Odstraňovať dioptrie laserom možno už desaťročným deťom

Odstraňovať či neodstraňovať laserom dioptrie deťom? Je to otázka, na ktorú ani samotní lekári nemajú jednotnú odpoveď. Niektorí sú dokonca proti, v zahraničí však v ostaných rokoch zaznamenávajú výborné výsledky.

11.10.2011 14:00
Radovan Piovarči, primár bratislavskej očnej... Foto:
Radovan Piovarči, primár bratislavskej očnej kliniky NeoVízia.
debata

Ako vysvetlil primár z bratislavskej Očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči, ide o špecifickú skupinu pacientov. Celý život majú pred sebou a každý chirurgický zásah ich môže poznačiť – nielen pozitívne, ale aj negatívne. V prípade akýchkoľvek operácií a predovšetkým refrakčných, sú preto oční lekári opatrní a maximálne dôslední. Operácii predchádza komplexné vyšetrenie malého či mladého pacienta a až po konzultácii s odborníčkou na detskú strabológiu padne definitívne rozhodnutie, či je dieťa na operáciu vhodné.

Tri hlavné dôvody, pre ktoré sa oční lekári rozhodnú dieťa operovať:

1. Vek. Psychický vývoj dieťaťa a schopnosť spolupráce pri operácii sú podľa MUDr. Piovarčiho rozhodujúce: „Nezrelé dieťa nemáme šancu poučiť a ak nekomunikuje aspoň minimálne, operácia v lokálnej anastéze nie je možná.“ Najmladšia pacientka, ktorú v NeoVízii operovali, bolo dvanásťročné dievča. Lekár však spresnil, že operácia je možná a bezproblémová už u desaťročných detí – tie už spravia, čo lekár povie. Dovtedy je to problematickejšie.

2. Veľký rozdiel medzi dioptriami, tz. viac ako štyri dioptrie medzi jedným a druhým okom. Nebezpečenstvo spočíva v riziku, že oko, ktoré vidí horšie, prejde do útlmu. Keďže každé oko má svoje zrakové centrum v mozgu a obe centrá sú prepojené, je dôležitá spolupráca oboch očí. Ak je útlm dlhodobý, dochádza k nezvratnému poškodeniu – buď k tupozrakosti alebo škúleniu.

3. Vysoké mínusové dioptrie na oboch očiach (nad 4 až 5). Nižšie totiž podľa informácií doktora Piovarčiho nepredstavujú záťaž, pretože je predpoklad, že vekom sa budú vyvíjať do vyšších (ráta sa s dioptriami 5–6, dokonca 10) a pacient teda môže operáciu absolvovať neskôr. Naopak, v prípade vysokých dioptrií by bolo zbytočné trápiť dieťa okuliarmi, posmechom v škole a prípadným vyčleňovaním z kolektívu.

Špeciálne sa posudzujú aj iné prípady, napríklad ak sa dieťa venuje intenzívne športu, pri ktorom mu okuliare prekážajú a tiež rôzne psychické problémy, ktoré z nosenia okuliarov, žiaľ, tiež vyplývajú.

Radovan Piovarči sa ako lekár vyhýba operácii v prípade, keď je zjavné, že ju chce viac rodič ako dieťa. Niektorí z nich sú takí perfekcionisti, že im vyslovene prekáža, ak je ich dieťa takto hendikepované. Preto spolupráca dieťaťa, ktoré túži po očiach bez dioptrií a dieťaťa, ktoré do operácie ktosi núti, je podstatne iná.

Laserová metóda, ktorou dnes špičkoví oční chirurgovia vo svete a tiež MUDr. Piovarči úspešne operujú, a to aj deti, sa nazýva NeoLASIK HD s femtosekundovým laserom. Vykonávajú ju až v 99,9 percentách prípadov. Je najuniverzálnejšia a použiteľná u drvivej väčšiny klientov z viacerých, aj medicínskych dôvodov. „Pre pacienta je najdôležitejšia informácia, že operácia a pooperačné hojenie nie je bolestivé, čo sa o klasickej operácii tvrdiť nedá. Vtedy treba po operácii do oka vkladať šošovku, aby pacient zvládol prvé dva dni v šere so zatvorenými očami a každý pohyb oka ho strašidelne dráždi. Až tak, že musí užívať lieky proti bolesti,“ objasnil Piovarči. Naopak, pacient, ktorého zoperujú femtosekundovým laserom, môže už o tri hodiny pozerať televízor a na druhý deň šoférovať.

To, že zrazu po operácii človek nepotrebuje okuliare, nie je len pohodlné. „Jeho pocit sebavedomia sa môže zvýšiť až o sto percent,“ myslí si Piovarči a dodáva: „Niekomu stačí, že si dá zväčšiť prsia, inému pomôže operácia očí na to, aby sa mu od základov zmenil život. Ľudská psychológia je v tomto smere veľmi zaujímavá.“

Radovan Piovarči je primár bratislavskej očnej kliniky NeoVízia, www.neovizia.sk

debata chyba