Rady, ako prežiť zimu v zdraví

Pokiaľ chcete prežiť zimu v zdraví, mali by ste sa správať preventívne. Pomôže napríklad aj nasledovné:

21.12.2012 16:00
Vysoký obsah cenných látok pre naše zdravie má... Foto:
Vysoký obsah cenných látok pre naše zdravie má aj cibuľa a cesnak.
debata

Vitamín C: zo všetkých vitamínov je práve vitamín C najúčinnejší v boji proti infekčným ochoreniam. Veľa vitamínu C obsahujú citrusové plody, čierne ríbezle, kyslá kapusta alebo šípky. Na škodu nie je ani užívať ho vo forme vitamínových doplnkov.

Kvalitný spánok: pre posilnenie imunity je veľmi dôležitý spánok. Ak nedobre spíte, nepomôže vám ani množstvo ovocia a drahých vitamínov z lekárne, ktoré denne organizmu doprajete. Vedci zverejnili štúdie, kde objasnili dôležitosť úlohy kvalitného spánku pre správne fungovanie imunitného systému, snažte sa preto zlepšiť váš spánok. Pomôže vám to vyhnúť sa typickým zimným chorobám.

Hydratácia: chráňte kožu a sliznice. Práve ony slúžia ako hranica pre vstup infekcií a vírusov. Na to, aby mohli správne fungovať, musia byť sliznice dostatočne zvlhčené a pokožka hydratovaná a nepoškodená. Dodržujte preto pitný režim a pokožku pravidelne natierajte hydratačnými prípravkami. Pokožka trpí najmä v suchom vykúrenom vzduchu, hydratačný prípravok preto používajte najmä doma. Na ochranu pred mrazom pleti doprajte hustý ochranný výživný krém.

Obmedzte fajčenie: fajčenie oslabuje imunitný systém a poškodzuje dýchacie cesty, ktoré sú preto náchylnejšie na ochorenia. Najvhodnejšie je preto prestať s fajčením úplne.

Prekúrené miestnosti: prudké zmeny teplôt (mráz vonku a 25 stupňov v byte) organizmu neprospievajú a človek je tak náchylnejší ochorieť. V domoch preto nastavujte kúrenie na nižšiu teplotu. Telu tak pomôžete oveľa viac ako pobytom v prekúrenej miestnosti.

Vetrajte: uzavreté a málo vetrané priestory sú ideálne na šírenie chorôb. Nezabúdajte ani na pobyt vonku, denne si doprajte aspoň polhodinu na čerstvom vzduchu.

Pozor na ruky: uvedomiť si treba, že dôsledné umývanie rúk a používanie jednorazových vreckoviek preukázateľne chráni pred nákazami nielen chrípkového pôvodu.

Pobyt v kolektíve: čím viac ľudí sa zhromaždí na jednom mieste, tým ľahšie sa šíri infekcia. Preto sa v čase chrípok vyhýbajte kinám a iným verejným budovám a ďalším verejným inštitúciám. Význam hygienických pravidiel vysvetlite aj deťom.

debata chyba