V lekárničke nesmú byť lieky po záruke

Domáca lekárnička je nevyhnutná súčasť domácnosti. Nijaký zákon to na rozdiel od autolekárničiek neprikazuje, ale to neznamená, že by ste ju nemali mať poruke.

17.08.2011 06:30
lekárnička - zloženie autolekárničky. Foto:
Obsah lekárničky nie je večný. Sledujte exspiračnú dobu liekov.
debata

Drobné poranenia a choroby prichádzajú bez ohlásenia, preto nie je na škodu mať základné lieky a prípravky na ošetrenie poruke.

Lekárnička by mala mať v domácnosti vyhradené stále miesto. Musí byť suché, skôr chladnejšie a tmavé. Teplo a vlhko totiž väčšinu liekov znehodnocujú. Dôležité je však najmä to, aby bola lekárnička mimo dosahu malých detí. Pre ne totiž môže znamenať, ak sa k nej dostanú, nie potrebnú pomoc, ale v najhoršom prípade smrteľné nebezpečenstvo. No lekárničku zase treba uložiť na dostupné miesto, v prípade poranenia asi nebudete nadšení pri predstave, že po obväz musíte liezť na niekam na najvyššiu policu.

Čo sa týka obsahu, okrem liekov, ktoré pravidelne užívate, by mala lekárnička obsahovať aj liečivá na bežné ochorenia, ako je nachladnutie, a prípravky a pomôcky na ošetrenie drobných poranení. Pri nákupe dajte prednosť liekom, ktoré máte vyskúšané, majú najmenej vedľajších účinkov a nie ste na niektorú zložku v nich alergickí.

Príbalové letáky nevyhadzujte. Z etikety na fľaštičke sa nie vždy dá určiť, na čo je konkrétny prípravok vhodný. A nie vždy si zapamätáte dávkovanie, ktoré treba bezpodmienečne dodržiavať. Zohľadniť musíte aj indikácie a kontraindikácie, prípadne vedľajšie účinky. Dodržiavať takisto treba podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv. Pri nákupe liekov nie je na škodu poradiť sa s lekárnikom alebo lekárom.

Obsah lekárničky nie je večný. Sledujte exspiračnú dobu liekov a zdravotníckeho materiálu a po jej prekročení ich vymeňte. Urobte tak aspoň raz za rok, lieky s končiacou sa exspiračnou dobou vyraďte a nahraďte novými.

Užiť lieky alebo sirupy po exspiračnom čase sa neoplatí, môžete si tým len uškodiť. Staré lieky však nevyhadzujte, odneste ich do lekárne, kde majú na to pripravené špeciálne kontajnery. Ak ich tam odnesiete, lekáreň ich dá odborne odstrániť a tým zabránite, aby sa voľne dostupným liekom v koši dostali deti a domáce zvieratá alebo v kontajneri iní ľudia.

Na čo si dať pozor:
- Pravidelne (najlepšie dvakrát ročne) vyraďte lieky a prípravky po dátume exspirácie a doplňte nové.
Vyradené lieky voľne nevyhadzujte ani do kontajnera, ani ich nesplachujte v záchode, odneste ich do lekárne.
- Lekárničku umiestnite mimo dosahu detí.
- Lekárnička by nemala byť položená ani pri radiátore alebo na veľmi teplom mieste. Musí však byť položená na suchom mieste.
- Nevyhadzujte príbalové letáky, po nejakom čase si na správne dávkovanie nemusíte spomenúť.

debata chyba