Diagnóza chronická leukémia nemusí znamenať tragédiu

Pri diagnostikovaní leukémie nemusí pacienta čakať tragický osud. V prípade, že ide o chronickú leukémiu, je dostupná účinná liečba.

14.07.2011 13:00
tabletka, liek, žena Foto:
Pacienti s leukémiou musia príjmať denne potrebné lieky.
debata

„Takáto diagnostika je pre človeka veľkým šokom, treba však zachovať chladnú hlavu, nespanikáriť a snažiť sa myslieť pozitívne. A to platí nielen pre pacienta, ale aj pre jeho príbuzných, ktorí na neho prenášajú zo strachu obrovský tlak,“ uviedol pacient liečený na chronickú myelocytovú leukémiu (CML) a predseda občianskeho združenia CML Life Maroš Havran.

Nové vedecké poznatky prinášajú pacientom nádej na zásadné predĺženie života pri zachovaní jeho patričnej kvality. No aj napriek priaznivému vývoju je informácia o tom, že má pacient leukémiu, v mnohých prípadoch pre jeho psychiku devastačná. A práve pozitívne myslenie je kľúčové pri prijímaní liečby onkologického ochorenia.

„CML mám už štyri a pol roka a môj život sa výrazne nezmenil. Každý deň zjem jednu tabletku. Akurát som obmedzil športovanie,“ prezradil Havran. „Túto chorobu mi diagnostikovali v roku 2004. Odvtedy žijem nový život, zmenila som názory, inak vnímam obyčajné veci okolo seba,“ prezradila zakladajúca členka CML Life Ildikó Bugárová.

Práve pre lepšiu informovanosť chorých a ich blízkych založili pacienti s CML spomínané občianske združenie. Okrem toho si ako cieľ určili ochranu práv a presadzovanie záujmov pacientov s diagnostikovanou CML voči zdravotným poisťovniam či orgánom štátnej správy.

Ďalším poslaním organizácie je hájiť záujmy a potreby pacientov, sprostredkovávať aktuálne informácie a zaisťovať osvetu. CML Life upozorňuje na rôzne mýty šíriace sa o tomto ochorení. „Sú to nepravdy o krátkom čase dožitia, o nevyhnutnosti transplantácie kostnej drene, o neexistencii účinnej liečby či o vyradení pacienta z pracovného života,“ dodal Havran.

Chronická myelocytová leukémia je zhubné ochorenie, ktoré vedie k abnormálnemu rozmnoženiu bielych krviniek. Tie však nie sú schopné adekvátne plniť svoju funkciu. V kostnej dreni dôjde k zmene genetického materiálu kmeňovej bunky, čo spôsobí vznik abnormálneho chromozómu, takzvaného Philadelphia (Ph) chromozómu.

„Pacient nemusí mať v čase diagnózy žiadne ťažkosti. Objavuje sa nočné potenie, chudnutie alebo pocit plnosti brucha pri zväčšujúcej sa slezine. Často ochorenie zistíme z krvného obrazu pri rutinnej preventívnej prehliadke. O to väčší je potom šok,“ uviedla Zuzana Sninská z Kliniky hematológie a transfúziológie LF UK.

debata chyba