Tomu, kto vynájde očkovaciu látku proti malárii, hrozí Nobelovka

Malária je závažná infekčná choroba a vo svete spôsobuje obrovské problémy.

16.07.2011 09:00
Ivan Bakoš Foto:
Lekár z bratislavského Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny Inocem, Ivan Bakoš.
debata

Ročne na ňu ochorie približne 300–500 miliónov ľudí, pričom až 1–3 milióny z nich jej podľahne. Existuje viacero druhov malárie, no jedna z nich, tropická, vyskytujúca sa najmä v subsaharskej Afrike a juhovýchodnej Ázii, je zvlášť pre nás, Európanov, nebezpečná. Môže končiť aj smrťou.

„Riziko malárie je tu veľmi vysoké a kto ju podceňuje a tvrdí, že je na úrovni nádchy alebo chrípky, nemá pravdu,“ upozornil lekár z bratislavského Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny Inocem, Ivan Bakoš.

Prenášačom malárie je komár rodu Anopheles a medzi jej prvé príznaky patrí horúčka, triaška, bolesť hlavy, kĺbov, svalov, brucha a vracanie. Antimalariká sú lieky, ktoré sa užívajú preventívne proti tejto chorobe, pretože očkovacia látka sa ešte nevynašla. „Pracuje sa na nej a komu sa podarí, tomu "hrozí“ nobelovka", dodal Bakoš.

Antimalariká treba začať užívať ešte pred cestou do trópov a počas celého pobytu. Neznamená to však, že potom sa už pred komármi netreba chrániť. Je dôležité natierať sa repelentom, vhodne sa obliekať, vetrať len keď nie je zasvietené a počas spánku sa chrániť sieťkou.

Antimalariká, tak ako nič v medicíne, nie sú stopercentnou ochranou, upozornil Ivan Bakoš a doplnil, že okrem malárie komáre navyše prenášajú aj iné choroby, napríklad horúčku dengue. „Istota, že neochorie človek, ktorý užíva antimalariká, neexistuje, ale riziko sa mimoriadne znižuje. V prípade, že choroba prepukne, nebude mať taký ťažký klinický priebeh ako u toho, kto lieky neužíval.“

Ako je to s domorodcami? Na rozdiel od nás si ich telo vytvára protilátky proti vyvolávateľovi malárie – plazmódiám. „Ostávajú imúnni vďaka tomu, že sú odmlaička a opakovane plazmódiámi infikovaní. Preto u nich malária nemusí mať taký zlý priebeh ako u Európanov, no ak sú podvýživení a majú narušený imunitný systém, malária samozrejme zabíja,“ informoval Bakoš.

Najnebezpečnejšia krajina – je taká? „Záleží to od podmienok. Kto cestujete do Amazónie a nie je zaočkovaný, neužíva antimalariká, ani sa nechráni repelantami, pravdepodobnosť, že ochorie, je veľmi vysoká,“ myslí si Bakoš.

Ďalej je podstatná aj aktivita, akú tam ide vykonávať. Iný je pobyt pri mori, iné predierať sa s mačetou dažďovým pralesom. V subsaharskej Afrike sú najrizikovejšie štáty v páse od Senegalu po Somálsko. „Preľudnená India so svojou mizernou hygienou je tiež bohatá na choroby. Iné je, keď idem do Stokholmu, iné do Dillí. Obe sú hlavné mestá, no neporovnateľné,“ uzavrel Ivan Bakoš.

debata chyba