Stres môže zabiť. Žiť bez neho sa však nedá

Červeň na lícach, mokré dlane a zrýchlený tlkot srdca. Zrejme neexistuje človek, ktorý by aspoň raz nezažil podobné stavy sprevádzajúce stres.

20.09.2011 06:00
Profesia, práca, stres Foto:
Spôsob vyrovnávania sa so stresom sa odvíja od každej osobnosti a jej spôsobu života.
debata

Aj keď väčšina ľudí berie stres ako nutnú daň za súčasný uponáhľaný spôsob života, lekári varujú pred jeho rizikami. Ak je ho totiž priveľa, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, dokonca privodiť infarkt.

Priveľa stresu škodí
Vetu: „Som v strese,“ s obľubou používame pri akejkoľvek záťažovej situácii. Keď nestíhame dokončiť úlohy v práci, doma sa nám kopia povinnosti alebo nás v škole čaká dôležitá skúška. Aj keď vo všetkých prípadoch skutočne ide o určitú mieru stresu, väčšinou dané situácie v krátkom čase vyriešime a pocit nepokoja zmizne bez akýchkoľvek zdravotných následkov.

„Pokiaľ nás stres iba naštartuje k vykonávaniu povinností, ktoré zvládame plniť v psychicky vyrovnanom stave, nie je škodlivý,“ hovorí kardiologička Katarína Dulková. „Skutočný a rizikový stres je ten, ktorý spôsobuje napríklad nespavosť, nechuť do jedla či bolesť žalúdka. To je už miera stresu, keď sú príliš aktivované pohotovostné mechanizmy organizmu. Zvyšuje sa hladina adrenalínu a noradrenalínu, kortizolu a iných látok, ktoré držia organizmus v stave pohotovosti,“ dopĺňa lekárka.

Ak stav pohotovosti trvá pridlho a nedôjde k úľave, môžu sa u človeka dostaviť nežiaduce príznaky ako zvýšenie krvného tlaku, tepu krvi, potenie, zrýchlenie dychu či spomalenie trávenia. Nie je to však to najhoršie. Stres totiž dokáže privodiť napríklad aj infarkt. „Je dokázané, že zvýšený stres môže spôsobiť infarkt srdcového svalu, a to dokonca aj u inak zdravého človeka. Stres totiž môže vyvolať nielen dnešný moderný spôsob života – autá, mobily, internet, záplava informácií, zrýchľovanie životného štýlu, ale aj dlhodobý psychický stres. Raz som mala napríklad mladú pacientku, ktorej zomrelo dieťa a dostala z toho infarkt,“ hovorí kardiologička.

Nie je stres ako stres
Väčšina z nás si stres spája s nepríjemnými situáciami. Stres však dokážu vyvolať aj šťastné momenty. Vtedy hovoríme o takzvanom pozitívnom strese, ktorý u ľudí zlepšuje napríklad tvorivosť.
Špecifickým druhom stresu je ten, ktorý si človek vyvoláva úmyselne, napríklad rôznymi adrenalínovými športmi či inými nebezpečnými aktivitami. Rovnako ako pri pozitívnom strese pomáha k podaniu lepších výkonov. Mobilizuje totiž všetky sily človeka, vďaka čomu prekoná aj vypäté situácie a zároveň tak ochraňuje organizmus.

Určitá miera stresu je preto podľa lekárov pre naše telo potrebná. „Reakcia na stres je mechanizmus starý ako ľudstvo samo. Keď pračlovek zbadal rozzúrené zviera, musel sa rozhodnúť – zaútoč alebo uteč. V tele sa v takých chvíľach vyplaví veľké množstvo hormónov, ktorých úlohou je pripraviť organizmus na tieto akcie. Dnes neútočíme ani neutekáme, môžeme sa so stresom iba vyrovnať,“ vysvetľuje primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových chorôb Eva Goncalvesová.

Stresu sa úplne zbaviť nedá
Žiť celkom bez stresu sa podľa odborníkov nedá. Máme tak iba jedinú možnosť, a to naučiť sa, ako sa s ním vyrovnať. Ako radí Eva Goncalvesová, v prvom rade by sa každý mal zamyslieť nad životnými prioritami, naučiť sa plánovať si čas a zaradiť do svojho života pravidelný aktívny odpočinok vo forme cvičenia alebo fyzickej práce.

„Treba si uvedomiť, čo sú priority – čo musíme, čo môžeme a čo nechceme. Človek sa musí naučiť oddychovať, nájsť si čas na koníčky, ktoré mu prinesú radosť. Treba pestovať priateľstvá a venovať sa rodine,“ hovorí lekárka. Inými slovami, človek by si mal budovať isté sociálne zázemie, ktoré mu dodá pocit bezpečia.

„Mnohým pomáha aj viera, ktorá im dáva istotu, zbaví ich pocitu bezradnosti a beznádeje. Je na každom z nás, ako si to zariadime. Buď budú stresom už raňajky zhltnuté vo dverách, alebo sa tie isté raňajky stanú relaxom, pokojným vstupom do nového dňa, pričom ešte môžu spĺňať podmienky zdravej výživy,“ dopĺňa Goncalvesová.

Spôsob vyrovnávania sa so stresom sa odvíja od každej osobnosti a jej spôsobu života. Podľa odborníkov by si však mal každý osvojiť nejakú relaxačnú aktivitu, ktorá mu najviac vyhovuje. Pre niekoho to môže byť práca v záhrade, pre iného zase pokojná rybačka. Pri pohybe na čerstvom vzduchu by sa malo uľaviť každému.

Ak by predsa len k odľahčeniu nedošlo a záťažové situácie sa človeku zvládať nedarí, mal by požiadať o pomoc odborníka. Je to celkom normálne. Možno postačí iba rozhovor či iný uhol pohľadu na danú situáciu alebo hierarchiu životných hodnôt.

debata chyba