Finalisti súťaže Zdravé srdce: Problém s tlakom si žiada zmenu režimu

Súťaž Zdravé srdce s Pravdou pokračuje. Pätica finalistov badá zmeny každým dňom. Čo sa zmenilo od ich posledného sledovania?

24.09.2011 07:00
dobrovoľník, krvný tlak, zdravé srdce Foto:
Pätica dobrovoľníkov, ktorá má problém s krvným tlakom.
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie zvládať stres

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Tak pred, ako aj po zistení hypertenzie som jazdil a jazdím na koni. Prechádzky predpísané ani nemám, ani na ne nechodím s výnimkou, keď idem so psami. To je však maximálne polhodina a veľmi pomalý krok. Takže celkovo by som sa asi mal viac pravidelne hýbať. Mám pocit, že celkové prehodnotenie priorít a s tým súvisiace zvoľnenie pracovného tempa u mňa nastalo ešte pred zistením hypertenzie. Potom už žiadne vážne zmeny nenastali, skôr len potvrdenie presvedčenia, že bezhlavé naháňanie sa za úspechom alebo peniazmi nie je tá najlepšia životná cesta. Snažím sa vyhýbať konfliktom, určite ich nevyhľadávam a ak prídu, usilujem sa, aby ich následky zostávali vo mne čo najkratšie.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Základným prístupom k hypertenzii je akceptovať chorobu a pochopiť, že účinná liečba zabezpečuje v podstate také isté šance, ako má zdravý človek. To znamená, že ak je hypertonik dobre liečený, má nízke riziko kardiovaskulárnej príhody, či už infarktu alebo cievnej mozgovej príhody. Základom je zmeniť myslenie aj konanie. Vladimír to pochopil a je to jeho overená životná skúsenosť, že naháňanie sa za úspechom alebo peniazmi nie je tá najzdravšia životná cesta.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 74
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Svoj denný režim som obohatila o dlhšie vychádzky so psom a začala som cvičiť vo fitnescentre, venujem sa najmä aeróbnym cvičeniam. Denne chodím pešo do práce aj z práce, takže lekárkou odporúčané prechádzky dodržiavam. Som si vedomá, že by som mala znížiť svoju hmotnosť a do tejto bitky som sa už pustila. Ale zatiaľ sa mi zhodiť kilá nedarí. Mojím najlepším oddychom aj naďalej zostáva dobrý spánok. Po zistení hypertenzie som si povedala, že sa nebudem tak často stresovať a zatiaľ sa mi to darí, keďže nie som konfliktný typ človeka.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová si je vedomá svojich rizikových faktorov: je fajčiarka, má miernu nadváhu a v strave má tiež rezervy. U žien trvá výhoda ochrany ženskými hormónmi pred srdcovocievnymi chorobami len do menopauzy, potom zväčša po päťdesiatke riziko týchto chorôb prudko narastá a rýchlo dobiehajú mužov v štatistike infarktov a hypertenzie. Som rada, že zvýšila svoju pohybovú aktivitu.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 63
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Po zistení problému s vysokým krvným tlakom som sa v prvom rade musel vzdať obľúbených jedál, medzi ktoré patria najmä mastné a vysmážané pokrmy. V mojom stravovaní nastali pozitívne zmeny, do jedálnička som zaradil raňajky. Čo sa pohybu týka, mám dvoch psov, tí ma vytiahnu na prechádzku každý deň, aktívne oddychujem aj prácou okolo domu a záhrady. Ale priznávam, že radšej si vychutnám pasívny oddych, čo by som chcel do istej miery zmeniť. Zabehnutý režim v zamestnaní som meniť nemusel, nepracujem pod tlakom a bežné konflikty sa snažím riešiť racionálne. Nemyslím si, že žijem v strese.

Čo hovorí MUDr. Dulková: U Petra Pinku boli chyby v životospráve hlavným dôvodom zvýšeného tlaku krvi. Je fajčiar, má relatívne výraznú nadváhu a často konzumoval nezdravé mastné a slané jedlá. Tieto tri rizikové faktory by vyvolali hypertenziu takmer u každého. Je dobré, že si svoje problémy zobral k srdcu a pracuje na náprave. Vidí výsledky svojej snahy takpovediac v priamom prenose.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 78
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším svoje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

V športovej oblasti som sa nemusela vzdať ničoho, pretože nie som športovkyňa a tie aktivity, čo mám rada, sú práve žiaduce. Turistika a plávanie. V minulosti som však mala  problém, že nebolo s kým. Dnes je s kým a dokonca po dlhých rokoch som opäť obula aj korčule a postavila som sa na ľad.  Cez víkendy chodím na vychádzky do lesa a denne na kratšie vychádzky so psíkom. Čo sa mi však vôbec nedarí, je zvoľniť pracovné tempo, stresy a vyčerpanosť. Málo spávam a často idem na doraz. Som energická žena, mám rada zábavu a úsmev, konflikty mi odčerpávajú energiu. Snažím sa im vyhýbať, ale neviem zostať ľahostajná k nespravodlivosti a ľudskej hlúposti. 

Čo hovorí MUDr. Dulková: U Aleny je pozitívne, že sa venuje aeróbnym pohybovým aktivitám. Pláva a chodí pravidelne do lesa, čo je ideálna aktivita pre hypertonika. Dôležité je samozrejme robiť to v určitom tempe, nie úplne komótne. U Aleny určite komótnosť nehrozí, lebo je energický človek. Táto jej povahová vlastnosť je však aj jej nevýhodou, lebo pracuje s veľkým nasadením, a to jej zvyšuje krvný tlak.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 69
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Pohyb a šport som po zistení hypertenzie obmedzovať nemusel. Práve naopak. Pracujem na tom, aby som mal čo najviac pohybu. Zatiaľ neúspešne. Snažím sa byť aktívny pri všetkých možných športových aktivitách. Najčastejšie sa venujem kolektívnym športom ako futbal a podobne. Pri nich závisím od ostatných ľudí, takže sa im nemôžem venovať tak často, ako by som chcel. Individuálne skúšam cyklistiku, plávanie a prechádzky.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Martin má ešte veľké rezervy v športovaní. Mladý muž v jeho veku by mal a mohol športovať aj denne, alebo aspoň 5-krát v týždni. Kolektívne športy sú tiež dobré, aj keď pri nich je prítomná súťaživosť, a to môže zvyšovať tlak viac ako individuálne športové aktivity. U neho odporúčam hrať aj naďalej futbal, volejbal a podobné športy, lebo majú aj spoločenský rozsah a znižujú celkové napätie. Treba rátať s tým, že po športe môže zaznamenať pomerne výrazný pokles tlaku krvi, čo je očakávaná a žiaduca reakcia organizmu na fyzickú záťaž.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90

debata chyba