Bolesť v nohách je varovaním

Ťažké, opuchnuté a boľavé nohy, takéto príznaky mnohí ignorujú. Ide však o najčastejšie pocity, ktoré uvádzajú pacienti v súvislosti s chronickým žilovým ochorením. To trápi takmer 60 percent Slovákov. Kŕčové žily sú najčastejším cievnym ochorením, ktoré ako typická civilizačná choroba postihuje najmä obyvateľstvo vyspelých krajín.

28.12.2012 06:00
nohy, päty, piesok, pláž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu, že problémy spojené s týmto ochorením má každý druhý Slovák, prevencii, ale aj liečbe venuje len málo pozornosti. Ochorenie sa zvyčajne začína nenápadnými príznakmi, ktoré si človek často ani nevšimne. Čím skôr sa svojmu žilovému systému začne venovať, tým je väčšia šanca, že sa nerozvinie. U mužov sa pritom častejšie vyskytujú vážne štádiá tejto choroby, ako napríklad vred predkolenia.

„Kŕčové žily dolných končatín sa vo vyspelých krajinách Európy objavujú asi u tretiny až polovice obyvateľstva a ich výskyt je vyšší u žien ako u mužov,“ vraví angiológ František Žernovický. „Varixy nie sú kozmetický problém. Ide o závažné žilové ochorenie, ktoré si vyžaduje správnu diagnostiku a liečbu, nie výživové doplnky či mastičky. Kŕčové žily totiž obmedzujú správne prúdenie krvi, zvyšujú riziko vzniku trombóz, zápalov žíl a ich komplikácií, spôsobujú poruchy výživy pokožky,“ upozornil.

Hlavnou príčinou vzniku kŕčových žíl je zvyšujúci sa tlak v žilách, ktorý spôsobuje nefunkčná žilová chlopňa. Tá môže svoju funkciu strácať v dôsledku zápalu, hlbokej žilovej trombózy, roztiahnutím samotnej žily, ale význam má aj dedičná dispozícia a nedostatočná pružnosť žilových stien. Stena žily po čase nedokáže odolávať vysokému tlaku a začne sa rozširovať – vznikne viditeľný varix. V tenkej žilovej stene môžu ľahko vzniknúť trhliny a dochádza ku krvácaniu. Varixy postihujú o niečo častejšie ženy ako mužov a ich výskyt stúpa vekom. Objavujú sa najmä na lýtkovej časti dolných končatín.

Podľa Žernovického medzi hlavné rizikové faktory ich vzniku patria dedičnosť, práca v stoji, tehotenstvo, pôrod, obezita, vysoký krvný tlak, nosenie tesného oblečenia, sedavý spôsob života a nedostatok pohybu, nevhodná obuv, zápcha, hormonálna antikoncepcia, nedostatok vlákniny a vitamínu C v organizme, vyšší vek.

Ochorenie sa prejavuje bolesťou dolných končatín, kŕčmi v nohách, pacient má pocit ťažkých nôh a vznikajú opuchy, ktoré sa stupňujú počas dňa, pri dlhom sedení či státí. Medzi príznaky ďalej patrí stmavnutie kože, únavnosť dolných končatín, pocit horúčavy, páľavy alebo, naopak, pocit chladu, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, zvýšená potivosť, pocit, že „noha praskne“, ako aj ťažko sa hojace rany a defekty na koži a vznik vredov. Intenzita prejavov závisí od zmeny polohy, zhoršuje sa po dlhšom sedení alebo státí, fyzickej aktivity, od premenlivosti okolitej teploty (zhoršenie v teple), dennej doby (zhoršovanie večer) a hladiny pohlavných hormónov. U žien sa príznaky zvýrazňujú pred menštruáciou a v lete. Často sa však stáva, že subjektívne ťažkosti a objektívny nález nie sú v rovnováhe – niekedy napríklad výrazné varixy nespôsobujú pacientom žiadne väčšie ťažkosti.

„Základom správnej liečby kŕčových žíl je podrobná diagnostika pomocou ultrazvuku. Viditeľné znaky varixov totiž vôbec nemusia zodpovedať skutočnému stavu hlbokých žíl. Niektorí pacienti majú len mierne príznaky, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Naopak, pacienti s viditeľnými veľkými kŕčovými žilami nemusia mať žiadne ťažkosti. Sonografia umožňuje vyšetriť stav ciev a dynamiku, akou v nich tečie krv a umožňuje tiež odhaliť spätný tok krvi v povrchovom aj hlbokom žilovom systéme. Nevýhodou tejto metódy je, že vyšetrenie trvá dlhšie – 20 až 30 minút,“ vysvetľuje Žernovický.

Základom liečby je ovplyvnenie rizikových faktorov, najmä obezity, sedavého spôsobu života, nedostatku pohybu, nevhodného sťahujúceho oblečenia, dlhodobé státie či sedenie. Pri odpočinku by mal mať pacient nohy vyložené do vodorovnej polohy. Medzi vhodné športy patrí turistika, beh, beh na lyžiach, bicyklovanie, tanec a plávanie. Naopak, niektoré športy majú na rozvoj varixov nepriaznivý vplyv – napríklad tenis, zjazdové lyžovanie alebo vzpieranie. Pri predispozícii alebo už prítomnom ochorení sa pacienti môžu týmto športom venovať len pri nosení kompresívnych pančúch, inak dochádza k zhoršovaniu ochorenia. „Dôležitou súčasťou liečby sú aj lieky s protizápalovým účinkom.“

debata chyba