Celiakia – choroba, ktorá sa správa ako chameleón

V minulosti sa o diagnóze celiakia (trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu) hovorilo ako o chorobe detí.

01.01.2013 07:00
celiakia - nemožnosť jesť pečivo Foto:
Iba bezlepková diéta sa považuje za účinný liek na toto ochorenie, inú alternatívu celiatici nemajú. Ignorovať celiakiu sa neodporúča, pretože neliečená spravidla končí spomínanou rakovinou.
debata

Dnes ale tvoria novodiagnostikovaní celiatici medzi 45–65 rokom života najväčšiu skupinu. „Pacienti väčšinou končia u psychiatrov a psychológov, práve z dôvodu, že im nesprávne určili diagnózu,“ povedal predseda občianskeho združenia celiatikov v Bratislave, Ing. Mikuláš Hajtáš. Dodal, že vďaka zlepšeniu diagnostických metód prichádzajú k celiakii mnohí pacienti, ktorí trpeli na rôzne nešpecifikované choroby a diagnózy. Zdravotný stav sa výrazne upraví hneď po nastolení diétneho režimu, resp. dodržiavaniu bezlepkovej diéty.

Zákernosť celiakie spočíva práve v tom, že sa skrýva za spústou iných diagnóz. „Celiakia sa správa ako chameleón. Môžete byť len chudokrvní alebo mať osteoporózu či inú diagnózu,“ upozornil Hajtáš. A dokonca, môže byť aj dôvodom neplodnosti. Navyše, nejedná sa len o geneticky podmienené ochorenie.

Spúšťačom môže byť pôrod, operácia, stres, ťažká angína alebo nejaký iný typ choroby. „Nikto nikdy nevie, kedy a ako sa môže celiakia uňho prejaviť. Je to strata jedného enzýmu, ktorý ale životne spôsobí obrovský problém. Ale tým, že spolupracujeme a vymieňame si navzájom informácie, nezaťažujeme rozpočet tak, ako ležiaci pacienti v poslednom štádiu rakoviny,“ povedal Hajtáš.

Iba bezlepková diéta sa považuje za účinný liek na toto ochorenie, inú alternatívu celiatici nemajú. Ignorovať celiakiu sa neodporúča, pretože neliečená spravidla končí spomínanou rakovinou. „Tešíme sa, že máme možnosť liečiť sa, nielen sa najesť, s príspevkami zo strany štátu,“ povedal Mikuláš Hajtáš a vysvetlil, že systém sa nedá zneužívať.

Nový pacient musí totiž prejsť sériou vyšetrení a až keď sa diagnóza definitívne potvrdí, bude mu určený čiastočný príspevok. „Nie je to tak, že dostanem recept a z lekárne odídem s veľkým nákupom. Pacient spoluprispieva,“ objasnil ďalej.

Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. U detí a dospelých s genetickou dispozíciou vedie príjem potravín obsahujúcich glutén, alebo takých, ktoré obsahujú čo i len stopy gluténu, k imunitnej reakcii v čreve.

Dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva.

Viac informácií o chorobe možno nájsť na webovej stránke www.celiakia.sk

debata chyba