Pády a testy očí môžu odhaliť Alzheimerovu chorobu skôr

Ľudia, ktorým hrozí vyvinutie Alzheimerovej choroby, padajú dvojnásobne častejšie ako zdraví ľudia. Okrem toho, túto chorobu možno odhaliť prostredníctvom vyšetrenia očí, informovali v nedeľu vedci.

21.07.2011 13:50
zrak ,vyšetrenie Foto:
Vyšetrenie zraku napomáha pri diagnostike Alzheimerovej choroby.
debata

Ich štúdie, ktoré predstavili na medzinárodnej konferencii organizácie Alzheimer's As­sociation v Paríži, sú súčasťou rozsiahleho výskumu s cieľom nájsť spôsob odhalenia tohto ochorenia ešte pred prejavením sa jeho príznakov.

„Nemyslím si, že môžeme čakať, kým sa u ľudí vyvinie Alzheimerova choroba alebo ľahká forma Alzheimerovej choroby. Podľa mňa potrebujeme konať ešte predtým,“ povedal počas konferencie William Klunk z Alzheimer Disease Research Center na University of Pittsburgh Medical Center.

Na odhalenie zmien súvisiacich s Alzheimerovou chorobou odborníci využívajú skenovanie mozgu a testy mozgovomiechového moku, čo je však veľmi nákladné a nepraktické pre široké použitie. Okrem toho sa ani jeden z týchto prístupov neosvedčil v bežnej praxi. Výskumníci sa preto snažia objaviť ďalšie zmeny, ktoré by ešte pred prejavením príznakov Alzheimerovej choroby ponúkli dôkaz, že sa u pacienta toto ochorenie vyvíja.

Susan Stark z Washington University v St. Louis skúmala, či jedným z príznakov Alzheimerovej choroby môžu byť časté pády. Jej tím sa zameral na 125 ľudí, v prípade ktorých mal k dispozícii snímky mozgu aj vzorky mozgovomiecho­vého moku.

Každý z pacientov si počas ôsmich mesiacov viedol záznamy o tom, kedy spadol. Vedci zistili, že ľudia, ktorých snímky mozgu objavili určité zmeny súvisiace s vývojom Alzheimerovej choroby, padali dvojnásobne častejšie ako tí, ktorých snímky neodhalili žiadne predbežné príznaky. Ide vôbec o prvý výskum, ktorý by skúmal takúto možnú súvislosť, pripomenula Stark. „Naznačuje nám, že vyšší počet pádov sa môže objaviť v priebehu ochorenia,“ zhrnula.

Pri inom výskume sa Shaun Frost, výskumník z austrálskej Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, snažil zistiť, či pre skoré odhalenie Alzheimerovej choroby možno použiť pozorovanie zmien v sietnici oka. „Je pre nás oveľa jednoduchšie urobiť snímku sietnice ako mozgu,“ vysvetlil Frost počas konferencie.

Jeho tím prostredníctvom malej štúdie zistil, že šírka krvných cievok v oku bola u pacientov so skorými príznakmi Alzheimerovej choroby viditeľne odlišná od zdravých ľudí. Okrem toho, u pacientov s abnormálnymi krvnými cievkami v očiach, vedci prostredníctvom pozitrónovej emisnej tomografie objavili nahromadený proteín nazývaný beta amyloid, ktorý priamo súvisí s vyvíjajúcou sa Alzheimerovou chorobou.

Tieto zistenia naznačujú vzťah medzi zmenami v sietnici a usadeninami v mozgu, vysvetlil Frost. Ako dodal, testy sietnice možno spolu s ďalšími vyšetreniami by bolo možné využiť pre skoré odhaľovanie tohto ochorenia. Výsledky jeho štúdie však ešte musí potvrdiť rozsiahlejší výskum.

Aj keď v súčasnosti neexistujú žiadne lieky, ktoré by zastavili alebo spomalili vývoj choroby, vedci tvrdia, že jej včasné diagnostikovanie bude veľmi dôležité v budúcnosti, keď budú takéto lieky dostupné.

debata chyba