Vyšší ľudia majú rakovinu častejšie

Ľudia s vyššou postavou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku rôznych druhov rakoviny. Podľa nových zistení výskumníkov z Oxfordskej univerzity sa riziko vzniku rakoviny zvyšuje o každých desať centimetrov výšky približne o šestnásť percent.

27.07.2011 06:00
basketbal, basketbalista, výška, lopta, hra Foto:
Spojitosť medzi výškou a rizikom vzniku rakoviny platí aj u mužov.
debata

Spojitosť medzi výškou a výskytom rakoviny už objavili aj predchádzajúce štúdie, táto ich však rozšírila o viac druhov rakoviny a o vplyv ekonomického statusu a rôznych životných štýlov.

Podľa vedcov výsledky naznačujú spojitosť medzi zvyšovaním priemernej telesnej výšky ľudí počas 20. storočia a nárastom výskytu rakovinových ochorení.

Na preskúmanie dosahu telesnej výšky na riziko vzniku rakoviny Jane Greenová s kolegami vyhodnotili asociáciu medzi výškou, ďalšími dôležitými faktormi a výskytom rakoviny v tzv. Million Women Study, na ktorej sa medzi rokmi 1996 až 2001 zúčastnilo 1,3 milióna britských žien. Po desiatich rokoch od skončenia zberu údajov bolo zaznamených 97-tisíc prípadov rakovinových ochorení.

Podľa Greenovej sa riziko vzniku rakoviny zvyšuje spolu s výškou. Platí to pritom pre rôzne druhy rakoviny vrátane rakoviny prsníkov, vaječníkov, maternice, hrubého čreva, leukémie a malignantného melanómu. Táto štúdia sa síce zamerala výhradne na ženy, ale predchádzajúce výskumy našli spojitosť medzi výškou a výskytom rakoviny aj u mužov.

„Poukázali sme, že spojitosť medzi väčšou výškou a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny je podobná medzi rozdielnymi populáciami od Austrálie, Ázie, Európy po Severnú Ameriku. Túto spojitosť je možné nájsť medzi rozdielnymi typmi rakoviny a u rozdielnych ľudí. Naznačuje to, že za vznikom rôznych rakovín u rôznych ľudí môže stáť základný, spoločný mechanizmus. Možno sa začína prejavovať už v mladosti, počas rastu,“ uviedla Greenová k výsledkom štúdie, ktoré zverejnil žurnál Lancet Oncology.

Vedci zatiaľ nevedia, ako presne výška súvisí s rizikom rakoviny. Výšku jedinca však podmieňuje viacero faktorov ako strava, infekcie počas detstva, ako aj hladina rastových hormónov a genetické faktory. „Samozrejme, že ľudia si nemôžu zmeniť telesnú výšku a na druhej strane vyšší ľudia majú nižšie riziko iných, napríklad srdcových ochorení. Dôležitosť nášho zistenia spočíva v tom, že by nám mohlo pomôcť pochopiť, ako rakovina vzniká,“ dodal britská výskumníčka.

debata chyba