Mobily vraj nepodporujú vznik nádorov u detí

Deti a tínedžeri, ktorí používajú mobilné telefóny, nie sú vystavení vyššiemu riziku vzniku nádorov na mozgu ako deti, ktoré mobily nepoužívajú. Dospela k tomu najnovšia štúdia z radu výskumov zaoberajúcich sa vplyvom elektromagnetického žiarenia z mobilov na ľudské zdravie. Táto je prvá, ktorá sa zamerala na rakovinu mozgu u detí a mládeže vo veku 7 až 19 rokov.

03.08.2011 06:00
mobil, telefonovanie, telefón, roaming, volanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskum bol publikovaný v Journal of the National Cancer Institute a sčasti bol financovaný mobilnými operátormi. Štúdia sa zamerala na obavy, že deti, ktoré často používajú mobilný telefón, môžu byť vystavené vyššiemu riziku vzniku rakoviny mozgu. „Ak by mobily boli rizikovým faktorom, dalo by sa očakávať, že detskí pacienti s rakovinou ich používali častejšie ako zdravé deti,“ uviedol hlavný autor štúdie profesor Martin Roosli zo švajčiarskeho Ústavu tropického a verejného zdravia v Bazileji.

Časť finančných prostriedkov na výskum poskytla Švajčiarska výskumná nadácia pre mobilnú komunikáciu, ktorá je podporovaná aj švajčiarskymi mobilnými operátormi. Podľa autorov však operátori nezasahovali do návrhu štúdie, do zberu, analýzy ani interpretácie získaných dát.

Na svete sa v súčasnosti používa okolo päť miliárd mobilných telefónov a najstarší zákazníci ich vlastnia už takmer tridsať rokov. V štúdii sa však zamerali na mladšie ročníky, ktorým sa nervový systém stále ešte len vyvíja, ich mozog je menší, a tak sa vynárajú aj obavy, že elektromagnetické žiarenie z mobilov by sa mohlo dostať hlbšie do ich mozgov.

Novú sériu výskumov odštartovala májová správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že „mobilné telefóny by mohli zvyšovať riziko vzniku niektorých typov mozgových nádorov.“

Roosliho tím sa zameral na dáta získané medzi rokmi 2004 až 2008 v Nórsku, Dánsku, vo Švédsku a Švajčiarsku. Zberu dát sa zúčastnilo 352 pacientov s rakovinou mozgu a kontrolná vzorka 646 mladých ľudí bez rakovinového ochorenia. Tri štvrtiny pacientov uviedli, že počas života použili mobilný telefón viac ako 20-krát. Medzi zdravými účastníkmi štúdie bolo viac ako 20-násobných užívateľov mobilov 72 percent.

„Pacienti a zdravé deti používali mobil zhruba rovnako často,“ povedal Roosli a dodal, že ak by mobily riziko vzniku rakoviny zvyšovali „tak len zanedbateľne málo“. Zároveň však dodal, že otázky o používaní mobilu zbieral pohovorom s účastníkmi štúdie, a tak si nemôže byť stopercentne istý, že poskytli úplne správe údaje. Takisto je podľa neho zrejmé, že v súčasnosti deti a adolescenti používajú mobily častejšie ako v čase zberu údajov.

Kritici tohto výskumu upozorňujú, že na jeho závery neexistujú žiadne záruky. Argumentujú najmä tým, že nádor na mozgu sa môže prejaviť až po desiatich a viac rokoch a takisto aj tým, že štúdie sa zúčastnilo málo ľudí. Podľa nich by takéto štúdie mali byť dlhodobejšie a s väčšou vzorkou respondentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba