Menopauza postihuje ako prvé fajčiarky, tvrdia vedci

Ženy, ktoré fajčia, môže postihnúť menopauza asi o rok skôr ako nefajčiarky. Vyplýva to zo štúdie, podľa ktorej tiež skoršia menopauza môže mať vplyv na riziko výskytu ochorení kostí a srdca.

18.10.2011 13:57
fajčenie - mladá žena - nikotín - cigareta Foto:
Fajčenie je podľa vedcov významne späté so skoršou menopauzou.
debata

Štúdia, ktorú publikoval časopis Menopause, zhŕňa údaje zozbierané v rámci niekoľkých skorších výskumov, na ktorých sa zúčastnilo približne šesťtisíc žien zo Spojených štátov amerických, Poľska, Turecka a Iránu. Nefajčiarky postihla menopauza v priemere medzi 46. a 51. rokom života. Fajčiarky vo všetkých okrem dvoch výskumov mali menopauzu už vo veku 43 až 50 rokov.

„Naše výsledky poskytujú ďalší dôkaz o tom, že fajčenie je významne späté so skoršou menopauzou. Predkladajú tiež ďalší dôvod, prečo by sa mali ženy tohto zlozvyku zbaviť, píše v štúdii jej autor Volodymyr Dvornyk z University of Hong Kong. Dvornyk spolu s kolegami tiež analyzovali ďalších päť štúdií, ktoré sa zameriavali iba na vek 50 a 51 rokov, na základe čoho ženy rozdelili do dvoch skupín – so "skorou“ a s „neskorou“ menopauzou. U žien, ktoré fajčili bola šanca skorej menopauzy o 43 percent vyššia ako u nefajčiarok.

Menopauza je obdobie v živote ženy, keď jej vaječníky prestanú produkovať vajíčka. So skorou, ale aj s neskorou menopauzou súvisia určité zdravotné riziká. Napríklad ženy, ktoré dostanú menopauzu neskôr, majú vyššie riziko výskytu rakoviny prsníka.

Avšak ako Dvornyk uviedol pre agentúru Reuters, „existuje všeobecná zhoda v tom, že skoršia menopauza je pravdepodobne spojená s väčším počtom a vyšším rizikom postmenopauzových zdravotných problémov, ako osteoporóza, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, Alzheimerova choroba a ďalších“. Ako dodal, všeobecne každá skorá menopauza u ženy mierne zvyšuje jej riziko úmrtia v nasledujúcich rokoch.

Existujú dve teórie o tom, prečo fajčenie môže zapríčiňovať skoršiu menopauzu, uviedla Jennie Klin, epidemiologička z Mailman School of Public Health v rámci newyorskej Columbia University. Podľa jednej fajčenie môže mať vplyv na to, ako ženské telo vytvára alebo sa zbavuje estrogénu. Niektorí vedci však tvrdia, že určité zložky cigaretového dymu môžu priamo „zabíjať“ vajíčka, povedala Kline, ktorá sa na spomínanom výskume nepodieľala.

Dvornykov tím nemal k dispozícii informácie o tom, ako dlho ženy fajčili, prípadne o tom, koľko cigariet za deň vyfajčili, takže nedokáže ani určiť, aký vplyv mohol mať každý z týchto faktorov na menopauzu u pozorovaných žien. Pre túto príčinu, rovnako ako pre nedostatok informácií týkajúcich sa faktorov súvisiacich so životným štýlom, spomínaná analýza zatiaľ presvedčujúco nevyriešila dlhodobú otázku vzťahu fajčenia a menopauzy, uviedol tím výskumníkov. Na menopauzu totiž môžu mať vplyv tiež konzumácia alkoholu, hmotnosť, ako aj fakt, či žena porodila.

debata chyba