Poznať záťažový stupeň nestačí. Dôležitejšia je individuálna predpoveď

Biopredpoveď je prognóza vplyvu počasia na ľudský organizmus. Uvádza aj údaj o záťažovom stupni.

17.10.2011 13:00
otužovanie - chlapec - studená voda - mokrý -... Foto:
Jednou z najdôležitejších vecí, ako znížiť citlivosť na počasie, je otužovanie.
debata

Čím je vyšší, tým horšie sa cítime, zhoršuje sa totiž priebeh väčšiny ochorení. Najhoršie sú na tom starí a chorí ľudia – u nich sú adaptačné mechanizmy zaťažené vplyvom ochorenia, alebo menej výkonné vplyvom veku. Biometeorologička Zlata Čabajová zdôraznila, že informácia o stupni záťaže jednoznačne nestačí, zaujímať by sme sa mali o podrobnú všeobecnú a najlepšie individuálnu predpoveď.

Ide o nový produkt, resp. aplikáciu, ktorá bola zavedená do praxe z dôvodu, aby medicínsko-meteorologická predpoveď presnejšie vystihla individuálne prejavy vplyvu počasia na jednotlivca. Aplikácia pozostáva z krátkeho dotazníka.

Hlavnými parametrami na výpočet individuálnej predpovede sú najmä región, v ktorom sa človek nachádza a choroby, ktorými trpí. Ďalšími kritériami sú pohlavie, vek, hmotnosť a krvný tlak. Podľa toho sa zhodnotí záťaž na konkrétny organizmus. Všetky tieto informácie sú dôležité, upresňujú požadovanú biopredpoveď, vysvetlila Čabajová a dodala, že na spresnenie sa môže pri jednotlivých základných stupňoch objaviť aj znamienko
(+) – mierne nižšia záťaž ako daný stupeň
(-) – mierne vyššia záťaž ako daný stupeň

Indivuálnu biopredpoveď si možno zistiť na stránke www.biopocasie.sk.

Kto sa zaujíma o záťažový stupeň, ľahšie porozumie napríklad tomu, prečo je unavený, prípadne ho bolí hlava. Zlata Čabajová spresnila, že takto to vnímajú meteorosenzitívni ľudia. Odpoveď na otázku som či nie som meteorosenzitívny, možno dostať v teste, uvedenom tiež na www.biopocasie.sk.

Zlata Čabajová si myslí, že jednou z najdôležitejších vecí, ako znížiť citlivosť na počasie, je otužovanie. Nasleduje dostatok pohybu, správna životospráva, vyrovnaný, harmonický prístup k životu, fyziatrické procedúry (bazén, sauna, masáž, elektroliečba) a v ťažších prípadoch klimatická liečba – úprava medikamentóznej liečby podľa rád ošetrujúceho lekára.

„Ľudia sledujú veľmi často nesprávne len rizikový stupeň, sú zrejme málo informovaní a veľa médií im ani viac neponúka. Dalo sa predpokladať, že zavedením stupňa záťaže sa seriózna a vedecky podložená informácia môže veľmi zjednodušiť a tým aj znehodnotiť,“ myslí si Čabajová a dodáva, že často dostáva otázky typu „je záťažový stupeň číslo jeden a ja mám migrénu, necítim sa vo forme“, alebo „je rizikový stupeň číslo tri a ja sa cítim dobre“.

„Väčšinou musím týchto ľudí informovať o podrobnej biopredpovedi a odporučím im sledovať webové lokality, ktoré tieto informácie poskytujú. Podľa rôznych a častých reakcií si myslím, že je veľa Slovákov, ktorí potom sledujú naozaj správne informácie a robia príslušné preventívne opatrenia.“

Pripomeňme, že sa tak dá sa zabrániť vážnym zdravotným komplikáciam a takisto znížiť počet dopravných nehôd, ktoré vysoko signifikantne súvisia s počasím. Podieľajú sa na nich mikrospánky, nepresné, spomalené a neadekvátne reakcie, únava, a iné zdravotné ťažkosti, znižujúce pozornosť pri jazde, ale aj podobné ťažkosti nielen u vodičov, ale aj u ostatných účastníkov cestnej premávky.

RNDr. Zlata Čabajová CSc., je odborníčka pre biometeorológiu a vedecká pracovníčka.

debata chyba