Zostať v zime zdravý pomáhajú aj čaje

Zima je sezónou čajov. Nie je ničím výnimočným po návrate z mrazu domov si oddýchnuť so šálkou tohto horúceho nápoja v ruke. Nie všetky čaje sú však vhodné na pitie v zime.

22.12.2012 08:00
Na každodennú konzumáciu je pre vysoký obsah... Foto:
Na každodennú konzumáciu je pre vysoký obsah vitamínu C vhodný šípkový čaj.
debata (16)

Mnoho ľudí obľubuje zelený čaj. Podľa tradičnej čínskej medicíny je však zelený čaj chladnej povahy a na jeho popíjanie v zime si treba vedieť vybrať správny druh. Z čínskych zelených čajov je na zimu vhodný napríklad Pocas Lo Chun (jeho mierne zahriate čajovníkové lístky nemajú totiž takú chladnú povahu ako iné zelené čaje), ďalej luxusné čaj Huangshan Mao Feng (čajovník, z ktorého čaj pochádza, rastie totiž na úpätí hôr v susedstve broskýň, ktoré mu požičiavajú prehrievajúce vlastnosti).

Odborníčka na čaje Doris Danielová odporúča na popíjanie aj japonské zelené čaje, a to čaj Sencha, prípadne Bancha a Hojicha (mierne dopražený), ďalej Genmaicha (čaj Bancha obohatený o praženú ryžu).

Červený a čierny čaj
Na zimu je veľmi vhodný aj červený čínsky čaj Pu-Erh, ktorý navyše ešte znižuje v tele hladinu cholesterolu a môže pomôcť aj pri znižovaní tukov v krvi. Občas si môžete uvariť aj niektorý z čínskych žltých čajov. Biely čaj je vhodnejšie piť v lete. Čierne čaje pôsobia povzbudivo, s ich pitím to však nepreháňajte. Ich nadmerná konzumácia môže telesnú energiu skôr oslabiť.

Na zimu sa však ich pitie odporúča. Vhodné sú najmä tie pripravené s koreninami, ktoré organizmus mierne prehrievajú. Pikantné druhy korenia dodávajú organizmu teplo a zmierňujú účinky zimného chladu. Z týchto čajov odborníčka zvlášť odporúča indický lahodný, prehrievajúci aj povzbudzujúci čaj Dáta masala.

Čaj Dáta Masala dostať kúpiť v čajovniach už ako priamo namiešanú zmes korenia alebo si ho môžete pripraviť sami, keď zmiešate kardamom, čierne korenie, zázvor a klinčeky, pridať môžete aj škoricu. Túto zmes korenia (na jednu šálku čaju treba dve polievkové lyžičky zmesi) vhodíte do vriacej vody, krátko povaríte, potom pridáte nejaký kvalitný sypaný lístkový čierny čaj, asi pol čajovej lyžičky, opäť krátko povaríte, nakoniec prilejete mlieko, necháte krátko zovrieť, odstavíte z plameňa, osladíte medom a necháte lúhovať asi 5 – 10 minút. Potom čaj precedíte a vypijete ešte horúci. Denná šálka čaju Dáta Masala neoceniteľne povzbudí a pôsobí dobre ako preventívny prostriedok proti únave, vyčerpaniu, chrípke a prechladnutiu.

Bylinkové čaje
Na každodennú konzumáciu je pre vysoký obsah vitamínu¤C vhodný šípkový čaj. Pri chrípkach pomáha lipa, čierna baza, pri problémoch so spánkom Danielová odporúča piť na noc medovkový alebo ľubovníkový čaj. V zime je vhodný aj čaj z nechtíka, maliny, čiernych ríbezlí ale aj bazy čiernej.

Do odvaru z byliniek môžete v zime pridať trochu škorice, sladkého drievka alebo vanilky, tým zvýšite lahodnosť čaju a organizmus sa prehreje. Sladiť je najlepšie medom. Odborníčka, naopak, neodporúča v zime pravidelne konzumovať žihľavový a mätový čaj (majú chladivé účinky).

Bez obsahu kofeínu a teínu je čaj Roibos, ktorý Danielová v zime odporúča piť denne. Obsahuje totiž rad pre ľudský organizmus cenných minerálov (železo, meď, fluór, sodík, draslík a navyše vitamín C a rutín, ktorý pomáha spevňovať cievy a pôsobí proti nadmernému krvácaniu. Z kôry juhoamerického stromu sa pripravuje odvar Lapacho. Chuť nemá síce práve najlepšiu, ale výrazne povzbudzuje imunitu a pomáha predchádzať chrípke. Z listov cezmíny paraguajskej sa pripravuje veľmi povzbudzujúci čaj Maté. Ten možno odporučiť predovšetkým tým, ktorí potrebujú trochu schudnúť. Maté totiž silne tlmí chuť do jedla.

16 debata chyba