Slnečné okuliare chránia oko aj pred zákalom

Nielen kožu, ale aj oči treba chrániť pred nadmerným ultrafialovým žiarením. Telo síce dokáže regenerovať poškodené bunky, ale očná šošovka je výnimkou.

30.05.2011 06:00
oči - okuliare - slnečné okuliare - dovolenka -... Foto:
Slnečnými okuliarmi s kvalitným UV-filtrom oči ochránime.
debata

Nikdy sa nedá prirodzene obnoviť, a tak sa u mnohých ľudí môže po rokoch vyvinúť zelený či sivý zákal. Nadmerné vystavovanie sa slnku však môže viesť aj k rakovine kože na očných viečkach.

Oko je veľmi jemná a citlivá štruktúra, preto by sme ho mali dokonale chrániť. „Každá bunka na sietnici má určitú kapacitu. Keď sa presiahne, bunka sa trvalo poškodí,“ hovorí doktor Jozef Čmelo z Centra pre neuro-oftalmológiu.

„Nákup slnečných okuliarov od pouličných predavačov však neznamená, že ste automaticky získali zlé okuliare. Ide o to, aby spĺňali požadované parametre. Nekvalitné slnečné okuliare môžu poškodiť zrak jednak nedostatočnou ochranou pred škodlivým žiarením a jednak nerovnomerným zakrivením optickej šošovky – skla,“ vysvetľuje doktor Čmelo.

Správne slnečné okuliare by mali pohltiť až 99 percent UVB žiarenia a približne 60 percent UVA žiarenia. Pri ich výbere je zásadné, či majú UV filter a ak áno, aký kvalitný. Ľudí totiž ohrozujú tri druhy ultrafialového žiarenia. „ÚV-C lúče na zem ani nedopadnú, ak by sa tak stalo, mohli by spôsobiť ťažké popáleniny. UV-B žiarenie je agresívne, ale zachytí sa vo výške dvoch kilometrov. V prípade kontaktu uvoľňujú vysokú energiu, ktorá sa vstrebáva do rohovky a na oku dochádza k vážnym chorobným zmenám,“ vraví.

Od ochrany očí k módnemu doplnku
Rímsky cisár Nero o nebezpečnom slnečnom žiarení zrejme veľa nevedel, no aj tak sa pozeral na gladiátorské zápasy cez smaragd, aby mu svetlo nepodráždilo zrak. Svetlo prekážalo aj Eskimákom, keď sa odrážalo od snehu. Ako ochranu vymysleli pás kože s otvormi. Prvé tmavé šošovky však navrhol až v polovici 18. storočia James Ayscough. Vtedy ešte málokto veril, že tmavé sklá chránia oko. Okuliare sa považovali za nepeknú zdravotnú pomôcku. Módnou záležitosťou sa nosenie okuliarov stalo až v 20. rokoch minulého storočia.

Klasické tmavé slnečné okuliare vymyslel Američan Sam Foster. Napadlo mu, že pomocou tmavých skiel sa ľudia budú môcť pozerať do slnka. Predaj jeho okuliarov odštartoval davové šialenstvo a neobišli sa bez nich ani celebrity, napríklad James Dean. Prvé okuliare s UV filtrom sa začali vyrábať až v roku 1937.

Na čo dbať pri kúpe
Aj keď sa móda od tých čias niekoľkokrát zmenila, okuliare zostávajú nevyhnutnou pomôckou. „Nadmerné pôsobenie UV žiarenia spôsobuje popálenie kože, mihalníc, zápal rohovky, spojovky. Zápal sa prejavuje bolesťou v očiach, slzením, svetloplachosťou až nemožnosťou otvoriť oči,“ hovorí Čmelo. V takom prípade treba siahnuť po tzv. umelých slzách alebo antibiotikách.

„Závažnejšia je však absorpcia UV žiarenia v ľudskej šošovke, ktorá tvorí akúsi bariéru proti prenikaniu UV žiarenia na sietnicu. Tým, že sa vstrebáva v šošovke, sa síce zabráni poškodeniu sietnice, ale nahromadené žiarenie v šošovke spôsobuje jej postupné skaľovanie – kataraktu,“ dodáva. Ak si človek dlhodobo nechráni zrak, môže sa u neho spustiť tzv. degenerácia makuly. Pri vzniku a priebehu tohto ťažko liečiteľného ochorenia pacient neoslepne, ale postupne stráca schopnosť čítať, vidieť drobné detaily.

„Pri výbere okuliarov treba dbať aj na to, aby boli pohodlné a netlačili za ušami. Dôležitá je aj šírka bočného rámu. Ak kupujete okuliare pre deti, mali by mať označenie "impact resistent“ – odolné proti nárazu, dôležitý je aj farebný filter a všetky by mali mať filter na UV žiarenie. Zvážiť treba aj ich použitie. Ak ich chcete využívať v horskom prostredí, chýbať by nemali bočnice, ktoré odrážajú všetky nepriame lúče dopadajúce v šikmých uhloch."

Dbať by ste mali aj na váš zdravotný stav. „Ľudia s nedostatočnou pigmentáciou by mali mať aspoň dvoje okuliare. Jedny na bežné používanie na slnečný deň (hore tmavé, dole bledé alebo bezfarebné) a druhé polaroidné rovnako tónované s vysokou absorpciou pri podmienkach zvýšeného slnečného žiarenia,“ vraví ďalej Čmelo. Pacienti so zeleným zákalom by sa mali vyvarovať používania oranžovočervených filtrov a používať hnedozelené.

Pri športovaní sú vhodné okuliare aj podľa stupňa ochrany. Tých je päť. Štvrtý stupeň prepúšťa len 3 až 8 percent slnečného žiarenia a odporúča sa na vysokohorskú turistiku, skialpinizmus, dlhodobý pobyt pri mori a podobne. Tretí prepúšťa 8 až 18 percent svetla, druhý 18 až 43 percent svetla a prvý stupeň 43 až 80 percent slnečného žiarenia. Stupeň 0 prepúšťa až viac ako 80 percent žiarenia a neslúži ako skutočné slnečné okuliare, ide len o „imidžovku“.

debata chyba