Ako žiť so psoriázou?

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože s tvorbou šupín. Nie je infekčná. Je dôležité, aby si to uvedomil každý pacient už v momente stanovenia diagnózy. Nie je zriedkavé, že sa ľudia obávajú nákazy psoriázou, preto je nutné informovať svoje okolie, že ide o ochorenie vrodené, ktoré môže vzniknúť vplyvom určitých spúšťacích faktorov (stres, infekcie, hormonálne zmeny atď.).

22.06.2011 14:00
psoriáza, vyrážka, koža, exém Foto:
Ložiská psoriázay sa vyskytujú najmä v oblasti lakťov, kolien a súčasne sa môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela, najmä vo vlasoch.
debata

Otázky a odpovede

Mám psoriázu, budú ju mať aj moje deti?
Predvídať, či deti psoriatikov budú mať psoriázu, je takmer nemožné, typ dedičnosti nie je taký jednoznačný ako pri ostatných ochoreniach. Ak máte psoriázu, vaše deti budú mať zvýšené riziko vzniku tohto ochorenia, majú tzv. pozitívnu rodinnú anamnézu. Psoriáza sa však u nich nemusí nikdy prejaviť, ale môže sa prejaviť napríklad u detí vašich detí.

Čo všetko môže psoriáza napadnúť?
Keďže ide o zápalové ochorenie, postihuje okrem samotnej kože aj nechty či kĺby vo forme psoriatickej artritídy. Kĺby sú často postihnuté najmä pri dlhotrvajúcej psoriáze. Postihnuté sú najmä drobné kĺby rúk, kolená a lakte. Okrem týchto prejavov neliečená ťažká forma psoriázy môže ovplyvňovať aj funkcie iných orgánov, je to pre zvýšenú hladinu zápalových faktorov, preto by sa rozsiahla forma psoriázy mala liečiť celkovo.

Môže chronický zápal mandlí či neošetrovaný chrup viesť k vzniku prejavov či k zhoršeniu psoriázy?
Psoriáza má určitú genetickú predispozíciu, existuje skupina spúšťacích faktorov, ktoré môžu dané ochorenie naštartovať v ktoromkoľvek veku. Často sú to infekcie, ktoré sú zodpovedné za prvé prejavy psoriázy, ako aj za jej generalizáciu či zhoršenie. Ide predovšetkým o streptokokové bakteriálne infekcie mandlí, nosa, krku, ako aj zubov a dutiny ústnej.

Dá sa rozpoznať už v počiatočnom štádiu?
Prejavuje sa v typickom priebehu vo forme ložísk, vyvýšených drsných začervenaných plôch pokrytých jemnými striebornými šupinami. Ložiská sa vyskytujú najmä v oblasti lakťov, kolien a súčasne sa môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela, najmä vo vlasoch.

Ako sa dá posúdiť stupeň závažnosti psoriázy?
Na posúdenie stupňa závažnosti používajú lekári morfologické kritériá ako PASI index (Psoriasis Area and Severity Index). Ten umožňuje stanoviť rozsah lézií, stupeň začervenania kože a tvorby šupín. Ak je skóre indexu vysoké, hovorí sa o „závažnej psoriáze“.

Závisí liečba od závažnosti postihnutia psoriázou?
Jednoznačne áno. Ľahké formy psoriázy je možné úspešne liečiť bežne dostupnými lokálnymi masťami. Nedostatočne liečená stredne ťažká a ťažká forma psoriázy má však devastujúci účinok na pacienta. Pritom dnes už sú k dispozícii liečebné možnosti aj pre pacientov s naozaj ťažkým postihnutím.

Čo so psoriázou počas tehotenstva?
Vo všeobecnosti platí, že sa psoriáza počas tehotenstva zlepší a po pôrode a počas dojčenia dôjde k jej zhoršeniu. Ak ste tehotná alebo tehotenstvo plánujete, je dôležité informovať včas svojho lekára, najmä ak užívate celkovú liečbu. Systémovo podávané lieky, ale aj niektoré masti podávané na veľké plochy tela môžu mať vplyv na vývoj plodu.

Kde mám hľadať pomoc okrem zdravotnej starostlivosti?
Na Slovensku pôsobí Spoločnosť psoriatikov a atopikov, ktorá prostredníctvom svojich poradenských centier v 14 lokalitách zastrešuje celý komplex pomoci.

Nie je psoriáza nejakou alergiou na lieky, keď sa objavuje po antibiotikách pri angíne?
Objavenie sa choroby pri infekciách horných ciest dýchacích je veľmi časté. Zvyčajne býva spúšťacím momentom infekcia, na ktorú sa antibiotikum nasadzuje, a nie samotný liek. V ojedinelých prípadoch, ak má pacient skutočne alergickú reakciu na nejaký liek, môže táto zapôsobiť ako provokačný faktor.

Ako zistím, či mám len obyčajné lupiny alebo psoriázu vo vlasoch?
Pri jedinom výskyte psoriázy len vo vlasoch sa ťažko odlišuje seboroická dermatitída, ľudovo nazývaná lupiny. Psoriáza máva zvyčajne lupiny väčšie a pevne držiace.

Ako mám rozpoznať, či mám na nechtoch pleseň a nie psoriázu?
Pri psoriáze bývajú nechty hrboľaté, akoby poprepichované špendlíkmi, majú žlto-hnedé škvrny, nánosy pod nechtami sa odlamujú. Odlíšenie sa robí mykologickými testami.

Pomôže mi na psoriázu solárium?
Slnenie síce väčšine pacientov pomáha, ale to nie je identické so soláriom. Opaľovacie soláriá vyžarujú UVA žiarenie nízkej intenzity, ktoré je na psoriázu málo účinné. Navyše ide o prístroje mimo zdravotníckych zariadení, kde nie sú sledované dávky žiarenia, a teda majú svoje riziká.

Existujú nejaké vitamíny alebo minerály, ktoré zlepšujú stav ochorenia?
V zásade áno. Z minerálov je to predovšetkým horčík, vápnik, zinok. Z vitamínov B1, B2, B5, B6 a kyselina listová. Z potravinových doplnkov pomáha rybí tuk, resp. 3– alebo 6-omega mastné kyseliny.

Ako by mal vyzerať zdravotný štýl pacienta so psoriázou

  • pacientom sa odporúča dodržiavať známe zásady zdravého stravovania so zníženým podielom cukrov a tukov, zvýšeným obsahom omega-3-mastných kyselín, vylúčiť fajčenie a alkohol
  • krátka sprcha je vhodnejšia ako dlhý kúpeľ, odporúča sa použiť vlažnú vodu a jemné mydlo s nízkym sťahujúcim účinkom a antiseptické prípravky a po osprchovaní dôkladne vysušiť celé telo
  • kúpele s výťažkami z ovsa rôsolovitej konzistencie, zmesou harmančeka, šalvie, mäty, lastovičníka, dubovej kôry a žihľavy, kúpele s olejovými prísadami. Kúpeľ sa má opakovať každý druhý alebo tretí deň, teplota kúpeľa nemá presiahnuť 37 stupňov Celzia a nemal by trvať viac ako 20 minút, používanie mlieka s jemne olupovacími účinkami a zmierňujúcimi bolesti (kyselina glykolová alebo mliečna) dva-trikrát denne pomáha hydratovať a zvláčniť pokožku
  • vhodné sú aj masti vo forme minerálnych olejov (vazelína, parafín, glycerín), rastlinné oleje (kokosový, olivový, sójový, sezamový a olej zo sladkých mandlí) alebo živočíšne tuky (lanolín). Vďaka svojmu zloženiu hydratujú pokožku, zjemňujú povrch rohovitých vrstiev a zvyšujú elastickosť kože
  • časté používanie hydratujúcich prostriedkov môže pomôcť znížiť zápaly a šupinatosť. Ďalšími hydratačnými prostriedkami, určenými na takýto druh kože, sú karbamid, aloe vera, dexpantenol, ceramidy a prostriedky obsahujúce ovos
  • vhodné sú pobyty v kúpeľoch s bahnom, soľami, siričitými a kremičitými vodami, prímorské pobyty
  • na pokožku hlavy sa odporúčajú šampóny s jemným čistiacim účinkom na každodenné použitie, obsahujúce decht alebo pyroxolamín ako pomocné antiseptické látky proti lupinám
  • nechty treba udržiavať krátke a snažiť sa vyhnúť záderom
  • pri psoriáze na chodidlách sa neodporúča nosiť tesnú obuv, ktorá vytvára otlaky, nevhodné sú aj dreváky
  • ak chce mať psoriatik chorobu pod kontrolou, musí sa o seba pravidelne starať
  • pozitívny je aktívny prístup k ochoreniu, vedomé zaoberanie sa chorobu vedúce k sebavedomému prístupu k psoriáze
  • účinným preventívnym opatrením je udržiavanie rizikových faktorov na želanej úrovni prostredníctvom vhodnej stravy, výdatného spánku a vitamínových prípravkov
  • je dôležité vyhýbať sa stresu, streptokokovým a vírusovým infekciám, poraneniam, spáleninám od slnka alebo neprimerane dlhému vystavovaniu sa slnečným lúčom
  • je vhodné, aby psoriatici nevykonávali povolania, ktoré môžu ich stav zhoršiť. Napríklad také, ktoré zvyšujú riziko vysychavosti rúk alebo zápalu nechtového lôžka: kaderníci, mechanici, mäsiari, stavební robotníci a podobne.

Zdroj: bezpsoriazy.sk a psoriaza.sk

debata chyba