Ajurvéda: Kto nájde príčinu ochorenia, vyzdravie

Slovákov, ktorí navštívili Indiu, je čoraz viac, aj vďaka nim je ajurvéda u nás stále populárnejšia. Aju George a Robin Raju sú Indovia, medicínski špecialisti, ktorí prostredníctvom nej liečia.

11.06.2011 07:00
ajurvéda, Aju George, Robin Raju Foto:
Aju George a Robin Raju sú Indovia, medicínski špecialisti, ktorí liečia prostredníctvom ajurvédy.
debata

Obaja pochádzajú z indického štátu Kérala, kde ma ajurvéda korene. Už nejaký čas žijú na Slovensku a učia sa prvé slovenské slovíčka. „Všetci Európania chodia za ajurvédou do Kéraly. V tejto provincii je veľa ajurvédskych univerzít, nemocníc, centier, bylinkových lekární,“ spresnil Robin.

Ako zdôraznil Aju, ktorého meno sa iba celkom náhodou začína rovnakými písmenami ako ajurvéda, nejde len o masáž, ako sa ešte stále mnohí domnievajú. Na toho, kto zavíta do prvého ajurvédskeho medicínskeho centra na Slovensku, Ayur Ganesh, čaká najskôr vyšetrenie. Liečba, ktorú mu neskôr špecialista naordinuje, spočíva v kombinácii masážnych terapií, stravy, jogy, bylinných produktov a meditácie. Úprava jedálnička sa odvíja od danej konštitúcie, pričom snahou je priviesť telo do rovnováhy. Pointou nie je zákaz určitých potravín, ale prikláňanie sa k vhodným a nevhodným. Ak chorobu zapríčinila nesprávna strava, podľa ájurvédy existujú liečebné metódy, ktoré z tela odstránia toxíny.

Od klasickej medicíny sa ajurvéda líši v dvoch podstatných bodoch. „Aby sme boli zdraví, potrebujeme rovnováhu a liečiť telo aj dušu zároveň,“ vysvetlil Aju George. A po druhé, ajurvéda lieči vždy príčinu ochorenia a jeho následky. Ajurvéda napokon hovorí aj o tom, že príznak choroby sa nesmie potláčať, ale treba hľadať jej príčinu. Len ten, kto ju nájde, vyzdravie.

Niečo je nám dané od narodenia. Do tejto skupinky patria fyzické, duševné a emocionálne charakteristiky. Počas života sa snažíme tieto tri zložky dostať do rovnováhy. Ako? „Stravou, cvičením a životosprávou,“ prezradil Aju. Dôležité sú tu bylinné prípravky, masáž a joga, ktorú sám nielen praktizuje, ale v Ayur Ganesh aj precvičuje. „Joga je dobrá na relaxáciu a takisto na odbúranie stresu.“ Ak sa prestaneme starať o rovnováhu spomínaných zložiek, práve vtedy nás choroba navštívi.

Za ten čas, čo sú Aju a Robin na Slovensku, zhodnotili, že najčastejším problémom, ktorým našinci trpia a negatívne vplýva na ich osobný aj pracovný život, je rozhodne stres. Robin: „Ľudia tu stále kamsi utekajú. Prídu v chvate a ani po terapii či masáži nekráčajú, ale znova utekajú. Nevedia relaxovať a na nič nemajú čas.“ A práve počas masáže je relax dôležitý, veď práve ten je jedným z cieľov, dodal.

Indovia nepreferujú jesť päťkrát denne, stačia vraj tri dávky, no mali by byť vyskladané z kvalitného jedla. Treba veľa piť, vyhýbať by sme sa však mali studeným nápojom. Čo z tekutín žiadnemu pacientovi neodporúčajú, je kofeínový stimulant káva.

Aj ajurvédska masáž je iná ako ostatné. Podstatnou zložkou procedúry sú liečebné oleje a špecifická je v tom, že podľa ajurvédskych pravidel smie muža masírovať len muž a ženu žena.

Zaujímavosťou je, že nie čínska medicína sa stala základom pre ajurvédu, v skutočnosti to bolo naopak.

debata chyba