Nikotínová závislosť vzniká veľmi ľahko a rýchlo. Ale ako sa končí?

S každou závislosťou sa človek najskôr pokúša popasovať vlastnými silami. Najľahšie to ide, ak rozhodnutie príde včas. Vtedy sa dá prestať aj bez pomôcok, bez lekára. Psychiater a riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ), Ľubomír Okruhlica, potvrdil, že mnohým sa to aj podarí. Ak barličky, Okruhlica odporúča všetko, čo môže pomôcť. Účinnosť, hoci malú, majú podľa jeho slov náplaste alebo elektronické cigarety. Možná je aj ich kombinácia.

21.06.2011 06:00
fajčenie, stop, prestať fajčiť, cigareta,... Foto:
Prestať fajčiť pomocou liekov je hračka, predsa si však túto cestu mnohí nevyberú.
debata

Najčastejšie prestávajú fajčiť ľudia medzi 30–40 rokom života. K najsilnejším motívom u mužov patria peniaze a kondícia (človek nevládze tak ako predtým). Pre ženy je najsilnejšou stopkou tehotenstvo. Tí, ktorí nemajú silu skoncovať s cigaretami, vyhľadajú lekársku pomoc, alebo rezignujú, fajčia ďalej a následky, ktoré tento zlozvyk so sebou prináša, tolerujú. Drvivá väčšina o nich vie, veď varovanie je na každej krabičke. Skrátenie života o cca pätnásť rokov, rakovina, srdcové ochorenia…

Najúčinnejšie sú lieky. S ich pomocou sa dá prestať fajčiť už o niekoľko týždňov. Zaplnia nikotínové receptory, takže zo zapálenej cigarety už človek nemá pôžitok, nikotín prestane účinkovať, spresnil Okruhlica. K užívaniu liekov sa hodí a dokonca je nevyhnutná, individuálna psychoterapia, potrebná k tomu, aby si to závislý nerozmyslel, lieky užívať neprestal a odhadol správny moment, kedy povedať „dosť“. Odvykanie pomocou liekov možno prirovnať k plavcovi, ktorý sa učí plávať a prvýkrát sa púšťa do hlbokej vody bez kolesa. Zvýšený stav rizika recidívy trvá asi rok, pričom lieky možno užívať 3–6 mesiacov.

Zaujímavosť
Cigarety majú množstvo negatívnych účinkov a len jeden, aj to len ľahko pozitívny – fajčiarom mierne zlepšujú koncentráciu v prípade únavy. Kto sa však prefajčí, dosiahne presne opačný efekt. S tým, ako odburáva únavu kofeín, sa tabak nemôže porovnávať.

Z medicínskeho hľadiska je závislosť chorobou. Vzniká rýchlo a zistiť, či sme už do nej spadli, sa dá ľahko. Signálom je nervozita, ak cigareta chýba. O tom, že nikotín rýchlo vyvoláva závislosť, svedčí aj skutočnosť, že väčšina z fajčiarov nie sú príležitostní, ale pravidelní konzumenti. Zaujímavé je, že aj Ľubomír Okruhlica bol kedysi fajčiar. Fajčil pätnásť rokov. Svoju závislosť si vypestoval počas nočných služieb v nemocnici, pričom na vojenskej službe ju už nevedel zastaviť. Vykúpil sa z nej až „vďaka“ malárii, ktorú dostal v Zambii. „Rozhodnutie prestať sa môže nefajčiarom javiť ako ľahké, no podľa seba viem, že nebyť malárie, toto rozhodnutie by prišlo oveľa neskôr,“ priznal lekár, ktorý už pätnásť rokov nefajčí.

Prestať fajčiť pomocou liekov je hračka, predsa si však túto cestu mnohí nevyberú. Podľa prieskumu CPLDZ Bratislava, až 90 percent fajčiarov zo sledovaného počtu sto, si škodlivosť nikotínu uvedomuje a prestať fajčiť jednoznačne chce. „Ale keď sme im ponúkli možnosť liečby liekmi, bez akýchkoľvek obmedzení a dokonca aj s fajčením na začiatku a postupným obmedzovaním, súhlasili len siedmi. Z nich vo svojom rozhodnutí zotrvali len traja“, uviedol Okruhlica. Najväčší problém sa ukázal v slabej motivácii. Ľudia sú konzervatívni a svojim spôsobom im fajčiť vyhovuje, myslí si.

„Liečba nie je bezplatná, hoci ja by som za to bol, v prípade, že človek skutočne prestane fajčiť,“ hovorí ďalej lekár. Svoj nápad podložil nelogickou skutočnosťou. „Za ťažké tisíce eur liečime ľudí s rakovinou pľúc a bohužiaľ, drvivá väčšina aj tak zomrie, len im o pár mesiacov predĺžime život. Neoplatilo by sa radšej zaplatiť im za liečbu závislosti?“ pýta sa. Možným riešením by podľa neho bolo aj opatrenie, ktoré už v niektorých západných krajinách zaviedli. Ak lekár pri preventívnej prehliadke zistí, že pacient nadmerne pije alebo fajčí, platí do zdravotnej pokladnice viac ako abstinent či nefajčiar. „Takto si vlastne predplatí liečbu zvýšenej chorobnosti ešte v produktívnom veku a nemožno mu vyčítať, že naňho musia doplácať iní, ktorí žijú zdravšie.“ Menej by sa fajčilo aj v prípade, ak by boli cigarety ilegálne a ich predaj sa zakázal, podobne, ako je ilegálny predaj tvrdých drog. „Pre iné ako zdravotné aspekty to však dnes nie je reálne“, uviedol doktor.

Slováci v najlepších rokoch si iste pamätajú na časy, kedy sa na Slovensku bežne fajčilo vo vlakoch, na úradoch alebo dokonca v bankách. Dnes je to nepredstaviteľné. Už máme zákon aj o ochrane nefajčiarov v reštauráciách, jeho dodržiavanie však pokrivkáva. „Jedna vec je schváliť zákon a druhá vec je uplatniť ho v praxi“, priblížil realitu Okruhlica. Verí však, že sa to uberá správnym smerom, aj keď presadiť zákon u nás trvá trochu dlhšie. Pripomeňme, že od januára 2012 ministerstvo zdravotníctva plánuje existujúci zákon sprísniť. Vyššie by nemali byť len sankcie za nedodržanie zákona, koniec by mal byť aj fajčeniu v obchodných domoch, konkrétne v otvorených kaviarňach a fajčiť by sa podľa nového malo zásadne len v stavebne oddelených. Ľubomír Okruhlica je presvedčený o tom, že hoci sa prevádzkari novému zákonu bránia, podarí sa ho presadiť.

Novinka
Revolučná novinka na trhu, ktorá sľubuje, že s fajčením ozaj prestanete, je roztok NicoBloc, ktorý sa aplikuje do filtra cigarety tesne predtým jej zapálením. Vďaka nemu postupne znižujete dennú dávku nikotínu. Novinka obsahuje len prírodné zložky, ktoré pohltia viac ako 99 percent dechtu a nikotínu obsiahnutého v cigarete počas fajčenia.

debata chyba