Seknutie v krížoch. Spôsobiť ho môže aj klimatizácia v aute

Kto pozná tú bolesť, označí ju po pôrode a bolesti zuba za tretiu najhoršiu v poradí, akú možno "nečakane" okúsiť na svojom tele. Vystreľujúca bolesť do krížov, ktorá blokuje driekovú chrbticu.

25.08.2011 06:00
chrbát, bolesť, kríže, seknutie, zápal,... Foto:
Z medicínskeho hľadiska seknutie spôsobujú hlboké svaly chrbta, ktoré sa náhle napnú.
debata

Odborne sa toto ochorenie nazýva lumbago, ľudovo „hexenšús“. No najvýstižnejšie ho označujeme pojmom „seknutie“. Nie a nie vstať zo stoličky, zaviazať si šnúrky, vystrieť sa. Pracovať v tomto stave alebo bolesť odignorovať, je úplne nemožné.

Z medicínskeho hľadiska seknutie spôsobujú hlboké svaly chrbta, ktoré sa náhle napnú – je to reflex a telo ním chráni chrbticu pred ďalším poškodením. Pritom sa však znižuje prekrvenie a chrbát preukrutne bolí.

Kedy k takémuto „úrazu“ najčastejšie prichádza?

Čo vtedy pomáha?

Lekára s injekciou a obstrekmi možno obísť. Samoliečiteľstvo mnohým zaberá, pričom každému pomáha čosi iné. Všeobecne sa však odporúča pokoj, nehýbať sa. Dobrá je aj klasická masáž (opatrne s ňou) a chrbát nahrievať elektrickou poduškou, na bolestivé miesto prikladať teplé obklady či kapsaicínové náplaste. (Chrbát mal chlad, teraz potrebuje teplo). Za pokus stojí aj masáž chodidiel. Jemne masírujte akupresný bod, ktorý sa nachádza na vnútornej hrane chodidla, v blízkosti päty. Uvoľníte tak hĺbkový chrbtový sval. Aj koreň harpagofytu plazivého je v prípade nepríjemného lumbaga hotový zázrak. Látka harpagozid, ktorú obsahuje, účinne lieči zápal a pomáha odstraňovať bolesť.

Lumbago a ischias nie je to isté. Kým o lumbagu hovoríme, ak bolí spodná oblasť driekovej chrbtice, pri ischiase bolesti vyžarujú do nôh.

Bolestiam chrbta sa dá, podobne ako všetkým ostatným, ktoré si počas života odtrpíme, predísť. Najlepšie športovaním. Čím viac sa človek hýbe, tým je zdravší. Chrbát sa najviac poteší gymnastike a akvadžogingu.

  • Ak je poškodená alebo naštrbená akákoľvek časť chrbtice, resp. kĺb chrbtice sa zablokuje
    • V prípade problémov s medzistavcovými platničkami
    • Prievan alebo klíma v aute – chrbát je dlhší čas spotený, resp. mokrý
    • Keď sa chrbát neprekrvuje dostatočne, napríklad pri dlhočiznom sedení
    • Zdvíhanie ťažkých predmetov nesprávnym spôsobom – chrbát trpí, ak je zohnutý. Správne ho treba vystrieť a ohnúť nohy v kolenách
debata chyba