Chudnúť cez internet, nefajčiť pomocou SMS? Vedci vravia áno

Výdobytky techniky nám uľahčujú a zlepšujú život na rozličných úrovniach. Ale v súvislosti so zdravím ich vedci doposiaľ vnímali skepticky. Aj to sa, zdá sa, mení.

02.07.2011 09:00
chudnutie - cvičenie - laptop - počítač Foto:
Chudnúť online? Podľa vedcov to ide...
debata

Podľa najnovších poznatkov sa napríklad preukázalo, že ľudí, ktorí sa chcú odnaučiť fajčiť, môžu motivovať pravidelné SMS-správy posielané mobilom. V nich by mali dostávať upozornenie na svoj zlozvyk a tiež odporúčanie, aby prestali.

Britskí vedci, ktorí dospeli k tomuto záveru, tvrdia, že práve posielanie „antifajčiarskych“ textových správ môžu byť jednoduchým a efektívnym krokom v boji proti fajčeniu, ktoré ročne zabije osem miliónov ľudí na celom svete. Operujú s výsledkami, podľa ktorých z 5800 náhodne vybraných britských fajčiarov, dvakrát viac ľudí bolo ochotných skúsiť skoncovať s fajčením po tom, čo začali dostávať SMS-správy (v porovnaní s rovnakou skupinou fajčiarov, ktorí dostávali len obyčajné správy). Antifajčiarske  SMS-ky obsahovali apel na okamžité ukončenie fajčenia, ako aj radu o stravovaní, aby ľudia pri odvykaní nepribrali alebo rady, ako zvládnuť „absťáky“.

Okrem toho, že fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc, je zároveň aj zdrojom ďalších civilizačných chorôb, problémov s dýchacími cestami, kardiovaskulárnym systémom či pokožkou. Vedci sa domnievajú, že esemeskovanie fajčiarom by mohlo byť riešením, ktoré však treba rozanalyzovať a prispôsobiť čo najširšiemu priestoru využitia. To by znamenalo dohodnúť sa s mobilnými operátomi, ministerstvami zdravotníctva, preložiť apely do rozličných rečí a určiť, kto túto agendu bude financovať.

V druhom prípade je to s financovaním jednoduchšie. Reč je o chudnutí pomocou internetu. Podľa japonského výskumného tímu sa totiž ľuďom darí schudnúť o trošku viac v spolupráci s internetom ako v prípade tradičných programov na chudnutie. Vedci však upozorňujú, že zhadzovanie kilogramov s pomocou programov či odvykacích kurzov, ku ktorým sa ľudia dostávali online, dokázalo znížiť hmotnosť len nepatrne. Efektívnejšie bolo, ak sa kombinovalo s osobnými konzultáciami u odborníka na výživu alebo osobného trénera.

Na „online“ spôsobe boja s rastúcou obezitou vo svete však vyznieva zaujímavo práve možnosť komunikovať na veľkom „poli“ a s relatívne nízkymi nákladmi. Vedci zvažujú, že by v tomto prípade mohlo byť bonusom internete komunikovanie vo fórach, osobné konzultácie cez webovú kameru online, prípadne delenie sa o vlastné výsledky a úspechy s ďalšími účastníkmi.

debata chyba