Pásmová choroba. Ako si s ňou poradiť?

Cestujúceho pri prechode niekoľkých časových zón môže postihnúť takzvaná pásmová choroba. Časové posuny narušia spánok aj ďalšie periodické procesy v tele, ako reguláciu teploty a uvoľňovanie hormónov.

11.08.2011 06:00
batožina, cestovanie, cestujúci, letisko, hala Foto:
Mierna pásmová choroba sa môže prejaviť už pri prechode dvoch časových pásiem.
debata

Postihnutý trpí v prvých dňoch pobytu bolesťami hlavy a svalov, je podráždený a unavený, nemá chuť k jedlu. Môžu ho postihnúť aj depresie. Vhodným spôsobom prevencie je podľa docenta Rastislava Maďara postupné prispôsobovanie denného režimu času v cieľovej krajine už pred vycestovaním.

„Mierna pásmová choroba sa môže prejaviť už pri prechode dvoch časových pásiem, teda pri posune denného rytmu o dve hodiny,“ varuje Maďar v publikácii Ochrana zdravia na cestách.

Kto sa chce problémom vyhnúť, mal by sa pri cestách na východ uložiť k spánku počas troch dní pred odchodom vždy o hodinu skôr ako deň predtým. A naopak, pri cestách na západ o hodinu neskôr. Pretože zaspať neskôr je jednoduchšie ako zaspať skôr, prispôsobenie na západe trvá zvyčajne kratšie, dva až šesť dní, ako na východe, kde môže trvať tri až 18 dní.

Proti rozvoju pásmovej choroby pomáha podľa Maďara malá rozcvička pred letom, počas neho i po ňom. Dôležitý je dostatok tekutín, odpočinku i spánku. „Odporúča sa neprejedať sa a vyhýbať sa potravinám a sýteným nápojom, ktoré spôsobujú plynatosť,“ radí lekár.

Pri krátkodobom pobyte do 48 hodín je podľa neho výhodnejšie udržať si aj v cudzine denný rytmus, teda spánok, jedlo aj pracovnú činnosť podľa času domovskej krajiny. Pri dlhších pobytoch je zase lepšie čo najskôr prejsť na miestny čas. Obchodné stretnutia či športové výkony by si cestovateľ nemal plánovať na prvé dni po príchode. Ak ich nemôže odložiť, mal by zvoliť čas podľa pracovných hodín svojej krajiny.

Prispôsobenie urýchli jasné svetlo, preto v prvých dňoch radí Maďar obmedziť používanie slnečných okuliarov a tráviť čo najviac času v dosahu slnečného alebo jasného umelého svetla. Lepšie je nezaťahovat závesy.

Zaspávanie môže uľahčiť malá dávka upokojujúcich liekov. Príznaky pásmovej choroby zmierni liek s hormónom melatonínom. Ten je vhodné začať užívať tri dni pred odchodom a ukončiť tri dni po príchode na miesto pobytu. Lieky na spanie ani melatonín nie sú vhodné pre deti.

debata chyba