Poškodený zub môžu nahradiť korunky

Ak máte jeden alebo viac poškodených zubov alebo sú zuby oslabené, dentista vám zrejme navrhne ako riešenie porcelánové korunky.

01.08.2011 06:00
chrup - žiarivý chrup - biele zuby - pár -... Foto:
Dokonalý chrup nemusí byť len záležitosťou čistenia a genetiky. Často sú za ním odborníci.
debata (1)

Tie sa používajú ako ochrana slabého zuba, jeho náhrada alebo ako krytie vyblednutého alebo zle tvarovaného zuba. Zub možno nahradiť jednotlivo, ak ich je však viac, budete zrejme musieť nosiť aj mostík.

Mostíky sú bežne používané na nahradenie jedného alebo viacerých chýbajúcich zubov. Nemusíte mať obavu, že budete chodiť bez zubov, kým vám zhotovia korunky. Stomatológ vám nasadí dočasné. Zubné laboratórium zhotoví korunky, respektíve aj mostík zvyčajne do týždňa až dvoch.

Životnosť korunky je trvalá. Niekedy sa však zvykne uvoľniť a vypadnúť. Aby sa vám takáto nepríjemnosť nestala, mali by ste navštevovať dentálnu hygieničku, ktorá vás naučí, ako korunky správne čistiť a riadne sa o ne starať.

Rozdelenie protetických možností:
Ak vám chýbajú zuby, stomatológ navrhne vhodnú zubnú náhradu, keďže existuje viacero možností: korunka, mostík, snímateľná náhrada či implantát.

Zubné korunky
Slúžia na ochranu poškodených zubov. Korunka obnovuje formu zuba, ako aj jeho funkciu. Moderné korunky sú vyrábané z čistej keramiky alebo z keramiky, ktorá obsahuje ako základ ušľachtilý kov. Na zuby sa pripevňujú pomocou zubného cementu.

Korunky na implantátoch
Implantát je náhrada zubného koreňa. Na mieste, kde chýba zub, treba spraviť nielen jeho koreň (pomocou implantátu), ale aj zubnú korunku. Ich upevnenie na implantáty je rovnaké ako upevnenie korunky na zvyšky obrúsených zubov.

Zubný mostík
Nahrádza jeden alebo viac chýbajúcich zubov a spája jeden zub s druhým. Je to vlastne umelá zubná protéza nosená susediacimi zubami. Navrhuje sa podľa polohy a dĺžky medzier, počtu medzier v čeľusti a aj podľa prognózy a stability zvyšných zubov potrebných na premostenie. Spôsob postupu pri vytváraní mostíka je podobný ako pri korunke. Jeho zhotovenie predpokladá obrúsenie zubov, ktoré ho budú držať. V prípade ak tieto zuby neexistujú, možno tieto zuby nahradiť implantátom.

Zubné mostíky na implantátoch
Ak chýbajú viaceré zuby alebo nie je možné mostík stabilne uchytiť na vlastných zuboch, stomatológovia odporúčajú namiesto mostíka zubný implantát. Nie je však potrebné každý chýbajúci zub nahradiť implantátom. Stačí ich vsadiť tam, kde budú spĺňať funkciu oporných pilierov pre mostík. Tento postup je vhodný napr. pri celkovej rekonštrukcii všetkých zubov hornej alebo dolnej čeľusti.

Keramické výplne
Jednou z ich najväčších výhod je ich stálosť a presnosť, ktorá je daná homogenitou materiálu a možnosťou vypracovať v laboratóriu aj tie najmenšie detaily, a to aj na miestach, ktoré nie sú v ústach priamo prístupné, prípadne sú prístupné len s ťažkosťami.

Zubné protézy
Dôvodom riešenia ošetrenia chrupu zubnou protézou je zväčša silné poškodenie zubov tak, že tieto bolo nutné odstrániť. Protéza je na jednej strane potrebná na obnovenie funkcie žuvania a na druhej strane na zabránenie možných následných poškodení.

Čiastočné protézy
Čiastočné protézy sú snímateľné a ukotvené na existujúcich zvyšných zuboch. Slúžia na znovuobnovenie žuvacej a rečovej funkcie, ako aj kozmetike v chrupe s medzerami. Čiastočná protéza sa skladá z umelých zubov, ktoré sú upevnené na kovovom základe protézy obklopenom umelou hmotou.

Celkové protézy
Tvoria náhradu pravých zubov pri úplnej strate zubov. Pri ich tvorbe sa musí určiť forma a farba zubov, výška a poloha zhryzu. Problematika pri totálnych protézach leží vo fixovaní, pretože pri celkovej protéze už nie je možné na oporu využiť existujúce zuby. Uloženie protézy dolnej čeľuste často predstavuje veľký problém kvôli malému kostnému priestoru. Na stabilizáciu protéz je vhodným riešením použitie implantátov.

1 debata chyba