Ženská mykóza vie pokaziť dovolenku

Vaginálne mykózy sú najčastejšou príčinou návštevy gynekologických ambulancií. Vo väčšine prípadov sú akútne, jednorazové - tie sa dajú pomerne jednoducho preliečiť aj voľnopredajnými antimykotikami z lekárne.

08.08.2011 06:00
vagína, mykóza, kvasinky, gynekológ, infekcia,... Foto:
Problém vaginálnych mykóz (s výnimkou 5 % žien, ktoré nimi trpia chronicky) patrí medzi typicky letné. Môžu k nim totiž prispieť aj radovánky v chlórovej vode či častejší sex.
debata (1)

Dnes je už výber prípravkov na samoliečbu „zhora“ aj „zdola“ pomerne bohatý. Časť žien trpí týmto problémom opakovane. Ak sa infekcia neustále vracia, okrem gynekologickej liečby je potrebná aj pomoc imunológa.

Nepríjemný pocit v podobe svrbenia, pálenia pri močení, belavého výtoku či bolesti až štípania pri pohlavnom styku zažijú aspoň raz v živote tri zo štyroch žien. Slovo mykóza doslova znamená hubovité ochorenie a najčastejšie ju spôsobujú kvasinky. V 85–90 % prípadov ide o Candidu albicans, zvyšné druhy pripadajú na iné druhy kandíd. Kvasinky pritom nie sú votrelci, ale u 20–30 % klinicky zdravých žien prirodzená súčasť vaginálnej mikroflóry. Ženská pošva totiž nie je sterilná a žijú v nej mnohé mikroorganizmy. Ochranu pred premnožením patogénnych mikroorganizmov zabezpečuje tzv. Doderleinov laktobacil (Lactobacillus vaginalis). Tomuto „pošvovému policajtovi“ sa darí najmä v kyslom prostredí, ktoré má pH menej ako 4,5. Ak sa krehká rovnováha naruší, problém je na svete.

Kyslé prostredie zabezpečuje kyselina mliečna

Problém vaginálnych mykóz (s výnimkou 5 % žien, ktoré nimi trpia chronicky) patrí medzi typicky letné. Môžu k nim totiž prispieť aj radovánky v chlórovej vode či častejší sex. Citlivým obdobím je však aj menštruácia, keďže menštruačná krv má menej kyslé pH, v tomto čase navyše podľa gynekologičky MUDr. Marcely Burdovej „ubúda kyseliny mliečnej a dochádza k väčšiemu prepojeniu medzi vonkajšími a vnútornými rodidlami“. Preto mnohé ženy pocítia problémy najmä v tomto období.

Narušená rovnováha vaginálnej mikroflóry
- pri liečbe antibiotikami
- pri zvýšenej hladine pH v pošve
- pri nechránenom pohlavnom styku
- pri prehnanej intímnej hygiene
- pri oslabenom imunitnom systéme
- počas užívania hormónov

„Kyselina mliečna je konečným produktom mliečnych baktérií, ktoré žijú v zdravej pošve,“ tvrdí gynekologička MUDr. Alexandra Stará. „Práve ona zabezpečuje prirodzené kyslé prostredie brániace premnoženiu nežiaducich mikroorganizmov. Na množstvo kyseliny mliečnej má vplyv aj celkový zdravotný stav ženy.“ Je známe, že tento stav výrazne ovplyvňujú hormóny estrogény. Ich vysoká hladina (napr. počas tehotenstva, užívania hormonálnej antikoncepcie či hormonálnej substitučnej liečby) má vplyv na hladinu cukrov v krvi, ale aj na nadmerné ukladanie polysacharidu glykogénu do buniek pošvovej sliznice. Práve pri tomto nadmernom ukladaní dochádza k premnoženiu kvasinkových baktérií. Glykogén je totiž pre baktérie zdrojom energie. Častejšími zápalmi pošvy preto trpia budúce mamičky, ženy užívajúce hormóny, ale aj diabetičky.

Jednorazovo je možná samoliečba

Čisto kvasinková infekcia sa prejavuje bielym tvarohovitým výtokom a u žien, ktoré týmto problémom z času na čas trpia a vedia ho rozpoznať, sa pripúšťa aj samoliečba voľnopredajnými antimykotikami, hoci nie všetci gynekológovia ju odporúčajú. Ospravedlniteľná je rozhodne na dovolenke. Overiť diagnózu je možné v priebehu 10–20 minút aj s pomocou domáceho Kandida testu.

K dispozícii sú čapíky a krémy obsahujúce účinnú látku klotrimazol ako miestna liečba, ktorá sa aplikuje zdola (voľnopredajný Canesten – vaginálny krém, vaginálne tablety aj kombinované balenie). Možné je užiť aj kapsulu s účinnou látkou flukonazol (Mycomax). Po užití lieku by ťažkosti mali ustúpiť do dvoch dní. Je dostupný bez lekárskeho predpisu a určený pre ženy od 16 do 60 rokov, ale aj pre mužov v tomto vekovom rozmedzí v prípade, že je potrebné preliečiť aj ich. Partner totiž môže byť nosičom infekcie, ale nemusí mať nijaké príznaky. Muž by sa mal preliečiť najmä vtedy, ak sa žene v krátkom čase problémy zopakujú, alebo ak cíti, že sa jej stav zhoršil po pohlavnom styku. Môže užiť spomínaný flukonazol, alebo sa natierať krémom s klotrimazolom, ktorý používa aj partnerka (pozor, je rozdiel medzi Canesten dermálnym krémom proti plesniam na nohách a koži a Canesten vaginálnym krémom).

Za opakované mykózy môže znížená imunita

Je rozdiel medzi občasnou, akútnou infekciou a opakovane sa vyskytujúcimi mykózami. Tento rozdiel spočíva v imunologickom pozadí. Pacientky opakovane trpiace infekciami pošvy (a bez iných diagnóz ako napr. cukrovka, HIV) majú často zníženú imunitu a potrebujú imunologickú liečbu. Okrem chronického zápalu majú často rôzne alergie – dokonca aj na samotnú kvasinku, mužské semeno, latex na kondómoch, peľ atď. Mal by ich liečiť gynekológ v spolupráci s imunológom. Imunológovia majú k dispozícii rôzne imunitu ovplyvňujúce liečivá, hoci je pravda, že chronické vaginálne mykózy sú často krížom pre pacientku aj pre lekára.

Z voľnopredajných prípravkov možno spomenúť imunologický prípravok Candivac, ktorý obsahuje zmes neškodných čiastočiek troch kmeňov kvasiniek a jeho užívanie vo forme kapsúl vyvoláva v organizme zvýšenú tvorbu protilátok. Dobré skúsenosti sú popri štandardnej liečbe aj s enzymatickou liečbou voľnopredajným liekom Wobenzymom, na ktorý sa robila štúdia v Čechách špeciálne v prípade opakovaných vaginálnych mykóz.

V rámci prevencie pomáha užívanie probiotických preparátov, miestnou liečbou je Floragyn (probiotické vaginálne čapíky, výplach, dokonca lubrikačný gél s probiotikami), Gyntima Probiotica, na trhu sú už aj menštruačné tampóny Ellen so zmesou probiotických kmeňov. „Zhora“ možno brať prakticky akýkoľvek probiotický preparát, špeciálne na prevenciu vaginálnych mykóz je určený doplnok výživy v kapsuliach Candi Stop a Super Dophilus. Samozrejmosťou sú chronicky známe opatrenia ako používať intímnu kozmetiku s kyselinou mliečnou (nie mydlo), bavlnenú spodnú bielizeň, nenosiť tesné oblečenie, tango nohavičky, parfumované vložky, nejesť plesnivé syry, sladkosti atď.

1 debata chyba