Poznajte zásady pre správne písanie, sedenie aj osvetlenie

Čo urobiť, aby dieťa správne písalo? Základom je viesť deti k dodržiavaniu určitých návykov. Písacie návyky si vytvára už pri prvých pokusoch o písanie.

03.10.2011 13:38
správne sedenie - písanie žiaka Foto:
Takto vyzerá správne sedenie vašej ratolesti pri písaní.
debata

Dlhoročná prax potvrdzuje, že zafixované zlé návyky sa ťažko odstraňujú a niekedy sa ich nepodarí odstrániť vôbec. Ide napríklad o zlé držanie písacích potrieb. Zásady správneho písania sa tiež upevňujú v materskej škole a neskôr na základnej škole. Uvoľnenie ruky, vhodná výška nábytku a z toho vyplývajúce správne sedenie i držanie písacích potrieb sú dôležitým predpokladom pre budúce úspešné písanie. Pre úspešné písanie je dôležitá motivácia dieťaťa k tejto činnosti. Radostný prístup k písaniu je základom úspechu.

Správne sedenie
- Pre správne sedenie je dôležitá vhodná veľkosť nábytku, ktorá dieťaťu zaistí pohodlné sedenie na celej stoličke a s tým spojenú stabilitu. Pre žiakov mladšieho školského veku sa odporúčajú lavice, ktoré sa dajú polohovať. Inak je možné orientovať sa priemernou výškou prváka, ktorá je približne 120 cm. Pre správne sedenie je dôležité, aby obe chodidlá boli celou plochou opreté o podlahu.

Uvoľnenie ruky
- Prvé uvoľnenie ruky sa odporúča už pred samotným začiatkom písania, ale učíme dieťa uvoľňovať ruku aj v jeho priebehu. Deti majú v obľube rôzne riekanky, ktorými je pohyb ruky sprevádzaný.
- Napríklad sa môže krúženie zápästím sprevádzať riekankou: „Tancuje, tancuje mačička“ (dieťa krúži zápästím oboma rukami proti sebe), „točí sa jej suknička“ (dieťa krúži zápästím oboma rukami od seba).
- Okrem zápästia precvičujeme i uvoľňovanie celej ruky. Dôležité je aj precvičovanie prstov – napríklad naznačením dažďa pohybom prstov súbežne s pohybom celých paží zhora nadol.

Držanie písacích potrieb
- Správne uchopenie písacej potreby je palcom a prostredníkom. Palec sa opiera bruškom a prostredník pero podopiera. Ukazovák je položený ľahko zhora. Pre toto položenie je možné dieťa motivovať sypaním kuriatkam, čo znamená, že nasypeme zrniečka a kuriatka zobú (deti zdvíhajú ukazovák a napodobňujú zobanie kuriatok). Je dôležité, aby boli prsty pokrčené, ale nie prehnuté. Prehnutý ukazovák znamená príliš veľký tlak na písacie potreby.

Natočenie zošita – papiera
- Sklon písacej plochy ovplyvňuje aj sklon písma. Správne natočenie je u prvákov smerom vľavo tak, aby pravý roh smeroval doľava nahor. U ľavákov je to naopak, tu však natočenie nie je podmienkou, ak žiakovi vyhovuje mať riadky vodorovne, rešpektujme to.

Vhodné osvetlenie
- Aby si dieťa pri písaní netienilo, znamená, že svetlo dopadá na písaciu plochu u pravákov zľava a ľavákov z pravej strany. Svetlo by nemalo byť príliš intenzívne, aby dieťa neoslňovalo alebo mu nepoškodilo zrak.

Primeraný čas, počas ktorého dieťa píše
- Dĺžka písania by nemala v počiatku školskej dochádzky presahovať 10 minút (v predpísaných písankách formátu A5 sú to 4 riadky). S postupom školskej dochádzky a vekom dieťaťa sa čas písania úmerne zvyšuje. Tento čas je tiež dôležité rešpektovať pri písaní domácich úloh.

Detský pracovný kútik
- Voľba stola a stoličky a správne sedenie. Jedna z vecí, ktorá si zaslúži veľkú pozornosť, je spôsob sedenia dieťaťa. Správne sedenie je dôležité nielen pre efektívny nácvik písania, ale predovšetkým pre zdravý vývoj pohybového systému dieťaťa.
- Nevhodné usporiadanie pracovného prostredia (nesprávna výšku nastavenia stola a stoličky) spolu s nesprávnym sedením môžu viesť k nesprávnemu držaniu tela a často k bolestiam chrbta a hlavy.
- Pre zdravý vývoj je potrebné postupne učiť dieťa správnemu sedeniu a priebežne toto sedenie korigovať. Nohy sa opierajú celými chodidlami o podložku, kolená sú mierne od seba – asi na šírku dvoch pästičiek. Panva je mierne preklopená dopredu, chrbát vzpriamený a brada mierne zasunutá smerom ku krku. Ak dieťa pracuje pri stole, sledujeme, aby celý trup mierne naklonilo dopredu k doske, pričom jeho chrbtica bude vzpriamená – pozor na obľúbené „nahrbenie“.
- Neoddeliteľnou súčasťou stoličky je tiež opierka na chrbát, ktorá siaha len pod lopatky dieťaťa. Vyššie operadlo nie je pre dieťa príliš vhodné, pretože zvádza ku kyfotickému držaniu chrbtice.
- Keď dieťa sedí na celej stoličke – obe chodidlá sú celou plochou opreté o podlahu, päty sú pod kolenami. Dôležitá je aj vzdialenosť hlavy od podložky a vystretý chrbát.

Výber školskej tašky
- Pre zdravý rast a správne držanie tela nie sú vhodné tašky, ktoré sa nosia cez jedno rameno, preto odporúčame používanie batohov s dvoma popruhmi, ktoré zabezpečujú symetrické zaťaženie pohybového aparátu dieťaťa. Popruhy na ramená by mali byť dostatočne široké, aby sa nezarezávali, ideálne je, ak sú anatomicky tvarované.
- Nie je vhodné kupovať batohy, ktoré nemajú pevne vystužený chrbát, alebo batohy konštruované na šírku. Tieto typy batohov neumožnia vytvorenie správnej opory v oblasti bedrovej chrbtice. Odporúčame vyberať školskú tašku spoločne s dieťaťom, pretože tak môžeme najlepšie posúdiť, či daný typ veľkostne i proporčne zodpovedá. Dôležitým kritériom je, či sa dieťa pri nosení batohu cíti pohodlne.

Vhodné osvetlenie
- Veľmi dôležitá je pri písaní aj očná pohoda. Na tej sa veľkou mierou podieľa osvetlenie stola dieťaťa. Je potrebné dbať na niekoľko základných podmienok správneho osvetlenia: svetlo nesmie oslňovať, rozhranie medzi svetlom a tieňom musí byť plynulé a dieťa si nesmie pri čítaní tieniť.

debata chyba