Obezita vládne! Ľudia sa tak nejako prejedia celým dňom

Američania už trochu uberajú z veľkosti obrovských jedál, ale ich obvody pásov sa stále nafukujú. Aj keď jedia menšie porcie, jedia o to viac a navyše kalorickejšie jedlá než kedysi.

01.07.2011 06:00
obezita, tučnota Foto:
Američania jedia síce menšie porcie, ale jedia častejšie a oveľa kalorickejšie jedlá. Výsledkom je obezita.
debata

Uvádza to nová štúdia vedcov Severokarolínskej univerzity, z ktorej cituje agentúra Reuters. Počet denných jedál, ktoré dospelí Američania skonzumujú, stúpol v priemere z 3,8 v roku 1977 na 4,8 jedla v roku 2006. Vedci to zistili, keď porovnávali prehľady najaktívnejších desať percent jedákov stúpol počet denných jedál za tento čas z priemerných piatich na sedem.

Analýza rovnako zistila, že hoci sa veľkosť porcie jedla v uplynulých rokoch stabilizovala, vzrástlo celkové množstvo skonzumovaných kalórií. Do roku 2006 tak Američania konzumovali priemerne o 570 kalórií denne viac ako koncom 70-tych rokov minulého storočia.

Za hlavného vinníka tohto nárastu vedci označili cukrom sladené nápoje, z ktorých Američania teraz príjmajú denne o 220 kalórií viac než v 60-tych rokoch minulého storočia.

Viac než dve tretiny dospelých a tretina detí v USA trpí nadváhou alebo obezitou. Kiyah Duffeyová, jedna z autoriek štúdie, agentúre Reuters povedala, že postupom času si ľudia začali uvedomovať veľkosť porcií jedla, ktoré konzumujú. „Zdá sa teda, že v posledných desaťročiach to je práve častosť príležitostí na jedlo, ktorá vedie zmeny v množstve prijatých kalórií,“ dodala. „Ľudia si skrátka už nesadajú k trom jedlám denne. Skôr sa tak nejako prejedia celým dňom.“

debata chyba