Cievna mozgová príhoda postihuje stále mladších ľudí

Mozgová mŕtvica podľa lekárov postihuje stále mladších ľudí. Výnimkou nie je, keď v nemocnici s typickými príznakmi skončí päťdesiatročný človek.

29.09.2011 15:31
hlava, mozog, mŕtvica, porážka Foto:
Mozgová mŕtvica sa prejavuje bolesťou hlavy, človeku brní polovica tváre, neskôr aj ruka na tej istej strane.
debata

Spúšťačom mŕtvice môže byť napríklad to, keď na dovolenke v horúčave vyrazíte na celodenný výlet a zabudnete dostatočne piť, uviedol primár neurologického oddelenia Vojenskej nemocnice Brno Václav Oldřich. Príčinu toho, že sa choroba prejavuje u stále mladších ľudí, vidí v zhoršujúcom sa životnom štýle.

Podľa Oldřicha udalosť môže človeku v produktívnom veku úplne nabúrať život. „Chorý často vyčkáva na ďalší vývoj alebo kvôli postihnutiu mozgu neuvažuje správne a nespráva sa racionálne,“ uviedol. Lekári vedia negatívne následky odvrátiť najmä včasnou liečbou. Keď sa však človek do špecializovaného centra nedostane zhruba do troch hodín, šance na jeho plnohodnotný návrat do života klesajú. „Niektoré liečebné možnosti sa po uplynutí 4,5 hodiny už nemôžu použiť,“ dodal Oldřich s tým, že liečba sa postupne scvrkáva na sledovanie a prevenciu komplikácií.

Následky bývajú pre život mladého človeka bolestivé. Kvôli horšej pohyblivosti sa nemôže vrátiť do práce a často ani k svojim koníčkom. Prichádza o známych a priateľov. „Nutne sa zmení fungovanie rodiny,“ dodal Oldřich.

Cievna mozgová príhoda postihne v Českej republike ročne asi 35 000 ľudí. Je druhou najčastejšou príčinou úmrtí a hlavnou príčinou trvalej invalidity u dospelých. Najviac ohrození sú ľudia starší ako 65 rokov.

Na chorobu i možnosti jej prevencie sa lekári snažia každý rok upozorňovať kampaňou 30 dní na prevenciu a liečbu cievnych mozgových príhod. Lekári na akciách ľuďom poradia aj to, ako príznaky choroby rozoznať. Jedine tak si včas uvedomia vážnosť a privolajú záchrannú službu. Odborníci rozhodne neodporúčajú, aby ľudia do nemocnice cestovali sami. Potrebujú pomoc špecializovaného centra a záchranári vedia, kde je najbližšie, alebo či práve to nie je preťažené a netreba ísť inam. Okrem toho môžu prvé vyšetrenie robiť už v sanitke.

Mozgová mŕtvica sa prejavuje bolesťou hlavy, človeku brní polovica tváre, neskôr aj ruka na tej istej strane. Postihnutý nemôže hovoriť alebo hovorí veľmi zle.

debata chyba