Ako sa lieči psoriáza

Proti psoriáze sa dnes bojuje lokálnou či fyzikálnou liečbou a celkovou terapiou. "Tieto metódy možno kombinovať, čo umožňuje individuálne ušitie terapie každému psoriatikovi na mieru," hovorí doktor Slavomír Urbanček.

07.07.2011 14:00
bahno, balneo, slnko, voda, more, pláž
Medzi fyzikálne liečebné postupy pri psoriáze patrí aj balneoterapia.
debata

Lokálna terapia je najstarším a najrozšírenejším spôsobom liečby. „V závislosti od charakteru ochorenia sa používajú prípravky na odšupenie ložiska, deriváty vitamínu D3, retinoidy – deriváty vitamínu A, lokálne kortikoidy a premasťujúce prípravky,“ vysvetľuje Urbanček.

Hlavným nástrojom fyzikálnej liečby je aplikácia UV žiarenia a fototerapia. Špeciálnymi celotelovými alebo lokálnymi žiaričmi sa aplikujú pásma s presne vymedzenou vlnovou dĺžkou. Fototerapia je veľmi účinnou metódou, jej vykonávanie však patrí do rúk lekára indikujúceho spôsob a dávkovanie UV žiarenia tak, aby liečba bola účinná a súčasne bezpečná z hľadiska rizika vzniku kožných nádorov.

Medzi fyzikálne liečebné postupy patrí aj balneoterapia. „Slovensko patrí k malej skupine európskych krajín, v ktorých sa nachádzajú špecializované kúpele na liečbu kožných chorôb. Unikátne sírovodíkové prírodné liečebné kúpele v Smrdákoch sú veľmi vhodným doplnkom štandardnej antipsoriatickej liečby. Kúpeľná liečba psoriázy je hradená zdravotnými poisťovňami,“ hovorí doktor Urbanček. Spektrum fyzikálnych postupov dopĺňa excimerový laser, ktorým je možné ošetrovať malé plochy. Na Slovensku však prístroj nie je dostupný.

Prvé pokusy liečiť psoriázu celkovo siahajú do prelomu 19. a 20. storočia, keď sa používali soli ťažkých kovov, napríklad ortuť, ktoré mali slabý účinok a vysokú toxicitu. Tá súčasná sa delí na klasickú a biologickú.

Klasické antipsoriatiká sa v dermatológii začali požívať začiatkom 70. rokov minulého storočia. Každý z preparátov zasahuje do procesu psoriázy odlišným mechanizmom „Tieto lieky pozitívne zmenili osud ťažkých psoriatikov, u ktorých lokálne lieky či fototerapia neboli účinné,“ vraví Urbanček. Užívajú sa prevažne vo forme tabliet. Klasické lieky sú určené na dlhodobú liečbu. Je však potrebné laboratórne a klinické monitorovanie pacientov s cieľom predísť vzniku orgánových nežiaducich účinkov na pečeň, obličky či kostnú dreň.

Ďalším stupňom vo vývoji antipsoriatík sú biologiká, lieky vyrobené metódami génového inžinierstva. Tieto lieky blokujú zápalový kožný psoriatický proces na presne definovaných miestach. Cieľovými štruktúrami liečby biologikami sú niektoré cytokíny, látky zodpovedné za imunologický zápal v koži a iných orgánoch. Biologiká znamenajú významný pokrok z hľadiska účinnosti aj bezpečnosti. Podľa údajov zo štúdií sa udáva 75-percentné zlepšenie nálezu približne od 45 do 88 percent pacientov. Prvé biologikum na liečbu psoriázy bolo uvedené na slovenský trh v roku 2005.

Okrem dokázaného účinku na kožu zlepšuje biologická liečba aj psoriatické postihnutie kĺbov – artritídu. Okrem vysokej účinnosti je ich výhodou aj bezpečnosť. „Táto skupina liekov nie je na rozdiel od klasických antipsoriatík orgánovo toxická a nie je potrebný taký častý laboratórny monitoring. Keďže však ide o lieky potláčajúce imunitný systém, je nutné pred liečbou a počas liečby vylúčiť tuberkulózu či iné závažné infekčné choroby,“ vysvetľuje Urbanček.

Biologiká však nie sú liekmi prvej línie. Sú indikované až po zlyhaní liečby „klasickými“ antipsoriatikami alebo v prípade, že tieto lieky sú kontraindikované alebo majú nežiaduce účinky. „Tu nezriedka narážame na problém s pacientmi, ktorí sa domáhajú biologickej liečby bez toho, aby boli predtým liečení klasickými liekmi,“ dodáva doktor Urbanček.

Liečba biologikami je finančne náročná. Indikačné obmedzenie si vyžaduje schválenie lieku zdravotnou poisťovňou. Pred začatím terapie je potrebné urobiť panel predpísaných vyšetrení. Po ich kompletizácii sa podáva návrh, ktorý sa odošle príslušnej zdravotnej poisťovni. Biologická liečba je viazaná na centrá v nemocniciach Bratislave, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Okrem nich existujú aj reumatologické centrá na liečbu psoriatickej artritídy. Biologiká sa aplikujú vo forme podkožných injekcií v týždňových, dvojtýždňových či 3-mesačných intervaloch, alebo infúzií raz za dva mesiace.

Možnosti liečby

Lokálna liečba
- lokálny liek je určený na vonkajšie použitie a nanáša sa priamo na kožu. Zvyčajne ide o krém alebo masť, ktoré sa aplikujú na postihnuté miesto.
- ide o ošetrenie prvej voľby. To znamená, že sa najskôr využijú možnosti lokálnej liečby, až potom sa pristúpi k liečbe systémovej.

Systémová liečba
- neaplikuje sa priamo na kožu, ale je podávaná v iných formách (tabletky, injekcie, svetelná terapia atď.). Tieto formy liečby zasahujú do celého tela, a preto sa používajú len pri závažnejších formách psoriázy.

Jestvuje viacero spôsobov systémovej liečby:
Biologická liečba. Biologické lieky sa získavajú zo živých organizmov a buniek s cieľom pôsobiť na imunitný systém. Biologická terapia pôsobí na proteíny a bunky zasiahnuté psoriázou.
Fototerapia. Princíp účinku svetelnej terapie nie je presne známy, ale vie sa, že prirodzené svetlo a rôzne formy UV žiarenia môžu zlepšiť psoriázu. UV žiarenie sa využíva pri strednej až závažnej forme psoriázy, ktorá je rezistentná na lokálnu liečbu krémami a masťami.

Ako postupovať pri liečbe

  • Aby bola úspešná, treba pravidelne chodiť na kontroly.
    • Kožu treba udržiavať hydratovanú a vláčnu, zmierni sa svrbenie aj šupinatenie. Koža sa musí ošetrovať aj v období relatívneho pokoja. Pacient by sa nemal škriabať a násilne odstraňovať šupiny, tým sa psoriáza aktivuje.
    • Treba dodržiavať zásady zdravej výživy. Dôležitý je aj pravidelný pohyb a dostatok spánku.
    • Odporúča sa vyhýbať klimatizovaným miestnostiam a miestam, kde je teplo a sucho.
    • Nie je vhodné používať silné mydlá a odmasťovacie prostriedky.
    • Šport síce prospieva, treba si však vybrať taký, pri ktorom nedochádza k poraneniam kože. Pomáhajú tiež protistresové techniky (joga, autogénny tréning, relaxačná hudba).
debata chyba