Liečivý rumanček by mal byť súčasťou domácej lekárničky

Rumanček, harmanček či kamilky – to sú tri názvy pre jednu liečivú bylinu, ktorá vo veľkom rastie voľne na poli ako burina, pretože pre svoju existenciu toho veľa nepotrebuje. A pritom je taká liečivá!

17.09.2011 07:00
rumanček, kamilka, kvety, lúka Foto:
Kamilky prinášajú úľavu ranám, kamilkový čaj s medom si uvarí každý, kto prahne po maximálnom relaxe.
debata

Za jej domov sa považuje južná Európa. Odtiaľ sa už ľahko rozrástla aj ostatných kútov Európy, aj do Ameriky a Ázie.

„Kamilky“, to slovo evokuje pokoj. Prinášajú úľavu ranám, kamilkový čaj s medom si uvarí každý, kto prahne po maximálnom relaxe, alebo sa vráti domov z práce podráždený. Je to hotový balzam na nervy aj po akejkoľvek vyčerpávajúcej hádke. Dobre sa po ňom aj zaspáva. Pomáha tiež na podráždený žalúdok, menštruačné bolesti, ale takisto mierni cestovnú nevoľnosť. A to nie je všetko. Rumanček majte po ruke aj pri chrípke, spojenej s upchatými nosovými dutinami alebo pri prechladnutí. Netreba ho spájať len so zimou, svoje miesto má aj v lete. Je totiž liekom na popáleniny od slnka.

Bylinka pre deti: Kadečo deti nemôžu, no kamilky sú pre nich celkom bezpečné. (Neplatí to však pre tehotné ženy. Pre tie bezpečné nie sú, môžu totiž vyvolať menštruáciu). Deti ju ocenia, keď sa im prerezávajú zúbky, lebo rumanček dokáže tlmiť bolesť. Okrem toho pomáhajú pri črevných kolikách.

Bylinka pre ženy: So ženstvom sa nespája náhodou. Veď jej latinský názov matricaria je odvodený od slova mater (matka). Pomáha pri gynekologických zápaloch, nepravidelnej menštruácii, zápaloch močových ciest, a to zvonka aj zvnútra. Už pre staré Egypťanky nebol rumanček žiadnou neznámou. Používali ju na umývanie tváre – liečili si ňou akné, keďže rumanček zabraňuje tvorbe jaziev, umývali sa však s rumančekom aj v prípade, že mali tvár čistú. Vďaka tomuto záparu ju mali sviežu. So ženami sa rumanček spája aj preto, že dokáže zosvetliť a zvýrazniť farbu vlasov. Mimochodom, pre Egypťanov to bola posvätná bylina.

Sypaný rumanček by mal byť v domácej „lekárničke“ taký samozrejmý ako chlieb na stole. On totiž pomáha aj pri iných problémoch. Napríklad vyrieši plynatosť alebo zmierni bolesti pri hemoroidoch.

Rumanček lieči na rôzne spôsoby. Netreba ho len piť, v niektorých prípadoch sa inhaluje, alebo prikladá na rany ako obklad. Nakvapkaný v arómolampe dokonca lieči depresiu. Rumančekový krém pomôže vyschnutej a popukanej pokožke, záparom sa potierajú rany alebo umývajú vlasy.

debata chyba