Nohy netreba len krémovať, treba s nimi aj cvičiť

Podľa štatistiky venujeme nohám príliš málo pozornosti. Menej, ako by si zaslúžili. Všímame si ich rozhodne menej ako chrbát, dekolt, ruky, nechty či vlasy. Jeden z dôvodov tkvie aj v tom, že sú to práve nohy, ktoré sú často ukryté - v topánkach.

11.10.2011 06:00
noha, nohy, chodidlá, pláž, bozk, bosý, bosá Foto:
Chodidlám treba často dopriať zmenu. Vykračovanie po rovine, prevažne tvrdej (asfalt) už dôverne poznajú. Ale čo takto naboso tráva, piesok, štrk alebo kamene?
debata

Sú dni, kedy sa z nich ani nestihneme vyzuť. Jeden podstatný dôvod, prečo by sme to mali zmeniť, je fakt, že práve na nohe sa nachádza až sedemtisíc nervových zakončení a pohybmi chodidiel sa stimuluje celý organizmus.

Načo teda treba dbať? Nielen na všeobecne známu starostlivosť – pedikúru vrátane odstraňovania stvrdnutej kože na päte pemzou, natieranie nôh krémom a na pravidelné peelingovanie (nielen v lete!), ale aj na to, aby sa chodidlá nepotili. Keďže sa na nich nachádza veľké množstvo potných žliaz, podobne ako na dlaniach, je to ich logická činnosť. V tomto prípade pomôžu len ponožky z prírodných materiálov, vzdušná obuv, časté vyzúvanie, resp. prezúvanie, zásypy či dezodoranty po kúpeli a spreje proti poteniu a zápachu.

Samostatnou kapitolou v téme o nohách, špeciálne o chodidlách, je voda. Tak, ako majú kvasinkové ochorenia rady sladko, plesne na nohách potrebujú mokro. To však neznamená, že si nohy netreba často umývať, práve naopak, dôraz však treba klásť na dôkladné utieranie, najmä medzi prstami. Čo môžeme ešte pre nohy urobiť a stále na to zabúdame, je kupovanie kvalitných a najmä potrebne veľkých topánok. Nakupovať by sme sa ich mali vybrať popoludní a tak sa vyhnúť tomu, aby nás tlačili. Sedieť by mali sedieť ako uliate a odhliadnuc od všetkých módnych trendov, zdravotný pohľad na výšku podpätkov je nekompromisný. Ideálny je štvorcentimetrový opätok – taký uhol totiž podporuje držanie tela.

Chodidlám treba často dopriať zmenu. Vykračovanie po rovine, prevažne tvrdej (asfalt) už dôverne poznajú. Ale čo takto naboso tráva, piesok, štrk alebo kamene? Rozmanitý povrch je pre ne vhodný na zaktivizovanie kostí, šliach a svalov, aby nestuhli a precízne sa premasírovali.

Existujú aj relaxačné cviky na nohy, vďaka ktorým zlepšíme pohyblivosť a pružnosť chodidiel. Napríklad dvíhanie na špičky, prípadne prechádzanie sa takýmto štýlom po byte. Hotovou gymnastikou pre prsty je aj dvíhanie, napríklad kúskov oblečenia. Uchopte napríklad tričko medzi prsty na nohách a zdvihnite ho až po ruku, tak, aby ste sa nemuseli zohnúť. Krvný obeh v členkoch a svalstvo chodidiel zas uvoľní krúženie členkom v smere hodinových ručičiek a vzápätí v protismere.

debata chyba