Vysoký krvný tlak nebolí, pomaly v tichosti zabíja

V rozvinutých krajinách trápi vysoký krvný tlak 20 až 50 percent dospelej populácie. Zo správy o stave zdravotníctva, ktorú vypracovalo ministerstvo zdravotníctva, vyplýva, že hypertenzia patrí medzi prioritné rizikové faktory ochorení srdca aj na Slovensku.

08.07.2011 06:00
tlak, tlakomer, krv, vyšetrenie, prevencia,... Foto:
Vysoký krvný tlak sa podľa kardiológov nedá vyliečiť, no správna liečba udržiava jeho hodnoty pod kontrolou.
debata

V roku 2009 boli choroby obehovej sústavy piatou najčastejšou príčinou práceneschopnosti, druhou v novopriznaných invalidných dôchodkoch a prvé miesto im dlhodobo patrí nielen v úmrtiach, ale aj v počte hospitalizácií. Prevencia a liečba kvalitnými liekmi je teda viac ako potrebná.

„Prevencia je na predchádzanie tomu, aby mal človek hypertenziu, ak ju nemá vrodenú, najlepšia. Liečba liekmi, prichádza, ak už nie je iné východisko,“ vraví hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. „Ministerstvo zdravotníctva je za to, aby sa pacienti so všetkými diagnózami liečili najkvalitnejšími liekmi, bohužiaľ, zdravotné odvody nestačia na to, aby boli všetky lieky bezplatné,“ konštatuje.

Tabletka dva v jednom bude drahšia

Napriek tomu, že dnes je k dispozícii celé spektrum liekov umožňujúcich účinnú, jednoduchú a bezpečnú liečbu a navyše ceny týchto liekov v posledných rokoch klesajú, klesá aj úhrada zdravotných poisťovní. „Výsledkom je, že doplatky pacientov rastú a mnohým hrozí, že sa pre nich stanú nedostupné,“ konštatuje docentka Eva Goncalvesová, prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Pacienti si totiž po novej kategorizácii za niektoré opäť priplatia.

Po tom, čo na šetrenie koncom minulého roka a na problémy s dostupnosťou liečby upozornili onkológovia, v marci podobný problém avizovali psychiatri, v júni zas srdciari. „Na liečbu fixnými kombináciami je momentálne nastavených 170-tisíc pacientov. Tí by mali už onedlho za svoje lieky zaplatiť približne o dve eurá viac,“ varuje Goncalvesová. Zmenou liečby vážne chorých pacientov, ktorých ohrozujú aj iné rizikové faktory, môže navyše dôjsť k zhoršeniu ich zdravotného stavu.

Tlak krvi

  • je tlak, ktorým krv pôsobí na vnútornú stranu ciev. Neprestajne prirodzene kolíše v priebehu srdcového cyklu, pri zmene fyzickej námahy, rôznych emóciách aj ako reakcia na rôzne látky (kofeín, nikotín, soľ…).
  • počas cyklu srdca je najvyšší tlak v okamihu, keď sa srdcový sval stiahne a krv vypudí zo srdca do tepien celého tela – hovoríme o systolickom tlaku. Pri uvoľnení srdcového svalu, keď sa plní krvou pritekajúcou zo žíl, je tlak najnižší – nazýva sa diastolický tlak.
  • hypertenzia – vysoký krvný tlak vzniká ako dôsledok zužovania alebo tuhnutia ciev. O hypertenzii hovoríme, ak je hodnota systolického tlaku vyššia ako 140 mmHg a hodnota diastolického vyššia ako 90 mmHg.
  • pri vysokom tlaku je tlak krvi na vnútornú stranu tepny príliš vysoký, čo môže viesť k narušeniu alebo poškodeniu tepien (napr. k rozvoju aterosklerózy).

Chorí na vysoký krvný tlak si budú musieť od leta priplatiť preto, že ministerstvo pri poslednej kategorizácii znížilo úhradu zdravotných poisťovní za najpoužívanejšie antihypertenzíva, ktoré kombinujú dva lieky v jednej tablete. „Poisťovňa tak zaplatí len polovicu toho, čo platila pred štyrmi rokmi. To vytvorí situáciu, že pacient si doplatí až 45 percent. Podľa odborných štúdií pritom vieme, že ak chcete efektívne kontrolovať nejaký závažný zdravotný problém liekmi, podiel pacienta by nemal prevyšovať 10 až 15 percent,“ konštatoval predseda Slovenskej asociácie srdcových arytmií Róbert Hatala.

„Pacienti nemusia platiť ani o euro viac, keďže pri niektorých liekoch na liečbu hypertenzie prišlo k zníženiu doplatku pacienta. Pre najrizikovejšie skupiny obyvateľstva – dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých platia limity na doplatky za lieky, buď 30 alebo 45 eur za štvrťrok. Ak zaplatia viac, poisťovne im peniaze vrátia,“ konštatuje Zollerová.

Prevencia je lacnejšia

Ako však upozornila docentka Slavomíra Filipová, prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti, polovica dospelých Slovákov je hypertenzných. „Vysoký tlak dlho nebolí, potichu však devastuje srdce a obličky a pravdepodobnosť, že sa človek stane hypertonikom, je veľmi vysoká,“ vraví. Navyše podľa nej riziko stúpa vekom a aj keď človek robí prevenciu, problémy s tlakom úplne ovplyvniť nevie.

Aj preto je zaťažovanie pacientov vysokými doplatkami podľa nej nesystémovým riešením. Navyše uvádza aj konkrétny príklad. „Priemerná liečba nekomplikovanej hypertenzie stojí mesačne približne 30 eur na jedného pacienta. Priemerná cena liečby jednej akútnej cievnej mozgovej príhody stojí 2 500 až 3 000 eur. To znamená, že ak hypertonik dostane mozgovo-cievnu príhodu, tak v krátkom období minie prostriedky na svoju liečbu na 7 až 8 rokov nekomplikovanej hypertenzie. Čo je potom lacnejšie?“ pýta sa. Podľa nej sa na celý problém treba pozerať z dlhodobého hľadiska.

Ministerstvo argumenty odmieta

Vyhlásenia o nedostupnosti liečby však zásadne odmieta ministerstvo zdravotníctva. „Vo viacerých skupinách sú dostupné kombinované prípravky bez doplatku poistenca alebo s minimálnym doplatkom. V niektorých skupinách došlo po prehodnotení zo strany ministerstva dokonca k zvýšeniu úhrad zdravotných poisťovní, teda k zníženiu doplatku pacienta,“ vraví Zollerová. Ako ďalej dodáva, vo všetkých prípadoch sú ako alternatívy tzv. kombinácií dostupné lieky s obsahom jedného liečiva (t. j. 2 samotné lieky ako náhrada dvojkombinácie).

„Upozorňujeme aj na fakt, že navrhované zmeny doplatkov za lieky boli riadne prerokované na zasadaní kategorizačnej komisie, kde bol aj člen zastupujúci kardiologickú obec. Ten sa s argumentmi ministerstva stotožnil.“

Nedá sa vyliečiť, ale držať pod kontrolou

Vysoký krvný tlak sa podľa kardiológov nedá vyliečiť, no správna liečba udržiava jeho hodnoty pod kontrolou. Tak pomáha predchádzať následkom hypertenzie, najmä kôrnateniu tepien, srdcovým a mozgovým cievnym príhodám. „Nájsť správnu liečbu, ktorá je účinná a zároveň dobre znášaná a dodržiavaná pacientom, však nie je jednoduché. Lekár by mal k pacientovi pristupovať individuálne a liečbu mu "ušiť“ na mieru," vysvetľuje docentka Filipová.

V súčasnosti existuje viacero účinných a dobre znášaných kombinácií antihypertenzív, takými sú práve fixné kombinácie. Kombinujú v jednej tablete dve účinné látky a užívajú sa raz denne. Vďaka tomu je liečba účinná, pohodlná a jednoduchá, čo sú základné podmienky preto, aby sa pacienti stotožnili s liečbou a lieky užívali pravidelne a dlhodobo.

Len tento postoj prinesie v liečbe hypertenzie to, čo všetci očakávajú – pokles počtu cievnych mozgových príhod, srdcového zlyhávania, infarktov či zlyhaní obličiek. „Ustavičné zmeny liečby prudko narúšajú motiváciu pacienta a ten stráca dôveru v zdravotnícky systém,“ dodáva docentka Filipová.

Hodnoty a klasifikácia krvného tlaku
Kategória Systolický TK Diastolický TK
Optimálny < 120 < 80
Normálny 120 – 129 80 – 84
Vysoký normálny 130 – 139 85 – 89
Hypertenzia 1. stupňa (mierna) 140 – 159 90 – 99
Hypertenzia 2. stupňa (stredne závažná) 160 – 179 100 – 109
Hypertenzia 3. stupňa (závažná) > 180 > 110
debata chyba