Na tropické podnebie si mladí zvyknú ľahšie. Pozor však na úpal!

Najmä v počiatkoch pobytu v tropických oblastiach spôsobuje cestovateľom problém teplé počasie a vysoká vlhkosť vzduchu.

02.08.2011 06:00
opaľovanie - tropické podnebie - dovolenka -... Foto:
Ochranu pred úžehom poskytujú oleje a krémy s vysokým faktorom, pokožku je nutné natierať každé dve hodiny.
debata

Zle spia, bolí ich hlava a trpia nechutenstvom. Najľahšie si zvyknú mladí muži, najmä športovci, najhoršie seniori, chronicky chorí a obézni ľudia. Tvrdí to vo svojej publikácii Ochrana zdravia na cestách leká Rastislav Maďar, ktorý odborné znalosti doplnil osobnými skúsenosťami zo 60 precestovaných krajín.

Podľa neho urýchli prispôsobenie sa nezvyčajnému podnebiu dostatok tekutín, aspoň 2,5 až 3 litre denne. V tropických horúčavách by to malo byť až päť litrov. Piť by sa malo v menších dávkach a častejšie. Najlepšia je komerčne balená voda, ktorú si človek sám odpečatí. Soľ stratenú potením si cestovať doplní polievkami a jedlom, ktoré si osolí viac ako zvyčajne. Aklimatizácii pomáha aj častejšie sprchovanie a prechádzky, naopak alkohol a nadmerné fajčenie ju spomaľujú, varuje lekár.

V tropickom a subtropickom podnebí hrozí aj tepelný úpal – obzvlášť, ak má cestovateľ nev­zdušné oblečenie z umelých vlákien a dlhodobo sa namáha. Úpal sa prejaví slabosťou, bolesťou hlavy, neistou chôdzou, závraťami, prípadne aj kŕčmi a krátkou poruchou vedomia.

Prvá pomoc spočíva v presunu na chladnejšie miesto, pacient by mal ležať so zdvihnutými rukami a nohami. Pomáhajú chladivé obklady a dostatok tekutín, nie alkohol a káva. Pri závažnejších problémoch je nutné privolať lekára.

Úžeh na rozdiel od úpalu vzniká priamym pôsobením slnečných lúčov. Postihnutého trápi zvýšená teplota, bolesti hlavy, zimnica a nevoľnosť. Kôža sčervenie, bolí, objavia sa na nej pľuzgiere. Hojenie pomáha odstrániť kyslé mlieko, jogurt alebo prípravky z lekárne s panthenolom. Pľuzgiere sa nesmú odstraňovať, hrozí infekcia. Prasknutý pľuzgier sa musí natrieť antibiotickou masťou a prekryť sterilnou gázou.

Ochranu pred úžehom poskytujú oleje a krémy s vysokým faktorom, pokožku je nutné natierať každé dve hodiny, najmä keď sa človek silne potí alebo sa kúpal. Vyplatí sa vyhnúť sa slnku medzi 11.00 a 15.00. Mimoriadna opatrnosť je podľa Maďara na mieste u malých detí, ktoré majú pokožku tenšiu a citlivejšiu. Maďar neodporúča opaľovacie krémy pre deti do polroka, vhodnou ochranou pre ne je pobyt na tienistých miestach, vzdušný odev a klobúčik.

debata chyba