Číslo 5 v biopredpovedi budeme pravdepodobne vídať častejšie

Z predpovede počasia vieme vyčítať, či sa môžeme ísť zajtra kúpať alebo si vziať pri odchode z domu so sebou dáždnik.

12.07.2011 06:00
únava - teplo - záťažový stupeň - horúčava v práci Foto:
Účinok počasia však môže byť na jednotlivých ľudí rôzny. Závisí od ich zdravotného stavu a citlivosti na počasie.
debata

Predpoveď však obsahuje aj dôležitú informáciu o záťažovom stupni, no ešte dôležitejší je podrobný text – tzv. biopredpoveď.

Biopredpoveď (správne medicínsko-meteorologická predpoveď) nie je len výstrahou. Ide o celkovú prognózu vplyvu počasia na ľudský organizmus. V prvom rade upozorňuje na možné negatívne vplyvy na ľudský organizmus, ale častokrát je aj pozitívna. Informuje teda aj o zlepšení priebehu rôznych ochorení, resp. o ich nižšom výskyte. „Možno by sa radšej mala nachádzať v rubrike "zdravie“ ako pri meteorologických informáciách," myslí si biometeorologička Zlata Čabajová.

Dodala, že medicínsko-meteorologická predpoveď má v prvom rade slúžiť ako prevencia. „Ľudia, trpiaci na niektoré ochorenia, ktoré sa zhoršujú pri danej meteorologickej situácii, majú mať pri sebe potrebné lieky (napríklad astmatici, kardiaci), šetriť sa, dodržiavať rady ošetrujúceho lekára, liečebný režim, atď. Lepšie sa čelí nebezpečenstvu, ktoré poznáme, ako keď nás niečo prekvapí nepripravených,“ povedala ďalej Čabajová.

Informácia o medicínsko meteorologickej predpovedi je dôležitá aj ako preventívny faktor dopravnej nehodovosti. Tu hrá podstatnú úlohu (okrem možných fyzických ťažkostí) psychika, a to nielen vodiča, ale aj ostaných účastníkov cestnej premávky. „Častou chybou je, že ľudia sú informovaní len o rizikovom stupni (1, 2, 3, 4, 5) a text predpovede nepoznajú“, vraví Čabajová a dopĺňa, že je potrebné vedieť aj to, že rizikové stupne vyjadrujú len intenzitu meteorologického procesu a teda príčinu možných zdravotných ťažkostí.

Účinok počasia však môže byť na jednotlivých ľudí rôzny. Závisí od ich zdravotného stavu a citlivosti na počasie. „Nedá sa povedať, že jednotka je pre všetkých rovnako priaznivá a trojka pre všetkých rovnako nepriaznivá,“ uviedla biometeorologička a opäť zdôraznila, že najdôležitejší je práve text meteorologicko-medicínskej predpovede. „Posudzovať teda vplyv na zdravotný stav podľa rizikového stupňa je zavádzajúce.“

Stupeň číslo 5 – silná záťaž predstavuje najvyššiu a stupeň číslo 1 najnižšiu záťaž pre väčšinu meteorosenzitívnych ľudí a pre väčšinu chorobných stavov. Päťka sa nevyskytuje často, ale pri danej všeobecnej tendencii vývoja počasia možno predpokladať, že častosť jej výskytu sa bude zvyšovať.

RNDr. Zlata Čabajová CSc., je odborníčka pre biometeorológiu a vedecká pracovníčka. Podrobnú všeobecnú aj individuálnu biopredpoveď možno nájsť na na www.biopocasie.sk

debata chyba