Finalisti radia: Návštevu kardiológa neodkladajte!

Finalisti projektu Pravdy s názvom Zdravé srdce (Strážte si svoj krvný tlak) hovoria o skúsenostiach s návštevou lekára. Ozaj, ako u nich zaberá liečba?

02.10.2011 07:00
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie čeliť stresu

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Hypertenziu sprevádzajú rôzne choroby. Ako laik si však myslím, že zmeny na aorte a tuším aj srdcovom svale mohli byť súvisiacou diagnózou. Našťastie po roku užívania liekov už tieto zmeny už nevidieť, čo by malo znamenať, že oba orgány boli schopné sa zregenerovať. Chorý často nebývam, ale občas sa nejaká viróza objaví. Zatiaľ nedám dopustiť na lieky udržiavajúce tlak v norme a šetriace tým aj srdce, aj cievy. Rovnako nedám dopustiť na možnosť pravidelne kontrolovať, či sa tento cieľ darí plniť. Okrem domáceho tlakomera, ktorý naozaj používam denne, je určite súčasťou tejto kontroly aj pravidelná kontrola u lekára. Kontroly u kardiológa absolvujem zatiaľ raz za rok. Samozrejme, že aj môj praktický lekár mi kontroluje tlak pri každej návšteve, nezávisle od toho, prečo som ku nemu prišiel.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Vladimírovi zvýšený tlak krvi spôsobil zväčšenie srdca. To bol asi aj najsilnejší argument, aby začal s intenzívnou liečbou a naozaj presne ju dodržiaval. Našťastie bola asi liečba naozaj začatá včas a dobre zaberá, lebo objektívne podľa ultrazvukového vyšetrenia srdca bolo vidieť, že rok po liečbe sa srdce zmenšilo prakticky do normálnej veľkosti. To znamená, že liečba je naozaj účinná a zníženie tlaku krvi prispelo k zníženiu zaťaženia srdca. To je teda menej zaťažené a môže normálne pracovať. Hoci sa Vladimír snaží o zdravú životosprávu, občas mu tuky vyskočia nad normu a to ho ohrozuje aterosklerózou.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 74
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Ja sa priznám, že s návštevou lekára kardiológa som dlho váhala a tlak som si najskôr znižovala „svojpomocne“, prírodnými receptami. Ale napokon som sa odhodlala a teraz mi návštevy u odborníčky dodávajú pocit, že je o mňa dobre postarané. Lekárka odpovedá na množstvo otázok, ktoré ma ohľadom tlaku zaujímajú a ktoré by som ako laik nepoznala, samozrejme mi nastavila potrebnú liečbu. Netreba sa báť, žiadne bolestivé či inak nepríjemné vyšetrenia som v ambulancii kardiologičky nemusela absolvovať. V súvislosti s hypertenziou sa u mňa zatiaľ neobjavila žiadna nová diagnóza a dúfam, že sa ani neobjaví. Vysoký cholesterol som mala už pred zistením hypertenzie, takže to pre mňa nebola novinka.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová je typ pacienta, ktorý nevyhľadáva lekárov. Vedela pomerne dlho, že trpí na zvýšený tlak, ale snažila sa liečiť svojpomocne. U nej zvýšenie tlaku krvi súvisí so zvýšeným cholesterolom aj s fajčením. Je zistené, že fajčenie zužuje cievy a zhoršuje výživu cievnej steny. V kombinácii so zvýšenými tukmi v krvi ide o významný rizikový faktor. Našťastie, liečba u finalistky zabrala dobre, ale ešte nie som celkom spokojná s dosiahnutými hodnotami. Najmä spodný tlak krvi je ešte stále nad normou, okolo 85–90 mmHg.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 63
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Patrím k ľuďom, ktorí s návštevou lekára otáľajú až do poslednej chvíle. Svojmu problému s tlakom som najskôr pozornosť nevenoval, až členovia rodiny ma upozornili, že môj stav sa môže zhoršovať. Navštívil som kardiologičku a tá mi urobila potrebné, nebolestivé vyšetrenia, medzi ktorými bolo aj vyšetrenie EKG. Podrobne mi vysvetlila, ako môžem s touto diagnózou bojovať. V súvislosti s hypertenziou sa u mňa žiadne ďalšie diagnózy neobjavili, len občas trpím bolesťami hlavy.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Muži majú vo všeobecnosti sklon prehliadať svoje zdravotné problémy a vyhľadávajú lekára neskôr ako ženy. Peter je mladý, tak bol dlho presvedčený, že mu nič nehrozí. Opak je však pravdou. Bol vo vysokom riziku: zvýšený tlak 160/100 mmHg, zvýšené tuky v krvi – cholesterol aj triglyceridy, málo „dobrého“ cholesterolu a fajčenie ohrozujú infarktom myokardu aj tridsiatnika, najmä keď ide o muža. Projekt Pravdy ho presvedčil o nutnosti sledovania svojho zdravia a teším sa, že dodržiava všetky odporúčania. Bolesti hlavy uňho jednoznačne súviseli so zvýšeným tlakom krvi. Často je bolesť hlavy, predovšetkým v záhlaví, jediným príznakom hypertenzie.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 78
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším moje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

S hypertenziou súvisia aj iné diagnózy. Predtým ako sa u mňa objavili problémy s vysokým krvným tlakom, som sa liečila na migrény a liečim sa na ne doteraz. Tieto dve diagnózy spolu nesúvisia. Skôr naopak, ich liečba je opačná. Keď nastúpi u mňa migréna, lieky kto­ré užívam, spôsobujú zadržiavanie vody v tele a následne zvýšenie tlaku. Na kontroly chodím pravidelne, pretože môj tlak nie je ustálený tak, aby bol optimálny a som takpovediac ,,hypertonický no­váčik".  Nebývam často chorá.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alena zažíva situáciu, ktorá je dosť typická pri niektorých ochoreniach. Niekedy jedna choroba vyvolá druhú, hoci navzájom spolu vôbec nesúvisia. Takisto je dávno potvrdené, že lieky na prvé ochorenie môžu zhoršiť príznaky druhej choroby. U Aleny to bol skoro začarovaný kruh: lieky na migrénu jej zvyšovali tlak. Lieky na tlak jej zase zhoršovali migrenózne záchvaty, dokonca takým spôsobom, že nebola schopná ísť do práce. Mala som obavu z každej novej zmeny antihypertenzívnej liečby, že jej vyvolá migrénu. Našťastie Alena bola trpezlivá a štvrtý liek jej sadol. Preto aj ostatní pacienti by si mali uvedomiť, že lekár dáva liek s cieľom pomôcť, ale individuálna znášanlivosť je veľmi rôzna, a niekedy trvá aj pol roka nájsť správnu liečbu.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 69
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Žiadna ďalšia diagnóza súvisiaca s hypertenziou sa zatiaľ u mňa neobjavila. Otázka je, či sa nejaká choroba u mňa nerozvíja, o ktorej neviem. Práve preto pri ľuďoch trpiacich hypertenziou by malo byť povinnosťou pravidelne navštevovať lekára, aby sa mohli súvisiace choroby potlačiť v zárodku. Prevencia je predsa lacnejšia ako liečba. Ku kardiológovi chodím pravidelne a poctivo. Takisto aj na preventívne prehliadky napríklad ku zubárovi. K ďalším doktorom zatiaľ nechodím, lebo nemusím. Možno aj vďaka tomu, že momentálne bývam málo chorý. Dokonca aj cez chrípkové obdobie. Tak dúfam, že mi to vydrží čo najdlhšie.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Martin je mladý a iné problémy ako s tlakom nemá. Trpí hypertenziou I. stupňa a neprejavili sa u neho žiadne zmeny na orgánoch. Liečba u neho zabrala takpovediac na prvýkrát a veľmi dobre ju znáša bez vedľajších príznakov. Stačí, keď užíva jednu tabletu ráno. Výhodou je, že liek mu rieši až dva problémy: zvýšený tlak aj zvýšený tep. Oba sa dostali pri užívaní lieku do normálneho stavu. Martin trpí takzvaným syndrómom bieleho plášťa, čo je pomerne výrazné zvýšenie tlaku a niekedy aj tepu u lekára. Táto reakcia zvýšenia tlaku krvi v ambulancii je veľmi častá a na jej odhalenie je dobré porovnať hodnoty tlaku namerané doma a u lekára.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90

debata chyba