Mŕtvy zub nie je menejcenný ako živý

Pretrváva mýtus, že mŕtvy zub má životnosť maximálne dva roky, resp. je menej hodnotný ako živý. Podľa zubára Tomáša Páneka, vedúceho lekára zo Súkromnej praxe v Bratislave, tento mýtus nie je celkom opodstatnený.

08.08.2011 14:00
zub, stolička Foto:
Mŕtvy zub je iný predovšetkým v tom, že je krehkejší.
debata

„V porovnaní so živým má v niečom zmenené vlastnosti, no v žiadnom prípade neplatí, že kvalitne ošetrený mŕtvy zub je menejcenný alebo kratšie vydrží,“ spresnil.

Vysvetlil, že v určitej fáze postihnutia zuba kazom je výber nervu jediné správne riešenie. „Hneď, ako zistím, že sa zub nachádza v tejto fáze, nečakám a umŕtvim ho. Ak by som tú fázu prepásol, neidentifikoval ju alebo by pacient prišiel neskoro, v zube sa môže začať prejavovať zápal, napríklad akútnou bolesťou.“ Štatistika ukázala, že je lepšie umŕtviť nenávratne postihnutý zub infekciou, ktorá už zasiahla do nervu, a predĺžiť jeho životnosť. Podstatne horšie je nechať zub v nádeji, že nerv prežije a čakať, kedy sa infekcia rozšíri aj do okolitých tkanív. Nerv sa vyťahuje ihličkou, otvorením dreňovej dutiny. Stomatológ sa snaží spraviť všetko pre to, aby nebol bolestivý.

Mŕtvy zub je iný predovšetkým v tom, že je krehkejší. Dal by sa prirovnať k odumretej schránke koralu. Čím väčšia je výplň, ktorou sa ošetrí, tým väčšie je riziko, že zub sa zlomí. Naopak, živému zubu zabezpečuje nerv výživu, a preto je pružný. Zubári mŕtvy zub proti zlomeniu najčastejšie istia čapom a korunkou alebo pomocou porcelánovej výplne, tzv. onleje. Zub sa potom mechanicky ošetrí a zabezpečí proti infekcii. Ak sa proti zlomeniu neošetrí, skôr či neskôr sa zlomí, varuje Pánek a dodáva, že inak môže vydržať aj pätnásť rokov. O tom, že mŕtvy zub je predsa len iný ako živý, svedčí aj fakt, že pacienti registrujú rozdiel medzi záhryzom na živom a mŕtvom zube.

Na výplň koreňových kanálikov sa v minulosti používali materiály, ktoré mŕtve zuby sfarbovali. Po desiatich rokoch zuby zhnedli alebo zružoveli. Úroveň ošetrenia kanálikov sa na Slovensku za ostatných dvadsať rokov zvýšila – zdokonalil sa materiál, technológie, techniky opracovania a plnenia. Dnes tu máme špecialistov, ktorí dokážu zachrániť aj tzv. „beznádejné zuby“. "

Jedným dychom však treba povedať aj to, že čím je východisková situácia zložitejšia, tým je takéto ošetrenie materiálne, finančne aj časovo náročnejšie," upozorňuje zubár. Podľa jeho slov si to ľudia neuvedomujú. Boli zvyknutí na to, že sa im zubár v kanálikoch „pošpáral“ a o hodinu boli vybavení. Dnes môže len čistenie kanálikov pri viackoreňových zuboch trvať hodinu a pol. So všetkými nasledovnými ošetreniami sa môže stať, že si na taký zub treba rezervovať 5–6 sedení – od prvého zavŕtania po definitívnu stabilizujúcu výplň, či už živicovú, keramickú alebo akúkoľvek inú, uviedol Pánek.

Zaujímavosť
Dospelý zub (s ukončeným rastom a vyvinutým koreňom), nepotrebuje nerv na to, aby v ústach prežil. Pre vyvíjajúci zub je však nerv nenahraditeľný.

debata chyba