Predísť alergiám alebo ich vyliečiť sa dá aj pomocou feng šuej

Feng šuej najskôr vyskúšala na sebe. Keď na vlastnej koži okúsila, že skutočne pomáha, začala toto čínske umenie odporúčať aj druhým.

20.10.2011 06:00
beh na páse - fitness-centrum - cvičenie pod... Foto:
Ľuďom, ktorým vládne elemente dreva, sa odporúča behať pod strechou - najlepšie na páse v posilňovni.
debata

Reč je o feng šuej špecialistke Sylvii Martine Malíkovej, ktorej prednedávnom vyšla kolekcia kníh pod názvom Človek v piatich elementoch, Drevo, Voda, Zem, Kov, Oheň. „Môj problém bol v tom, že sa mi zadržiavala voda, čo mi spôsobovalo ďalšie zdravotné problémy. Riešila som ich životosprávou a usporiadaním nábytku vzhľadom k môjmu elementu,“ prezradila Malíková.

Starí Číňania verili tomu, že nie je chorý človek, je iba choroba. Ak odstránime chorobu, ostane zdravý človek. „Feng šuej nedokáže človeka vyliečiť, ale je výborným podporným prostriedkom pri liečbe,“ myslí si autorka kníh a radí, že ak sa v rodine objaví choroba, je potrebné usmerniť energiu v orgánoch prostredníctvom stravy alebo usmerniť energie v priestore.

Prvky v ňom sa pridávajú alebo uberajú, podľa elementu, s ktorým sa stotožňuje chorý člen rodiny. Podľa Malíkovej je feng šuej výborné na alergie, pretože „alergia sama o sebe je zle usmernená energia“. Dodáva, že už len keď dieťa spí v zlej zóne, prejaví sa to alergiou. „Niekedy stačí premiestniť postieľku a zmeniť farbu textílií v priestore a dieťa sa vyspí inak. Stojí to za to.“

Metóda určovania energií je tri tisíc rokov stará. O tom, k akému elementu patríme, rozhoduje náš dátum narodenia. Na základe toho môžeme byť Kov, Zem, Drevo, Voda alebo Oheň. Sylvia Malíková vie každému elementu poradiť, ako by sa mal stravovať, pozná jeho bioklimatický faktor (čo mu prekáža a naopak, čo mu vyhovuje), vie, akým športom by sme sa mali venovať a podobne. Podľa teórie piatich elementov sa robia aj kolorterapie, pomoc pre hyperaktívne deti či ľudí so syndrómom vyhorenia.

Kov – ľudia v tomto elemente majú časté problémy s pokožkou (napríklad akné). Nebezpečná je pre nich suchosť a tým pádom je pre nich nevhodné navštevovať saunu – vysušuje ich. „Kto más suchú pokožku, má oslabené dýchanie, preto aby nemali respiračné choroby, vynikajúce sú pre nich vodné fontánky do interiéru – takto pridajú to, čo potrebujú podporiť,“ odporúča Malíková. Kovoví ľudia sú cieľavedomí a ak chudnú, zriecť by sa mali mliečnych výrobkov.

Oheň – hovorí sám za seba. Ak doň fúkame, horí ešte viac. Preto by sa ohniví ľudia mali vyhýbať horúčave (aj saune) a radšej voliť zimné športy ako lyžovanie, snowboarding, korčuľovanie či bežky. Títo ľudia majú strašne veľa energie a kľúčová je pre nich červená farba, voliť by preto mali červené potraviny.

Zem – bioklimatický faktor týchto osôb je vlhkosť. Podľa vzorca: Ak namočíte hlinu, je z nej blato – znamená to, že je nepoužiteľná. Týmto ľuďom prekáža voda, a preto pre nich nie sú vhodné vodné športy, ktoré ich tlmia a ľahko pri nich prechladnú. Malíková im odporúča radšej športy, pri ktorých im bude teplo. Napríklad hot joga, plážový volejbal alebo aerobic. Ovocie a zeleninu by mali konzumovať tepelne spracovanú.

Drevo – bioklimatický faktor je pre nich prievan. Čo im neprospieva, je napríklad klimatizácia v aute. Vhodné sú pre nich indoorové športy, lebo prievan oslabuje ich energetický obal. Najvhodnejší je pre nich beh, nie však vonku, ale vo fitness centre na páse. Čo sa týka stravy, neschudnú, ak budú konzumovať studené jedlá.

Voda – ich bioklimatický faktor je chlad, sú to ľudia uzavretí do seba. Teplo je to, čo títo ľudia potrebujú, všade, aj v strave. Ak vodní chudnú, viac ako ostatní by sa mali zrieknuť sladkostí a venovať sa kolektívnym športom. Pôjde to ľahšie.

Sylvia Martina Malíková (36) vyštudovala Medzinárodný Feng Shui Inštitút a je feng šuej lektorka, architektka a coach osobného rozvoja. Založila Business Feng Shui Academy, v ktorej sa venuje lektorskej, vzdelávacej a publikačnej činnosti. Viac info na www.businessfengshui.sk

debata chyba