Ženy s osteoporózou nemusia obmedzovať pohyb, vhodná je chôdza i tanec

Pre väčšinu žien s postmenopauzálnou osteoporózou sú obavy zo zlomenín, ich komplikácií a následnej straty nezávislosti príčinou obmedzenia každodenných aktivít. Vhodné pohybové aktivity pritom pomáhajú pacientkam zlepšiť koordináciu tela a posilniť svalstvo, čo znižuje riziko pádu a zlomenín.

28.08.2011 07:00
osteoporóza - mlieko - prevencia - kosti Foto:
Významným prvkom liečby osteoporózy je aj strava bohatá na vápnik a vitamín D.
debata

Pohyb by mal byť preto každodennou súčasťou života pacientok s osteoporózou, pričom je potrebné zvoliť predovšetkým nenáročné aktivity akými sú chôdza či tanec.

Kľúčovú úlohu pri liečbe osteoporózy však zohráva dodržiavanie liečebného režimu, ktorý spočíva v pravidelnom užívaní predpísanej liečby počas dostatočne dlhého časového obdobia. Na liečbu nesmú zabúdať najmä pacientky, ktoré majú dlhší interval medzi jednotlivými dávkami liečby. Dodržiavanie kontinuálnej liečby pomáha spomaliť proces rednutia kostí a znížiť tak riziko vzniku zlomenín.

„Potreba upozorniť pacientky na dôležitosť kontinuálnej a pravidelnej liečby osteoporózy vychádza z našej klinickej praxe, ale aj z výsledkov prieskumu spoločnosti Gfk, z ktorých vyplynulo, že až 31 percent žien nepovažuje nepravidelné užívanie liečby, prípadne jej prerušenie za problém, pričom až štyri pacientky z desiatich sa nepriznajú lekárovi, že prestali užívať lieky,“ uviedol viceprezident Slovenskej únie proti osteoporóze Pavol Masaryk. Najčastejším dôvodom vynechania alebo ukončenia liečby býva zabúdanie alebo nedostatočný pocit účinnosti liečby.

Významným prvkom liečby osteoporózy je aj strava bohatá na vápnik a vitamín D. „Pre lepšie pochopenie a zvládanie svojho ochorenia pacientky s osteoporózou podľa realizovaného prieskumu vo veľkej miere oceňujú aktivity pacientskych organizácií. Osobné stretnutia a podporný program sú dôležité až pre 60 percent pacientok s osteoporózou,“ priblížil predseda únie Karol Bitter.

Väčšina pacientok s osteoporózou sa o svoj zdravotný stav aktívne zaujíma a snaží sa získať čo najviac informácií, ktoré by im mohli pomôcť skvalitniť život s týmto ochorením. Podľa prieskumu považuje až 97 percent pacientok za najdôveryhodnejší zdroj informácií lekára špecialistu. Zároveň však dôverujú aj časopisom o zdraví, brožúram pacientskych organizácií, či reláciám na zdravotnú tému v televízii a rádiu.

debata chyba