Zelený zákal - vyliečiť sa nedá, ale o zrak prísť nemusíte

Zelený zákal je jednou z najčastejších príčin slepoty na svete. Spôsobuje ho zvýšený vnútroočný tlak, ktorý poškodí očný nerv. Po štyridsiatke majú zvýšený vnútroočný tlak dve percentá ľudí, po päťdesiatke osem percent.

02.09.2011 14:00
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Glaukóm sa lieči špeciálnymi očnými kvapkami, ktoré vnútroočný tlak znižujú.
debata

Odborníci radia po dovŕšení 45 rokov pravidelné meranie vnútroočného tlaku. Glaukóm sa nedá vyliečiť, ale pri včasnej liečbe sa jeho rozvoj zastaví a človek o zrak nepríde.

Počty ľudí s glaukómom podľa štatistikov rastú. K nárastu odhalených prípadov prispievajú aj nové prístroje, ktoré sú schopné identifikovať aj doteraz sporné prípady glaukómu.

Glaukóm väčšinou postihuje ľudí starších ako 65 rokov, častejšie ženy. Viac sú ohrození diabetici a tí, v ktorých rodine sa zelený zákal vyskytol. Viac hrozí aj ľuďom s nízkym krvným tlakom. Zvýšené riziko majú silno krátkozrakí ľudia, čiastočne ale aj ľudia ďalekozrakí. Poranenie oka môže spôsobiť v oku zmeny, ktoré neskôr spôsobí rozvoj zeleného zákalu.

„Odporúčaný interval prehliadok je raz za dva roky do 45 rokov veku, potom raz za rok, ak človek má nejaký z rizikových faktorov. Ostatní by mali vyšetrenie zraku podstúpiť raz za štyri roky do 45 rokov veku a raz za dva roky po dovŕšení 45 rokov,“ radí server www.zeleny-zakal.cz.

Podľa primárky brnianskej očnej kliniky Věry Kalandrovej by ale mal absolvovať raz ročne preventívne vyšetrenie zraku každý človek po štyridsiatke, zvlášť keď sa glaukóm vyskytol v rodine.

Zelený zákal sa líši od obyčajného zvýšenia vnútroočného tlaku, keď tlak nie je taký veľký, aby poškodil očný nerv. Označenie zelený zákal je mierne zavádzajúce, podstatou nie je zakalenie šošovky, ale zvyšovanie vnútroočného tlaku," upozornila lekárka pražskej očnej kliniky Lucie Valešová.

Spoľahlivá prevencia podľa nej nie je. Dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu riziko ochorenia znižuje. Choroba sa dlho nijako neprejavuje, až v pokročilom štádiu výrazne obmedzuje videnie.

V zriedkavých prípadoch sa môže objaviť zelený zákal náhle ako záchvat. Postihnutý má kruté bolesti oka, ktoré vystreľujú do celého tela, zvracia a vidí ako v hmle alebo vôbec, má začervenané oči a očné viečka.

Glaukóm sa lieči špeciálnymi očnými kvapkami, ktoré vnútroočný tlak znižujú. Ak nepomôžu, je nutná operácia. Marihuana, o ktorej sa hovorí ako o lieku na túto obtiaž, podľa oboch lekárok nepomáha. Súčasné moderné lieky sú podľa nich oveľa účinnejšie a navyše nemajú nežiaduce účinky drog.

debata chyba