Postkoitálna cystitída? Kedysi po svadobnej noci, dnes už kedykoľvek

Močová trubica ženy sa zapáli ľahko. Predovšetkým z dôvodu, že je veľmi krátka, meria len 3-5 centimetrov. Mikrobiálna flóra sa môže preniesť z okolia pošvy či konečníka a spôsobiť zápal, ktorý sa odborne nazýva postkoitálna cystitída. V minulosti sa o nej písalo v súvislosti s prvým sexuálnym stykom ženy. Najčastejšie sa teda jednalo o svadobnú noc.

27.12.2012 14:00
sex, láska, intimity, infekcia, pohlavný, pošva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako vysvetlil urológ, doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., nepríjemnú postkoitálnu cystitídu môže žena dostať po intenzívnom pohlavnom styku v prípade, že má skrytú infekciu pošvy. Latentnú infekciu však môže mať aj partner.

Postkoitálna cystitída nie je len otázkou zmeny partnera, spôsobiť ju môže aj prezervatív (v prípade, že je žena naň alergická a ani o tom nevie), iný typ pohlavného styku či spomínaná infekcia… Podráždiť močový mechúr a močovú rúru môže skutočne všeličo, každopádne, jedná sa o gynekologický, nie urologický problém, upozornil Marenčák.

Ak má žena ťažkosti súvisiace s pohlavným stykom, ako prvú treba podľa urológa vylúčiť infekciu. V takýchto prípadoch by sa mal preliečiť aj partner a naopak, ak urológa vyhľadá muž so zápalom močovej rúry či prostaty, je potrebné liečiť aj partnerku, resp. minimálne ju vyšetriť. „Ak na základe kultivačného vyšetrenia zistím, že je tam nález, napríklad výtok, odošlem ju ku gynekológovi,“ objasnil ďalej Marenčák.

V prípade, že močové cesty ženy, ktorú lieči gynekológ, aj po preliečení pošvy stále odolávajú, väčšinou kotví problém inde. Vtedy netreba „naháňať mikrób“, môže to totiž signalizovať napríklad cukrovku.

Na otázku, či skutočne pomáha ako prevencia proti postkoitálnym cystitídam vymočiť sa pred a po pohlavnom styku, urológ Marenčák odpovedá: „Áno, u ľudí, ktorí mávajú ťažkosti po pohlavnom styku, to zaváži, pretože v moči môžu byť mikróby. Sem-tam to pacientom poradím aj ja.“

debata chyba