Sedem zaujímavostí o fajčiaroch a fajčení

Na Slovensku je asi milión ľudí, ktorí fajčia alebo v živote nejaké obdobie fajčili – teda tých, ktorí boli na nikotíne závislí.

28.07.2011 06:00
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Napriek tomu, že je proti cigaretám veľa zdravotných argumentov, sú legálne.
debata

Prečo ľudia fajčia
1) Móda – tento zlozvyk, z ktorého sa vytvorila závislosť, si vypestovali ešte na strednej škole
2) Psychická nevyrovnanosť – nikotín pomáha upokojiť a teda ľahšie zvládnuť náročné situácie – pred rokovaním, pohovorom, skúškou… (podobne ako alkohol)
3) Imidž – človek sa nazdáva, že s cigaretou bude skôr akceptovaný – ide o poruchu sebahodnotenia

Fajčenie spôsobuje rakovinu, najmä pľúc
Na základe epidemiologických prieskumov sa to potvrdilo až v 50-tych rokoch minulého storočia. Dovtedy sa predpokladalo, že ide o neškodný zlozvyk. Svedčí o tom aj fakt, že fajčili aj samotní lekári, a to dokonca v priestoroch nemocníc. V 70-tych rokoch sa postoj spoločnosti, hlavne zdravotníkov výrazne zmenil.

Protifajčiarsky zákon – diskriminácia fajčiarov?
V súvislosti s protifajčiarskym zákonom, ktorý by nemal povoľovať fajčiť v reštauráciách a kaviarňach, mnohí fajčiari hovoria o diskriminácii. Podľa Ľubomíra Okruhlicu, riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí, rozhodne nejde o diskrimináciu, pretože „je v silách človeka to zmeniť.“ O diskriminácii hovoríme v prípade, ak niečo zmeniť nedokážeme – napríklad pohlavie, farbu pleti či telesný hendikep.

Najväčšie zisky z cigariet sú v treťom svete
Po sprísnení protifajčiarskych zákonov v mnohých krajinách na celom svete sa zisky tabakových koncernov presunuli do rozvojových krajín ako Brazília, India, Čína… Cigareta je tu v porovnaní s ilegálnymi drogami pomerne lacná a napokon, viac tolerovaná ako alkohol. V moslimských krajinách (Indonézia) sa nesmie piť, no fajčiť sa smie.

Počet fajčiarov klesá
V západnej Európe, Austrálii, na Novom Zélande, v USA či Kanade zaznamenali vyslovený pokles fajčiarov. Najskôr začal ich počet stagnovať v Amerike – aj vďaka zákonom, ktoré sa dostali do platnosti prv ako kdekoľvek inde. Noví fajčiari nepribúdali a potom začal ich počet klesať. Na Slovensku počet fajčiarov zatiaľ prestal rásť.

Minimalizovaná reklama, tvrdé zákony
Napriek tomu, že je proti cigaretám veľa zdravotných argumentov (jednoznačne sa vie, že sú škodlivé), sú legálne. Na rozdiel od alkoholu je reklama minimalizovaná a zákony tvrdšie. Rozdiel je v postavení alkoholu a tabakových výrobkov v rámci Európskej únie. Na rozdiel od alkoholu, cigarety nie sú považované za potravinu. Práve preto sa naň nedajú uvaliť také zákonné obmedzenia ako na cigarety.

Nikotínový paradox
Pestovatelia tabaku majú európske dotácie z poľnohospodár­stva. Na druhej strane existuje celoeurópsky program, ktorý sa snaží zabrániť následkom fajčenia a znížiť počet fajčiarov.

debata chyba