je pod ľahkými sedatívami a v lokálnej anestézii. Môže teda odpovedať na otázky lekára ohľadom správneho umiestnenia elektród. Komunikácia s pacientom je nevyhnutná, pretože parametre stimulácie sa nastavujú podľa jeho pocitov.

V druhej fáze lekári implantujú neurostimulátor, ktorý má veľkosť náramkových hodiniek, do tela pacienta. Pri chirurgickom zákroku neurostimulátor kompletne zavedú pod kožu na bruchu pacienta. Zariadenie následne automaticky vysiela elektrické impulzy do už implantovaných elektród, ktoré stimulujú miechu. Impulzy pacient sám ovláda osobným programátorom.

Neurostimulátory na Slovensku implantujú iba v Košiciach a Bratislave. Poisťovne náklady na implantovanie vo výške 18 800 eur uhrádzajú, ale na operáciu treba vopred súhlas. V tejto oblasti slovenské zdravotníctvo za svetom nezaostáva, dokonca pre odlišné zákony sú za nami aj USA.

debata chyba