Poradňa: Ako prekonať stres?

Vyhnúť sa stresu pri dnešnom hektickom spôsobe života je nemožné. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ho minimalizovať.

21.09.2011 12:00
Nordic walking - chôdza - palice - prechádzka Foto:
Prechádzka či turistické výlety sú skvelým bojovníkom proti stresu.
debata

Nasledujúce tipy pomôžu aj v prípade, ak vás stres už postihol a potrebujete sa ho čo najrýchlejšie zbaviť.

Hýbte sa
Akákoľvek pohybová aktivita má veľmi priaznivé účinky pri odbúravaní stresu. Lekári nám nadarmo neodporúčajú, aby sme cvičili. Pohybom sa totiž prekrvuje celé telo, zahrieva organizmus, okysličuje mozog a v neposlednom rade aj vyplavujú takzvané hormóny šťastia – endorfíny. Najlepší pohyb, aký si môže človek dopriať, je na čerstvom vzduchu. Kladný účinok však môže mať aj športovanie pod strechou, ako napríklad squash, plávanie či halový bedminton, ktorý je v súčasnosti čoraz viac populárnejší.

Venujte sa záľubám
Každý raz za čas potrebuje chvíľku len pre seba. Rýchle pracovné tempo či starosť o rodinu totiž dokážu človeka poriadne vyčerpať. Niekto rád odbúrava stres v tichu na rybačke, pre niekoho sú zase relaxom nákupy v rušnom obchodnom centre. Vyberte si aktivitu, ktorá vám najlepšie vyhovuje a dohodnite sa s partnerom, že aspoň raz týždenne vás v domácnosti zastúpi, aby ste sa jej mohli naplno venovať a načerpať tak nové sily do ďalších dní.

Robte si radosť
Nákupy nového oblečenia, bytových doplnkov či akýkoľvek iných drobných maličkostí dokážu potešiť najmä ženy. Mužov zase upokojí aj chvíľka strávená čítaním novín či posedenie s kamarátmi. Niektorých zase rozptýli varenie. Ale pozor, nezabúdajte na toleranciu. Niektoré činnosti môžu u mužov stres odbúrať, a u žien skôr vyvolať. A naopak.

Smejte sa
Ako hovorí staré porekadlo – smiech lieči. Snažte sa preto myslieť pozitívne a aj negatívne veci brať s nadhľadom. Niekedy stačí, aby sme si aj z nepríjemnej či vážnej situácie urobili žart a obávaný stres sa nedostaví. Naopak, uvoľní to napätú atmosféru.

Doprajte si výdatný spánok
Aj keď podľa lekárov stres nemožno odbúrať iba vylihovaním v posteli, zároveň dodávajú, že kvalitný a ničím nerušený spánok je nenahraditeľný. Dokáže totiž zregenerovať nielen myseľ, ale aj organizmus. Najmenej osemhodinový spánok je nepísaným pravidlom.

debata chyba